Centrala Spaniens fantastiska natur

FÅGELRESA MED GULDKANT

Spanien C
24–30 april 2021
Pris: 20 900 kr
Deltagare: 8–10

Göran Pettersson

Dagsprogram

24 apr. Resan startar på Madrids internationella flygplats. Transport 20 mil till Sierra de Gredos. Natt på Parador Gredos.

25 apr. Reserva Nacional de Gredos och Tormésdalgången. Ntt på Parador Gredos.

26 apr. Långsam transport till Monfragüe. Natt på Parador Trujillo.

27 apr. Monfragüeområdet. Skådning på grässtäpperna mellan Torrejón – Cáceres – Trujillo. Natt på Parador Trujillo.

28 apr. Monfragüeområdet. Natt på Parador Trujillo.

29 apr. Långsam transport drygt 20 mil till El Escorial med flera stopp och kortare promenader. Natt nära El Escorial.

30 apr. Besök på slottet i El Escorial. Transport till Madrid där resan avslutas på den internationella flygplatsen.

Föregående
Nästa
Vi besöker fina miljöer på Gredosbergens sydsluttningar när vi reser i Extremadura. Foto: Göran Pettersson

Extremadura och Gredosbergen med Guldkant betyder att vi utöver färden genom glesa korkeksskogar och över ofantliga grässtäpper, förbi snöklädda berg och längs vindlande vattendrag, också får uppleva en kulinarisk del av Spanien som får dig att längta tillbaka. På de Paradorhotell vi övernattar på serveras mat som du förmodligen inte upplevt tidigare. I liten grupp färdas vi i turistglesa områden och upplever gamla väl bevarade kulturbygder. Vi besöker ett Spanien man gärna vill komma åter till.

Resan inleds i Sierra de Gredos. På lite högre höjd har våren just anlänt och träden håller fortfarande på att slå ut. Vi stannar till vid fina orkidéeängar och lyssnar efter sommargyllingar och härfåglar. Vi vandrar också på kalfjäll och ser blåhakar, vattenpiplärkor, stentrastar och klippsparvar. 

 

Vårt huvudmål på resan blir Extremadura. I nationalparken Monfragüe finns det gamar i mängd av sällan skådat slag. Gåsgam är den vanligaste arten men vi ska även räkna in goda siffror på grågam. I området häckar också spansk kejsarörn och svart stork. Man brukar kunna titta rätt in i svarta storkens barnkammare. Vi söker också efter svartvingad glada, en riktig specialare för området. Några morgnar lägger vi på flera fina grässtäppsområden, bl.a. Belén där vi får möjlighet att avnjuta det märkliga spelet från stortrappar. Även småtrappar spelar här. Vi håller även utkik efter förbiflygande vitbukiga och svartbukiga flyghöns. Och hela tiden hänger det kalanderlärkor i skyn. 

 

När vi färdas längs sydsluttningen av Gredosbergen på väg mot El Escorial (kungastaden) stannar vi och promenerar i områden som för tankarna till Eden. Här är det pastoralt!

 

Reseledaren Göran Pettersson har gjort många resor i Spanien och har även besökt lokalerna som ingår på resan under många resor. Iberiska halvön är ett av AviFaunas mest populära resmål och det här blir fyrtiofemte resan till spanska fastlandet.

 

Vi räknar med att kunna se ca 140 fågelarter under resan.

Priser och boka din resa

Bokning

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt vårens resor. Resor efter juni planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Utlandsresor efter september planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras.  Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.