Först murkrypare och björn i Karpaterna, sedan glida fram på flodbåt i Donaudeltat

Fågelresa i lugnt tempo

Rumänien
28 augusti– 8 september 2021
Pris: 33 900 kr
Deltagare: 8–14

Reseledare HG Karlsson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på Bukarest flygplats. Transport till hotellet i Zarnesti.

Dag  2. Piatra Craiului NP och Bran Castle. Natt i Zarnesti.

Dag  3. Coltul Chiliilor och Björngömsle. Natt i Zarnesti.

Dag  4. Transport till låglandet samt Ciorani och Hasarlâc. Natt i Tulcea.

Dag  5–8. Donaudeltat. Natt i deltat.

Dag  9. Dobrogeaområdet och Celic Dere och Macinbergens nationalpark. Natt i Tulcea.

Dag  10. Denis Tepe, Sinoe-Razelmsjöarna och Vadu. Natt i Tulcea.

Dag  11. Babadagskogen, Enisala, samt Murighiol- och Plopulsjöarna. Natt i Tulcea.

Dag  12. Transport ca fem timmar till flygplatsen i Bukarest, där resan avslutas.

Föregående
Nästa

5 goda anledningar till att följa med

  1. Bo på husbåt i Donaudeltat
  2. Spana efter brunbjörn från ett gömsle
  3. Besöka en naturskön ravin med murkrypare
  4. Se Karpaternas sköna blomsterängar
  5. Äta gott från det rumänska köket
 
Krushuvad pelikan, en av många häftiga arter vi träffar på i Donaudeltat. Foto: Florin Palade

Höjdpunkter på resan

Fåglar. Rostand, medelhavslira, svart stork, alla Europas hägrar, kurhuvad och vit pelikan, dvärgskarv, ormörn, mindre skrikörn, dvärgörn, örnvråk, mindre sumphöna, sdammsnäppa, rödvingad vadarsvala, långnäbbad mås, dvärgmås, svarthuvad mås, svarthuvad trut, kaspisk trut, sandtärna, skäggtärna, vitvingad tärna, turturduva, minervauggla, alpseglare, blåkråka, kungsfiskare, biätare, härfågel, mellanspett, balkanspett, gråspett, aftonfalk, svartpannad och rödhuvad törnskata, sommargylling, balkanmes, pungmes, skäggmes, tofslärka, kalanderlärka, klippsvala, rostgumpsvala, trastsångare, kaveldunsångare, fältsångare, vassångare, höksångare, brandkronad kungsfågel, murkrypare, sydnäktergal, halsbandsflugsnappare, mindre flugsnappare, svart rödstjärt, stentrast, svarthakad buskskvätta, isabellastenskvätta, nunnestenskvätta, spansk sparv, fältpiplärka, rödstrupig piplärka, gulhämpling samt kornsparv och ortolansparv.

 

Däggdjur. Brunbjörn, sisel, gems och chans på varg.

 

Några platser vi besöker. Karpaterna och Donaudeltat.

Karpaterna – ett strålande vackert bergslandskap med snöklädda berg som fond i fjärran. Vi gör lätta vandringar över blommande alpängar och längs skogskanter, där vi spanar efter mindre skrikörn, gråspett och den näpna brandkronade kungsfågeln. I en fin nationalpark letar vi efter den mytiskt vackra murkryparen i en trång, dramatisk klyfta med lodräta klippväggar. I dalgångarnas lövskogar hittar vi kanske mellanspett och halsbandsflugsnappare. En kväll bänkar vi oss i ett stort och förvånansvärt bekvämt gömsle och spanar in mot skogen. Ska björnarna komma fram?

Donaudeltat – ett av Europas i särklass bästa fågelområden – väntar på oss efter Karpaterna! Vi bor på en hotellbåt där delikata måltider serveras tre gånger dagligen. Från övre däck har vi fin utsikt över deltats vassar, sjöar och skogsområden. Med en liten turbåt, som finns på släp, når vi även smala kanaler och kommer fåglarna ännu närmre. Vi räknar med mängder med den lilla dvärgskarven, de maffigt stora vita och krushuvade pelikanerna, många hägrar, vitögd dykand samt färgbomberna blåkråka och, kungsfiskare. Ibland går vi i land och letar rödvingad vadarsvala, änder och vadare i saliner. Vi besöker också ett par gamla byar i deltat, där tiden tycks ha stått stilla i många decennier.

 

I Dobrodgea-området har vi tre heldagar för att besöka de många fina fågellokaler som ligger söder och väster om deltat. Här letar vi efter långnäbbad mås, svarthuvad trut och den i Europa så ovanliga fältsångaren. I de fina skogarna och det kulliga halvöppna landskapet har vi chans på rovfåglar som ormörn, dvärgörn, balkanhök och aftonfalk. Vi besöker också ett vackert stäpplandskap där vi kan få se örnvråk, kalanderlärka samt isabella- och nunnestenskvätta. Som ni märker finns här många arter knutna till just Sydosteuropa. Följ med på en av våra finaste fågel- och naturresor i Europa!

 

HG Karlsson är en av AviFaunas många populära reseledare och har lett många tidigare resor till Rumänien. AviFaunas reser till Rumänien är mycket populära och det här blir AviFaunas fjortonde resa dit.

 

Vi räknar med att kunna se runt 190 fågelarter under resan.

Priser och boka din resa

Bokning