FAQ – att resa med AviFauna

Allt du behöver veta för att boka din resa med AviFauna

Nej, inte alls. Men du får ut mer om du skådat fåglar lite grann i Sverige innan, men du behöver inte kunna alla Sveriges fåglar för att få gott utbyte av våra resor. Om du är helt nybörjare rekommenderar vi våra Kunskapsresor. Även fågelskådare som skådat lite brukar gilla dem. Resor av typen Fåglar och natur och Fågelskådning är också populära bland de som skådat lite grann, reseledarna är vana vid olika kunskapsnivåer på resenärerna och tar hand om alla som deltar på resan oavsett förkunskaper. Skåda arter-resorna kan det vara bra om du är hyfsat van skådare, tempot är ofta rätt högt, de flesta som är med är inriktade på arterna som du kommer se många av. Det är inte alltid det finns tid att titta på de vanliga fåglarna på en sådan resa eftersom de som är speciella för området prioriteras. Oavsett vilken resa du åker på kan du vara säker på att du kommer kunna mycket mer när du kommer hem jämfört med innan du åkte.

Intresseanmälan använder vi när en resa inte är helt färdig för bokning, för att du som vill med skall få, i tur och ordning som du anmält dig, chans att boka den när den läggs upp. Att den inte är klar kan bero på att vi saknar en bild, eller något praktiskt på resan inte är helt färdigställt. När vi kontaktar dig och resan är klar, har du 10 dagar på dig att göra en definitiv anmälan, sedan stryker vi din plats och erbjuder den till nästa i turordningen.

Reservplats anmäler du dig till när en resa blivit full, men du kan tänka dig att hoppa på ifall det blir en plats ledig.

Inga av dessa anmälningar är bindande och kontoret har en dialog med dig innan du gör en bindande anmälan.

Ja, men vi behöver målsmans medgivande för boknignen samt intyg till flygresan att du får åka utomlands med båda dina vårdnadshavares medgivande. Kontakta kontoret så hjälper vi dig.

Ja, vi brukar kunna ordna de flesta dieter på resorna. Vi är mycket uppmärksamma på detta och har i så fall en dialog med dig. För vissa saker, t ex glutenintolerans, kan det vara mycket svårt i t ex Asien där soja och nudlar används i mycket mat. I sådana fall får du själv ta med det du behöver. Om du har diabetes kan det också vara bra att ta med tillskott, då vi aldrig kan garantera tiderna för måltid. Då matpaket lämnas ut har reseledaren alltid ställt kontrollfrågor om allergener och dieter.

Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för dig som konsument. Om resan inte går att genomföra eller arrangören går i konkurs är du garanterad ersättning för förlorade pengar och hemtransport.

Enligt Paketreselagen har vi rätt att höja en resas pris med max 8% om det beror på valutaförändringar, direkta bränslekostnader eller skatter. Om vi höjer mer har du rätt att boka av och få tillbaka dina pengar. I praktiken höjer vi ytterst sällan en resas pris. Om höjningen är under 4% gör vi ingen förändring av priset. Däremot sänker vi en resas pris vid valutaförändringar.

Ja, om resan inställs av AviFauna får du tillbaka dina pengar. Om du själv avbokar gäller våra avbokningsregler.

Nej, vi skådar vilda djur och ger inga garantier för att vi ser dem. Men du kan vara säker på att reseledaren kommer göra allt för att du skall se det som utlovas i programmet och att AviFauna lagt stor möda i reseplaneringen för uppfylla dina behov.

I mycket sällsynta fall kan vi behöva justera någon dag på det publicerade avrese/hemkomstdatumet. Detta meddelas ofta i god tid i förväg. Flygtidtabellsändringar kan göra att man behöver anlända tidigare/åka hem senare från resan. I de fallen får du stå för merkostnader själv. Vi hjälper så klart till att hitta prisvärda alternativ och tar inte ut någon administrativ avgift för det. Om vår reseledare är på plats försöker vi ordna ett program för eventuella extradagar.

Anmälningsavgiften är alltid, om inte vi skrivit i resans villkor att den är förhöjd, 10% av resans fullpris före rabatter mm. 

