Menorca kan beskrivas som en av Medelhavets bäst bevarade hemligheter. Ön är känd för sin orörda natur, sin rika matkultur och fascinerande historia. Balearernas östligaste utpost har en 216 kilometer lång kustlinje med kristallklara vikar och dolda stränder omgivna av grönskande landskap. Under resan kommer vi skåda fågel i ett makligt tempo och njuter av många och fina möten med smutsgamar, ormörnar och inte minst rastande tättingar och vadare. Eftersom vi besöker ön när floran är som vackrast finns all anledning att uppmärksamma även det. På Menorca finns omkring 900 växtarter, varav ett antal är endemiska, vilket betyder att de endast finns just här. Vi kommer under denna vårvecka promenera både genom aleppotallskogar, och buskiga stenlandskap (maquis) där lavendel, timjan och rosmarin fyller luften med väldoft. Under resan kommer vi förstås också smaka på lokala delikatesser som lokala ostar och sobrasada, och vi kommer besöka historiskt intressanta platser. Menorca är faktiskt något av en skattkista för arkeologiintresserade. De imponerande talayotiska monumenten, som Naveta des Tudons, är över 3000 år gamla. Här finns även ännu äldre megalitiska stenkonstruktioner. Överallt syns spåren av öns fascinerande historia, från förhistorisk tid till det romerska och bysantinska imperiernas inflytande.
STRAPATSER
Denna resa går i lugnt-medeltempo och innebär inte några större strapatser för den som har normalkondition och rör sig utan besvär. Du behöver kunna klara att gå några kilometer i terräng och även bära ditt vatten och lunchpaket.
MAT
frukosten äts på hotellet och middagarna på restaurang. Ofta har vi med oss lunchpaket ut i fält. Maten som ingår är från middag 25 april till frukost 2 maj.
LOGI
Vi bor på S’estancia Suites alla nätter. Ett centralt beläget boende varifråm vi lätt når våra utflyktsmål.
TRANSPORTER
I minibuss eller hyrfordon som körs av reseledaren och, om flera fordon, av AviFaunas personal.
VÄDER
Räkna med medelhavsväder i slutet av april, dvs chans på vindar och regn.
HÖJDPUNKTER – FÅGLAR
Rödhöna, havssula, scopolilira, balearisk lira, purpurhäger, silkeshäger, kohäger, rallhäger, toppskarv, större flamingo, smutsgam, ormörn, purpurhöna, tjockfot, rödnäbbad trut, sandtärna, turturduva, dvärguv, biätare, härfågel, lagerlärka, korttålärka, cettisångare, sammetshätta, grässångare, herdesångare, blåtrast, fältpiplärka, rödhuvad törnskata av den baleariska rasen, svartstare, kornsparv.
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Vi kommer njuta av Medelhavets flora som blommar vackert så här års. Det doftar gott från vild lavendel och Cistus och vi kommer få se åtminstone 10 kärlväxtarter som är helt unika för Menorca eller Balearerna. På djursidan finns chans att se sydlig citronfjäril av den baleariska rasen, den ovanliga Lilford’s Wall Lizard, ytterligare en handfull grod- och kräldjur, delfiner, och ett rikt kulturlandskap med flera historiskt intressanta platser.
DAG FÖR DAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
25 april. Resan börjar på flygplatsen Aeroport de Menorca utanför Mahon. Vi kör cirka en halvtimma till vårt boende på S’estancia Suites, i Es Mercadal. På vägen dit gör vi några stopp och får se våra första fågelarter. Vi utforskar om tid medges närområdet kring vårt boende.
26 april. Efter frukost rör vi oss mot norrut till våtmarksområdet Cala Tirant och Es Prat. Längs vägen spanar vi efter tjockfot, dvärgörn och smutsgamar. Lunch i det fria efter att ha utforskat våtmarksområdets fågelliv. Därefter utforskar vi dynområdenas växtliv och spanar längs kusten efter rödnäbbad trut och medelhavstrut. Vi stannar även till vid några saliner där ofta vadare som svartbent strandpipare och styltlöpare brukar kunna hittas. Vi kommer denna dag även göra stopp och utforska buskmarker, med goda chanser på fåglar som lagerlärka, sardinsk sångare och sammetshätta.
27 april. Vi ger oss av norrut efter frukost och tar oss till Menorcas nordligaste punkt, Cap de Cavallería. Runt fyren vid Cap de Cavallería är det både läge att leta efter havsfågel, blåtrast och migrerande tättingar, men också att utforska den speciella floran här, som hyser en lång rad endemiska arter. Vi äter medhavd lunch i det fria. Under färden hemåt besöker vi de talayotiska stenmonumenten vid Poblat d’en Galmes.
