Fågleskåda bland våtmarker och vindistrikt

NATURRESA LUGNT TEMPO

Neusiedl, Österrike
16–22 maj 2020
Pris: 25 900 kr
Deltagare: 8–12

Per-Magnus Åhrén

Dagsprogram

16 maj. Ankomst Wien där vi avgår från flygplatsen som är lätt att nå från centralstationen om du åker tåg.

17–21 maj. Dagsprogrammet bestäms efter väder och vind. Under dessa dagar skådar vi i omgivningarna av Neuseidl See, oftast med cykel. Vi besöker dels den stora sjön, men också våtmarker i närheten och skådar efter pungmes, skäggmes, kaveldunsångare, vassångare, trastsångare, skägg-, svart- och vitvingade tärnor, ägretthägrar, purpurhägrar, rödhuvade och vitögda dykänder och både förbisträckande vadare som svartsnäppa och gluttsnäppa och mer bofasta som styltlöpare och skärfläcka. I byarna sjunger svarta rödstjärtar och gulhämplingar. Någon dag åker vi lite längre bort i bil, till de vidsträckta markerna där stortrapparna håller till. I detta område häckar också flera par tatarfalkar och kejsarörn och chansen på biätare är god. Det finns inte så mycket skog i närheten men några fina slottsparker med en öronbedövande kör av sångare, men också mellan- och balkanspett och sommargylling.

22 maj. Avresedag då vi släpps av vid flygplatsen. Om det finns tid skådar vi lite på morgonen.

Föregående
Nästa
Svart rödstjärt är en typiska art i Centraleuropas samhällen. Foto: Erik Hirschfeld

Om du vill skåda bekvämt på plan mark, med cykel och bo på rena och bekväma hotell samtidigt som du ser en stor variation av våtmarks-, skogs- och slättfåglar är det här resan för dig. Mitt i vindistriktet skådar vi på stortrappar, kejsarörnar, tatarfalkar, ägretthägrar och balkanspettar. Vi besöker gränstrakterna mot Ungern och Slovakien och en del av resan genomför vi med cykel då avstånden är korta. På kvällen dricker vi lokala viner till maten och smälter de många intrycken vi fått under dagen.

 

Denna resa är lämplig att ansluta till med tåg. Startpunkten är dock vid flygplatsen då förbindelserna dit från stationen är goda och vi vill undvika att ge oss in i stadstrafiken.

Reseledaren, Per-Magnus Åhrén, har tidigare rest och skådat i Österrike och besökt Neusiedler See under flera resor. För AviFauna blir det här premiärresan till Österrike.

Priser och boka din resa här

Bokning