Fågelresa medeltempo
Dag 1. Resan startar på flygplatsen i Salalah, Oman. Alla nätter i Salalah
Dag 2. Ayn Hamran, Ayn Kheesh eller Wadi Athum.
Dag 3. Båttur, Tawi Attair och Jebel Samhan.
Dag 4. Huvudsakligen en våtmarksdag.
Dag 5. Ökendag.
Dag 6. Mirbat och Jebel Samhan.
Skådning nära gränsen till Jemen.
Dag 7. Reservdag.
Dag 8. Resan avslutas på flygplatsen i Salalah.
Fåglar. Arabisk rödhöna, arabpetrell, arablira, sokotraskarv, brun sula, masksula, tofsbivråk, stäppörn, kejsarörn, hökörn, klippörn, större skrikörn, dvärgörn, ormörn, flera olika hägerarter, fasanjacana, ökenpipare, mongolpipare, kanske stäppvipa, tereksnäppa, tofstärna, persisk småtärna, tygeltärna, skäggtärna, långstjärtsduva, gulbukig grönduva, arabiska dvärguv, fläckuv, klippuggla, minervauggla, hypokolius, ökenflyghöna, kronflyghöna, brunbukig flyghöna, strimmig flyghöna, somaliaseglare, isabella/turkestantörnskata, svartkronad tchagra, svartkronad finklärka, härfågellärka, sandökenlärka, stenökenlärka, afrikansk paradismonark, blek klippsvala, arabsångare, herdesångare, ökensångare, östlig sammetshätta, isabellastenskvätta, arabstenskvätta, munkstenskvätta, abessinsk glasögonfågel, nilsolfågel, palestinasolfågel, abessinsk solfågel, rödahavsvävare, arabisk guldvingefink, zebrasparv. Dessutom stor chans på rariteter under denna tid.
Djur. Honungsgrävling, Osbecks näbbdelfin, grön havssköldpadda, afrikansk monark, arabisk gasell, liten chans på varg och hyena.
Några platser vi besöker. De frodiga skogarna och bäckarna i Dhofarbergens sydsluttningar, kanten på Rub-al Khali, den stora arabiska öknen även känd som Empty Quarter, de dramatiska klipporna vid Mughsayl och provinshuvudstaden Salalah.
I närmsta palmen utanför hotellet sitter en abessinsk solfågel och lockar och några svartgumpsmunior flyger över. Hotellet ligger ett stenkast från stranden där de svartbenta strandpiparna springer runt dina fötter. Kanske tar du en simtur före middagen och ser tofstärnor och sotmåsar svepa någon decimeter över dig. Lite längre ut skymtas en flock delfiner som hoppar i dyningarna. Salalah är sannerligen ett tropiskt paradis.
Naturgeografiskt ligger Oman i den tropiska zonen och biogeografiskt i den palearktiska regionen, med fågelinslag även från de orientaliska och afrotropiska regionerna. I november är det högsäsong för både stationära, flyttande och övervintrande palearktiska fåglar, samtidigt som de bofasta arterna avslutat sin häckning och rariteter brukar dyka upp både norr- och söderifrån. Missa inte denna blandning av igenkända, exotiska och mytiska fåglar!
Oman är populärt för det behagliga klimatet, de vänliga människorna och att det är lättskådat, men framförallt att man kommer nära fåglarna. Salalah, som ligger på en slätt intill havet, är grönt och frodigt med Dhofarbergen som kuliss i norr. I bergen finns ett antal färskvattenkällor och vid dessa samlas mycket fågel i grönskan omkring dem. Blickar man uppåt kan man ibland se sju-åtta olika arter örnar. Längs kusten besöker vi flera fina bräckvattenslaguner, så kallade kwahrer, och det tycks som att vad som helst kan dyka upp där. Naturligtvis drar dessa till sig mycket fågel i ett annars sandigt och stenigt kustlandskap. På stranden vid hotellet där vi bor födosöker olika arter vadare, medan måsar, tärnor och trutar ständigt patrullerar över havet.
Havsfågelskådningen kan vara mycket bra, lite beror det på hur monsunen som slutar i oktober varit, och vi gör en båttur för att komma fåglarna vi ser från stranden lite närmre. Arter som passerar är t ex ljusfotad lira, arablira, arabpetrell, masksula, brun sula, sokotraskarv och brun noddy. Ibland havslöpare. Samtidigt ser vi delfiner och sköldpaddor och har även chans att se stora rockor och, med tur, knölval eller kaskelot.
Vi besöker också den legendariska öknen Rub Al Khali, världens största sandöken! Här skådar vi i konstbevattnade jordbruksområden och vattenfyllda källor i utkanten av den sandiga och snustorra öknen. I en liten dammig oas har vi stor chans att få se den mytomspunna hypokolius och så här i flyttfågeltider brukar en hel del rariteter dyka upp i dessa oaser.
Erik Hirschfeld har besökt södra Oman över 25 gånger och är en av de som kan Omans fågelliv bäst. För att få maximalt utbyte av denna resa är han på plats veckan före och rekar årets läge.
AviFaunas resor till Oman är mycket populära och det här blir tjugonde resan till landet och vår trettioandra resan till Arabiska halvön.
Vi räknar med att kunna se runt 200 fågelarter under resan.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer