Vårvinterskådning i Nordnorge. Fina arter och frisk luft!

Fågelresa i medeltempo

 

Varanger, Norge
20-25 mars 2021
Pris: 16 500 kr
Deltagare: 5–12

Reseledare: Göran Pettersson

Dag 1. Resan startar på Kirkenes flygplats. natt i Kirkenes.

Dag 2. Skådning efter skogsfåglar på matning vid Birk Husky. Transport ca tre timmar till Vadsö på Varangerhalvön. Natt på Vadsö.

Dag 3–5. Vi ägnar dagarna åt stränderna vid Varangerfjorden och Barents hav. Vi spanar igenom flockarna med ejdrar och letar upp praktejdrar och alförrädare. Vi bör också hitta någon vitnäbbad islom. En förmiddag gör vi en båttur ut till Hornöya och njuter av alla alkor som häckar här. I flockarna som svärmar kring oss ser vi spetsbergsgrissla. Nätterna på Vadsö.

Dag 6. Vi rundar av resan som avslutas på Kirkenes flygplats.

Föregående
Nästa
Alförrädare. Foto: Erik Hirschfeld

Höjdpunkter på resan

Fåglar. Jaktfalk, vitnäbbad islom, vittrut, vitvingad trut, tretåig mås, spetsbergsgrissla, alförrädare, praktejder, skärsnäppa, lappmes, snösiska, tallbit och lavskrika.

Däggdjur. Gråsäl, ev grönlandssäl, tamren

Några platser vi besöker. Fågelmatning vid Birk Husky, Varangerfjorden, Hornöya

När ljuset börjar komma tillbaka i mars hittar du en otrolig fågelrikedom i fjordarna i Nordnorge. På Hornöya har alkorna börjat komma tillbaka till sina häckningsplatser och vi har dem snurrandes runt vår båt när vi guppar nedanför stupen. Bland sillgrisslorna och tordmularna ser vi förstås också spetsbergsgrisslor. I fjordarna färgsprakar alförrädarna i kapp med praktejdrarna och i snörika Pasviksdalen hoppas vi på lappmes och tallbit. Havsörn och jaktfalk är två av de rovfåglar vi möter. Om du gillar att fotografera är detta resan för dig. Det är inte en renodlad fotoresa med gömslesittningar, men det finns så mycket fågel runt omkring att det är omöjligt att inte komma hem med fina bilder. Följ med AviFauna till det närmsta fågelparadiset denna månad.  Resan startar och slutar i Kirkenes.

Vänta inte för länge med att boka din resa

Bokning