Endemer och makalösa fasaner!

FÅGELRESA MEDELTEMPO

Taiwan
26 april – 6 maj 2020
Pris: 37 900 kr
Deltagare: 8–10

Göran Pettersson

Dagsprogram

26 apr. Resan startar på Taipeis internationella flygplats. Natt i Taipei.

27 apr. Taipei – Hsin-Chu – Hou-Long – Tong-Sih – Basienshan nationalpark (NP). Natt i Guguang.

28 apr. Guguang – Basienshan NP – Anmashan NP. Natt i Anmashan.

29 apr. Anmashan NP. Skådning från 1 600 till 2 600 meters höjd. Natt i Anmashan.

30 apr. Anmashan – Tong-Sih – Pingtung – Kenting/Hengchun. Natt i Hengchun.

1 maj. Hengchun – Chiku – Budai – Dongshi – Aogu – Linnei. Natt i Linnei.

2 maj. Linnei – Huben – Shitso – Chiayi. Natt i Chiayi.

3 maj. Chiayi – Yushan NP – Tatajia i Yushan NP – Alishan NP. Natt i Alishan.

4 maj. Alishan – Yushan NP – Puli – Wushe – Aowanda. Natt på Aowanda lodge.

5 maj.Aowanda – Mayfong – Wushe – Ooling – Lishan – Yilan. Natt i Yilan.

6 maj. Yilan – Lizerjian och Chu-An våtmarker – Jiao-Hsi – Taipei – Dayen. Resan avslutas på Taipeis internationella flygplats.

Föregående
Nästa
Taiwan är ett mycket bergigt land. Här ser vi ut över Anmashan. Foto: Carl-Axel Bauer

Taiwan eller Formosa, ”den vackra ön”, ligger strax sydost om fastlandskina, på subtropiska breddgrader. Det är en ”grön” och mycket kuperad ö, med åtskilliga bergstoppar över 3000 m och med många välbevarade skogar. Bra boende, fin infrastruktur och väldigt vänliga människor gör att en resa på Taiwan blir en väldigt trevlig upplevelse! Där finns dessutom ett rikt fågelliv med ca 30 endemiska arter, inklusive ett par magnifika fasaner, ett flertal speciella raser med ”splitvarning”, samt många andra vackra och speciella fåglar!

Vår resa börjar i huvudstaden Taipei, där vårt hotell ligger nära en utmärkt park, där vi har möjlighet att kryssa vår första Taiwan-endem, den färggranna Taiwan Barbet! Där har vi också chans att hitta den ovanliga Malayan Night Heron. I de centrala högländerna besöker vi flera fina bergsområden, bl a Anmashan, med många endemer som Taiwan Hwamei, White-whiskered Laughing-thrush, den tofsmesliknande Taiwan Yuhina, Formosan Whistling-thrush, m fl. Vi kommer särskilt spana efter de båda magnifika fasanerna, Mikado och Swinhoe´s Pheasant. 

 

I låglandet i södra Taiwan letar vi upp Taiwan Bulbul, en hotad, endemisk art, som har ett begränsat utbrednings-område. Sedan vänder vi tillbaka mot norr, genom ett mycket stort område med fisk- och räkdammar med riklig förekomst av hägrar och chans på både Cinnamon och Yellow Bittern, samt många vadare.

 

Efter natt i Linnei besöker vi ett låglänt skogsområde nära Huben, där vi letar efter den vackra juveltrasten Fairy Pitta, samt Taiwan och Black-necklaced Scimitar Babbler. Vi åker vidare till bergsområdet kring Chiayi, där vi hoppas se Taiwan Partridge och den granna Swinhoe´s Pheasant. I Alishan nationalpark besöker vi flera olika höjdnivåer, där vi har chans på ytterligare endemer, t ex Flamecrest och Taiwan Wren-Babbler. Vid Wushe hoppas vi att den magnifika Taiwan Blue Magpie visar upp sig, liksom Yellow Tit och Little Forktail.

 

Resan avrundas i låglandet i nordost, med ytterligare möjlighet att se Fairy Pitta, samt den röda rasen av Maroon Oriole. I området finns också många fina dammar och våtmarker som vi kommer besöka innan vi kommer tillbaka till Taipeis flygplats.

 

Göran Pettersson har skådat i över tre år i Asien, varav drygt två år i den Orientaliska regionen. Det här blir AviFaunas andra resa till Taiwan resa.

Priser och boka din resa

Bokning