Pantanal – världens största våtmark

Naturresa medeltempo

FULLBOKAD

Pantanal, Brasilien
30 september – 10 oktober 2021
Pris: 49 900 kr
Deltagare: 8–13

Reseledare HG Karlsson

Dagsprogram

30 sep. Resan startar på Cuiabás internationella flygplats. Transport till Chapada dos Guimarães National Park. Natt i Chapada dos Guimarães.

1 okt. Vi besöker Cerradon – sydamerikansk savann. På eftermiddagen besöker vi regnskog. Natt i Chapada dos Guimarães..

2 okt. Jamaca Canyon. Under eftermiddagen transport till Bom Jardin. På kvällen spanar vi efter Giant Anteater (jättemyrslok). Natt i Bom Jardin.

3 okt. Transport ca fem timmar till Pantanal. Vid Poconé börjar fin skådning längs vägen. På sena eftermiddagen en safaribiltur i skymningen. Natt på Piuval Lodge.

4 okt. Under förmiddagen skådning efter papegojor och rovfåglar. Efter siestan besöker vi en sjö med kajmaner. Efter middagen nattsafari efter Tapir, Nasua (näsbjörn), Crab-eating Fox och andra nattaktiva djur. Natt på Piuval Lodge.

5 okt. Transport tre timmar längs den berömda Transpantaneira till Jaguar Lodge inne i Pantanal. Efter siestan tar vi en promenad i ”Monkey Forest” med Black-and-Gold Howler Monkey. Efter middagen gör vi ett försök att få se det vackra kattdjuret Ozelot.  Natt på Jaguar Lodge.

6 okt. Idag försöker vi hitta en av resans verkliga önskearter – jaguaren. Floden Piquiri och andra bifloder till den stora floden Rio Cuiabá i Centrala Pantanal är några av Sydamerikas bästa platser för att se detta vackra kattdjur. Natt på Jaguar Lodge.

7 okt. Ytterligare en dag med jaguarer, jätteuttrar och allt annat fantastiskt på floderna. Natt på Jaguar Lodge.

8 okt. Transport till Mato Grosso. På eftermiddagen båttur på floden Pixiam. På kvällen en mörkertur med vår safarijeep för att leta efter Red Brocket Deer, Crab-eating Fox, Crab-eating Racoon, Tapir och Tamandua (trädmyrslok). Natt på Mato Grosso Hotel.

9 okt. Mato Grosso. På eftermiddagen en båttur där fler fåglar väntar på oss, t ex Sydamerikas alla fem häckande kungsfiskare. Natt på Mato Grosso Hotel.

10 okt. Transport ca fyra timmar till Cuiabás internationella flygplats där resan avslutas.

Jaguar i Pantanal. Foto: HG Karlsson

Höga skrik avslöjar att de är på gång och snart ser vi de stora blå papegojorna komma inflygande till sina favoritträd vid vår lodge. Tyvärr är Hyacinth Macaw utrotningshotad men här i Pantanal är den fortfarande vanlig. Vi gör också flera flodbåtturer och spanar efter jaguar. Och våra chanser är stora att se detta magnifika kattdjur.

Brasilien är ett av världens största länder vilket gör det omöjligt att täcka in på en resa. På årets resa har vi passat på att plocka ut något av det bästa – det fina naturområdet Pantanal och högplatån Chapada dos Guimarães.

 

I bästa safaristil reser vi med jeep och båt runt i världens största våtmarksområde, Pantanal. Så här års är marken mer torr än blöt vilket gör det lättare att promenera i de hagmarker och skogar som också finns i Pantanal. En annan fördel är att våtmarkens fåglar och djur blir koncentrerade till de vattensamlingar som finns kvar. Där trängs Jabiru (Stork) och Sunbittern med kajmaner och världens största gnagare, Capybara.

 

Chapada dos Guimarães högplatå ligger inte långt från Pantanal men kontrasten är total. Här dominerar Cerradon – Sydamerikas motsvarighet till Afrikas savann – med sina speciella fågelarter. Här finns även regnskog med spelande Manakins och höga bergsbranter där arapapegojor häckar.

 

Reseledaren, HG Karlsson, har besökt Brasilien under många resor och lett AviFaunas fyra tidigare resor till just Pantanal.

Föregående
Nästa