28 april. Efter frukost beger vi oss till vassarna och våtmarksområdet vid Son Bou. Vi har chans på bland annat purpurhöna, grässångare och kaveldunsångare, men också kärrsköldpadda och kanske hör vi spelande Stripe-less Tree Frog. Vi stannar även till längs en lång sandig kuststräcka där ibland rödnäbbad trut ses och avslutar dagen vid de imponerande talayotiska megaliterna (från bronsåldern) Torre d’en Gaumes.
29 april. Efter frukost beger vi oss mot Ferreries där vi startar dagen med att lyssna efter näktergal och cettisångare i dalgången Barranc D’Algendar (Algendar Gorge), en av Menorcas finaste raviner. Här är vegetationen mer prunkande än på andra ställen på ön, och det finns en rik flora att utforska. Den som vågar kan ta rygg på reseledaren i jakt på baleariska skorpioner som ibland gömmer sig under stenarna här! Samtidigt är det värt att spana uppåt. Chansen är god att smutsgamar och dvärgörnar dyker upp ovanför våra huvuden. Efter lunch tar vi oss in i den angränsande ravinen Pas d’en Revull, känd inte minst för sin botaniska rikedom med en handfull ovanliga endemiska kärlväxter att spana efter, som balearisk cyklamen, Viola stolonifera, Sibthorpia africana, Ononis crispa och återintroducerade Lysimachia minorcensis. Medger tiden det avslutar vi dagen vid de höga klipporna nere vid havet vid Cala Galdana. Kanske gör alpseglare, blåtrast och pilgrimsfalkar oss sällskap här.
30 april. Tidig frukost, och sen bär det av mot hamnen i Mahon, där vi om vädret tillåter tar en båttur till ön Illa de l’Aire. Överfärden tar ungefär en halvtimme, och vi spanar efter delfiner, balearisk lira och scopolilira innan vi når den lilla klippön utanför Menorcas sydostligaste spets. Är förutsättningarna för rastande flyttfåglar bra denna dag kan turen bli mycket givande. Under flyttid ringmärks det fågel här ute, och med det kortaste avståndet till Afrika på hela Menorca kan dagen bjuda på en del överraskningar. Några höjdpunkter här är annars den rika populationen av Lilford’s Wall Lizard, en ödla som en gång var vanlig i hela baleariska övärlden, men som idag främst hittas på små isolerade öar utanför huvudöarna. På Illa de l’Aire finns även den ovanliga menorcamalvan. Väl tillbaka i Mahon far vi efter lunch norrut mot klipporna vid Mongofre Nou, där blåtrast och smutsgam häckar. Inte långt därifrån ligger Addaia salt marshes där det ofta rastar en del vadare och änder. Dagen avslutas vid fyren Far de Favàritx utanför vilken liror och toppskarv ofta ses. Udden här utgörs av saltpåverkad sandsten som sin karga uppenbarelse till trots hyser en intressant flora.
1 maj. Idag är det dags att besöka nationalparken La Albufera des Grau, ett stort och skyddat våtmarksområde där doppingar, hägrar och änder ofta ses. Kvalitén fågelmässigt varierar bland annat beroende på hur mycket det regnat tidigare under vintern, och kanske viker vi av tidigare för att spendera mer tid vid och omkring Sa Roca med sina aleppotallskogar. Här kan vi leta efter brandkronad kungsfågel, och de som är intresserade av växter gå på orkidéjakt eller försöka hitta den parasitiska växten Cytinus ruber. Dagen avslutas inte långt därifrån, vid Monte Toro, som med sina 357 meter över havet utgör Menorcas högsta punkt. Vyerna över flera av de platser vi besökt blir en värdig avslutning på denna sista heldag.
2 maj. Resan avslutas efter frukost på flygplatsen i Mahon. Beroende på tider för flygavgångar hinner vi eventuellt med någon ny eller gammal fågellokal inte så långt från flygplatsen.
FÖLJANDE INGÅR
• helpension med alkoholfri dryck från middag 25 april till frukost 2 maj
• del i dubbelrum enligt programmet
• transporter mellan start- och slutpunkt på resan
• båtur till L’Aire (förutsatt att vädret tillåter)
• flygplatstransfer då du anländer vid den tid som gäller för resan
• dricks till restaurang, hotell och guider
• reseledning från AviFauna
• chaufför till fordonen
• artlista före resan
• artlista/reserapport efter resan
• inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
• anslutningsresa till och från mötesplatsen
• flygplatstransfer ifall du väljer att komma på annan tid än samlingstid (kan dock ingå om flygförbindelser omöjliggör att gruppen anländer samtidigt)
• hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
• personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
• matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
• visum – i de fall det krävs
• dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
• reseförsäkring (obligatorisk att ha)
• avbeställningsskydd
• eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa
Vi rekommenderar att du låter AviFauna boka flyg åt dig. Vi hjälper gärna till mot en expeditionsavgift. Medlemmar i vissa Kundklubbsnivåer har lägre eller avgiftsfri flygbiljett. Gå med i kundklubben efter din första resa!
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer