Afrikas pärla! Platser kvar, men vi kan inte garantera gorilla- och chimpanstillstånd för bokningar efter december 2018

Uganda
26 juli – 5 augusti 2019
Pris: 42 900 kr
8–12 deltagare

Ulf Ottosson

Dagsprogram

Dag 1: Resan startar i Entebbe. Natt i Entebbe.

Dag 2. Mabamba Swamp – Kibale. Natt i Kibale.

Dag 3. Schimpansvandring och Kibale NP. Natt i Kibale.

Dag 4. Kibale – Queen Elizabeth NP. Natt i QENP.

Dag 5. QENP. Natt  i QENP.

Dag 6. QENP – Buhoma, Bwindi. Natt i Buhoma.

Dag 7. Gorillavandring i Buhoma. Natt i Buhoma.

Dag 8. Buhoma – Ruhija. Natt i Ruhija.

Dag 9. Ruhija. Natt i Ruhija.

Dag 10. Ruhija – Lake Mburo. Natt vid Lake Mburo.

Dag 11. Lake Mburo, Entebbe (250 km).

Bergsgorilla. Foto. Daniel Bengtsson

Sakta glider vi fram på små kanaler i den annars ogenomträngliga papyrusdjungeln. Det rasslar från grenarna och bladen i den svaga vinden. Plötsligt sticker ett groteskt dinosaurieliknande huvud upp ur den täta vegetationen bara några 10-tals meter bort – en träskonäbb!

Föregående
Nästa

Priser och boka din resa

Bokning

Uganda är ett av Afrikas absolut artrikaste skådarländer, och att se 400 arter under resan är fullt möjligt. En anledning därtill är det geografiska läget, med gräns mot såväl Kongo Kinshasa som Sudan, Kenya och Tanzania. Dessutom har Uganda ett gott antal endemer, huvudsakligen knutna till den östafrikanska förkastningen, Albertine Rift, som delas med Burundi och Rwanda. Variationen mellan våtmark, savann, låg- och höglandsskog gör skådningen omväxlande, artrik och behaglig.

 

Mabamba Swamp är ett unikt tillfälle att komma ut i ett av Victoriasjöns karakteristiska papyrusområden, och vi besöker det i första hand för träskonäbben. Men det kommer även att generera en del andra östafrikanska våtmarksarter, vilket tjänar som en bra upptakt till den artrikedom som väntar. Nationalparkerna Mburo och Queen Elizabeth påminner en hel del om andra östafrikanska savannområden med en talrik däggdjursfauna, inklusive trädklättrande lejon, och ett stort antal ”öppenmarksfåglar”.

 

Under ett par dagar kommer vi att söka efter bergsgorillor och schimpanser. Uganda har under de senare åren blivit synonymt med dessa hominider. I Buhoma, där gorillorna finns, delas vi upp i mindre grupper och ledsagas av duktiga lokalguider. Ibland hittar man en gorillaflock inom tio minuter, ibland kan det ta timmar innan de visar sig. Tar det längre tid så kan vandringen i den kuperade terrängen upplevas som jobbig. Men det är mödan värt!

 

Även om detta naturligtvis i första hand är en fågelresa kan vi inte undvika att njuta av alla däggdjur. Vi kommer sannolikt att se ca 40 arter, varav uppemot tio primater, toppat med gorilla och schimpans. Att stå öga mot öga med dessa mycket människolika varelser är en upplevelse för livet! Om du bokar efter januari kan vi inte garantera att aptillstånden finns kvar, och du betalar då mindre för resan. Kontakta vårt kontor för besked.

 

Ulf Ottosson är en av AviFaunas mest rutinerade Afrikaresenärer. Förutom resor i Östafrika tillbringar Ulf tre till fyra månader varje år i Nigeria där han handleder doktorander och undervisar på APLORi-institutet. AviFaunas resor till Uganda är mycket populära och det här blir den femte resan dit sedan 2009.