Sommargyllingens landskap

FÅGELRESA LUGNT TEMPO

Österlen
18–23 maj 2021
Pris: 15 900 kr
8–12 deltagare

Curt Johnsson

18 maj. Resan startar i Simrishamn. Naturpromenad i Simrishamn. Alla nätter i Simrishamn.

19 maj. Gislövs Stjärna, Glimminge hallar, Glimminge mosse, Glivarpa mosse, Skillinge hamn, Morfarshamn.

20 maj. Tygeåns mynning, Hagestads naturreservat, Kåseberga, Ales stenar, Ingelstorps ängar, Hammar, Forsemölla. Brantevik Grönet på kvällen.

21 maj. Furuhus mosse, Högestads våtmark, Oxhagen, Fyledalen, Benestads backar.

22 maj. Björket, Ravlundafältet, Stenshuvud NP.

23 maj. Bäckhalladalen, Simris norra strandäng. Resan avslutas i Simrishamn.

Göktytan ropar på Österlens kulliga landskap. Foto: Anders Laurin

Under några dagar i maj njuter vi av det intagande landskapet lika mycket som av fågellivet – även om det inte går att bortse från att alla ovanliga och svårsedda arter man möter här sätter en extra krydda på ett besök. Vi möter det intensiva inflödet av vårfåglar. I varje dunge, varje lund på Österlen ljuder en nästan öronbedövande kör av nyanlända sångare, näktergalar, och flugsnappare. Närheten till havet, det öppna busklandskapet längs kusten och det speciella Österlenljuset ger en extra dimension till resan.

Föregående
Nästa

Priser och boka din resa

Bokning

Österlen är som vackrast alla årstider – och det gäller speciellt i andra halvan av maj. Grönskan är fortfarande skir, överallt blommar buskar och träd, och orkidémattorna breder prunkande ut sig. I torrare, sandigare partier blommar backsipporna. Näktergalar smattrar, härmsångare exekverar sina smäktande, glidande toner och trädlärkor flöjtar mjukt och behagligt. På sina håll ljuder sommargyllingens fylliga vissling i den ljusgröna, nyutslagna bokskogen och från Brantevik och norrut har rosenfinken sin främsta utbredning i Skåne.

 

Vi kommer att träffa på många arter som har begränsade utbredningar i Sverige. T ex den allvarligt hotad fältpiplärkan som har ett stabilt bestånd på Österlen. I den mörka, skuggiga grönskan längs forsande vattendrag finns på flera håll dessutom häckande forsärla. Gulhämpling är en art som har sin främsta svenska förekomst på Österlen. För att inte tala om kornsparv – som har sin enda svenska förekomst just på Österlen.

 

Sedan några år är lövgrodan vanlig och varje försök till nattsångarlyssning hämmas allvarligt av den högljudda lövgrodekonserten. Betydligt försyntare – och också mycket sällsyntare – är klockgrodorna. Det senaste groddjuret som återintroducerats på Österlen är grönfläckig padda – som vi letar efter i Brantevik.

 

Också den mest inbitna fågelskådare på besök på Österlen brukar hänföras minst lika mycket av den frodiga grönskan i halvöppna, kuperade landskap med Östersjön som fond. Havets färg skiftar ständigt och utsikten mot Bornholm är sig aldrig lik från den ena dagen till den andra och den breda sandstranden vid Mälarhusen känns så exotisk att man knappt tror att man är i Sverige.

 

Curt Johnsson, bördig från Göingebygderna, leder resan. AviFaunas resor till Österlen är mycket populära och det här blir sjätte resan dit.

 

Vi räknar med att kunna se ca 120 fågelarter under resan.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt vårens resor. Resor efter juni planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Utlandsresor efter september planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras.  Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.