Ungern - centraleuropeiska fågelspecialiteter

Fågelskådningsresa medeltempo

Ungern
6-12 februari 2021
Pris: 16 900 kr
Deltagare: 6–12

Göran Pettersson

6 februari: Ankomst Budapest, dit man kan ansluta med tåg eller flyg. 90 minuters transport till vår bas de kommande dagarna, barockstaden Tata som ligger mitt i ett vindistrikt. 

 

7-8 februari: Två fulla dagars fågelskådning i olika fina miljöer som fruktträdgårdar, skog, fiskdammar och jordbruksmark.  

 

9 februari: Idag förflyttar vi oss två timmar bort, korsar Donau och kommer till nationalparken Kiskunság som blir vår bas på andra delen av resan.

 

10-11 februari: Två härliga dagar i Kiskunság där  stortrappen har ett av sina  starkaste fästen, liksom kejsarörn och tatarfalk. 

 

12 februari.  Vi reser tillbaka till Budapest och vidare hemfärd.

 

Föregående
Nästa
Stotrapp blir en av höjdpunkterna på resan. Foto: Béla Motkó.

Som vinterdestination är Ungern en väl bevarad hemlighet och detta blir en pionjärresa för Avifauna på en ny årstid i Ungern, ett land vi annars besökt ofta på våren. Den blir ett utmärkt avbrott mot februariskådningen hemma som ju kan vara rätt variabel så här års. På den här resan håller vi oss kring Budapest, bor på två olika hotell och har korta transporttider så vi kan vara utomhus så mycket som möjligt. Vi lägger lite extra möda på fågelspecialiteterna: stortrapp, tatarfalk, kejsarörn, balkan- och mellanspett och besöker även hornuggleflockar på sin dagkvist, men inte minst den lokala maten och vinerna kommer du ha med dig i minnesbanken hem. Vi kommer också se den ulliga lokala grisrasen som ser ut som en korsning mellan får och gris och de typiska långhornade ungerska boskapen. Vi har picknickluncher, med tak över huvudet om det behövs, men äter frukost och middagar på våra charmiga hotell.  Lokal reseledare är trevliga Gerard Gorman, en av Ungerns absolut bästa ornitologer, med ett tiotal böcker bakom sig och dessutom med lång erfarenhet av att guida utländska grupper.

Höjdpunkter på resan

Fåglar. Dvärgskarv, ägretthäger, rödhalsad gås, fjällgås, stortrapp, kejsarörn, tatarfalk, pilgrimsfalk, medelhavstrut, kaspisk trut,  mellanspett, balkanspett, gråspett, minervauggla, hornuggla,  tofslärka, vattenpiplärka, skäggmes, pungmes, trädgårdsträdkrypare, brandkronad kungsfågel, kornsparv. Vi räknar med att se cirka 100 arter.

Några platser vi besöker

Resan baseras kring två områden, dels vindistriktet kring barockstaden Tata och sedan i Kiskunságs Nationalpark.

Priser och boka din resa

Bokning