Skön natur i Europas vagga

NATURRESA LUGNT TEMPO

Sicilien
12–18 april 2021
Pris: 18 900 kr
Deltagare: 7–12

Ulf Ottosson

Dagsprogram

12 apr. Resan startar på Catanias internationella flygplats. Transport till vårt hotell i Randazzo.

13 apr. Hela denna dag utforskar vi de dramatiska landskapen runt vulkanen Etna. Natt i Randazzo.

14 apr. Morgon vid Etnas sluttningar, därefter transport till Siracusa, där vi också bor kommande fyra nätter.

15–17 apr. Med Siracusa som bas gör vi dagsturer till platser av såväl stort ornitologiskt, som botaniskt och kulturellt intresse. Bland dessa platser märks särskilt Golfo di Siracusa, Iblei-bergen, Capo Murro di Porco, Capo Passero, Portapolo, Cava Grande del Cassibilie, Necropoli di Pantalica, Palazzalo Acreide, Penisola Magnisi, Thapsos.och världsarvsstaden Ortigia.

18 apr. Avfärd till flygplatsen i Catani där resan avslutas på den internationella flygplatsen.

Föregående
Nästa
Toffelofrys Ophrys bertolonii har en mycket begränsad utbredning och har sina tätaste förekomster på Sicilien. Foto : Andrea Corso

Det ryker aska ur Etna – Europas högsta aktiva vulkan. Även om vi förstås håller oss på behörigt avstånd inger naturkrafterna ändå respekt. Sicilien är omväxlande, dramatiskt, och samtidigt vackert som en dröm. I slutet av mars har värmen och solen återvänt och i sluttningar och dalgångar möter vi en enastående orkidéprakt.

Sicilien är också kontrasternas ö. Både naturen och de många antika lämningarna vittnar om att vi befinner oss i gränslandet mellan Europa och Afrika. Några besökare åker hit för den unika naturens skull, andra för att uppleva den himmelskt goda maten. Vi är här för båda.

 

Vi besöker främst den östra sidan av ön. Helgonet Lucias stad Siracusa blir vår bas under större delen av resan, och härifrån gör vi dagsutflykter till botaniskt, ornitologiskt och kulturhistoriskt intressanta platser. I ett behagligt tempo ska vi hinna uppleva det mesta som gör Sicilien så unikt såväl i djur- som i växtvärlden. Nästan tio taxa orkidéer kan räknas som unika för Sicilien. Mer eller mindre endemiska kan också en dryg handfull träd, grod- och kräldjur, siciliansk stenhöna, den sicilianska rasen av stjärtmes, och – kanske – en isolerad korsnäbbspopulation, räknas.

 

Så här utanför turistsäsongen kan vi njuta lite extra av Siciliens stolta kulturarv utan att trängas. Vårt logi i utkanten av Siracusa, som Cicero kallade ”den största grekiska staden och den vackraste av alla”, ger oss närhet till många historiska platser, vackra antika byar, och förstås kulinariska upplevelser. Varje dag blir nästan som en resa i sig.

 

Följ med till en spännande ö som faktiskt är en viktig del av Europas vagga.

 

Ulf Ottosson har rest runt Medelhavet under många år. Ulf intresse för mat och vin kommer väl till pass på den här resan. Det här blir AviFaunas tredje resa till Sicilien efter premiärresan 2017.

Vi räknar med att se bortåt 25 orkidétaxa och drygt 100 fågelarter.

Priser och boka din resa

Bokning

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt vårens resor. Resor efter juni planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Utlandsresor efter september planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras.  Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.