Betala din anmälningsavgift inom 14 dagar från anmälan för att få behålla din plats. Oftast är den på 10% av resans pris, men den kan vara högre och det står i så fall på resan på hemsidan och i bokningssystemet. Om du bokar din resa senare än 60 dagar före avresa skall hela resans pris betalas omgående och din bokning räknas som bindande även utan inbetald anmälningsavgift. Slutbetalningen skall vara hos AviFauna 60 dagar före avresan. Undantag kan ske där vi behöver tidigare inbetalning kan ske, och anges i så fall när du bokar resan, både på hemsidan och i vårt bokningssystem. När vi använder oss av tidiga inbetalningar är det för att vi behöver lägga depositioner för att säkerställa att vi t ex får de hotell vi vill ha på resan.

Vi skickar normalt inte ut påminnelser inför slutbetalning, men brukar stämma av och påminna i de fall där vi ser att betalning inte kommit in.

AviFaunas bankgiro är 5019-0453. Ange alltid ditt bokningsnummer när du betalar in till oss! Om du vill betala med kort, välj kortbetalning på bokningssidan. Om du vill betala lite senare, välj bankgirobetalning när du bokar (men notera att din plats försvinner om du inte betalar inom 14 dagar från bokningsdatum.

Ja, be dina medresenärer att göra sin del av betalningen och, mycket viktigt, ange det bokningsnummer du fick i bekräftelsen. Det är bara den som är huvudbokare som får bekräftelserna och utskicken varför du behöver meddela/vidarebefordra dem till dina medresenärer.

Du gör ingenting alls. Varje bokning som kommer in stämmer vi av manuellt och drar av den rabatt du har i bokningen. Om du vill kan du skriva i meddelanderutan vilken nivå du är i Kundklubben eller att du vill lösa in ett presentkort.

Du skall betala den lägre avgiften, eftersom vi fört in ditt presentkort eller kundklubbsrabatt i bokningen. Eller för att vi har sänkt priset på resan. Så det du ser när du kontrollerar din bokning i bokningsysstemet (med din epost och bokningsnummer) är det korrekta beloppet du har kvar att betala.

Ja, före 6 månader före ankomst om inget annat anges kan göra du det mot en expeditionsavgift. Sena ombokningar renderar oftast kostnader, speciellt då vi redan betalat depositioner t ex, så därför tillåter vi normalt inte det efter 6 månader. Om AviFauna flyttar en resa till datum som inte passar dig får du antingen pengarna tillbaka eller kan omboka utan avgift.

Ja i de flesta fall, förutsatt att du betalar de administrativa kostnaderna för detta samt att de tillstånd som givits och bokningar som gjorts på resmålet går att överföra. Om flygbiljett ingår i AviFaunas arrangemang behövs ett nytt köp av flygbiljett, och återbetalning av den inköpta biljetten medges normalt ej. Kontakta oss omgående om du funderar på detta!

Att bara fylla i anmälningsblanketten räknas inte som en anmälan utan resan måste bokas i vårt system också. Anmälningsblanketten använder vi för att kontrollera medgivanden, att du har en reseförsäkring, dina önskemål och huruvida du vill att vi skall boka flyg eller inte. När du bokat din resa, fyll i anmälningsblanketten direkt och bifoga en kopia, som bild eller pdf, på passet. Om du inte kan bifoga passkopian på blanketten av någon anledning, skicka den i vanligt mail till admin@avifauna.se. Skanna eller fotografera passet med din telefon.

Maila oss korrekt adress så ändrar vi i systemet.

Maila oss korrekt adress så ändrar vi i systemet.

Anledningarna till att vi vill ha passkopian är flera. För visa reservat/nationalparker vill man ha passnummer i förväg.  Stavningen på namnen i passet måste stämma överens med flygbokningen om vi skall göra den åt dig. Därför vill vi ha passkopians uppgifter som en extra kontroll. Ibland behöver hotell och/eller lokala arrangörer också ha det i förväg. Kontrollera redan när du bokar att passet gäller åtminstone sex månader efter hemresa. Om du skall förnya passet, och inte skall byta namn, bifoga ditt gamla pass till anmälningsblanketten så kan vi boka flygbiljetten på den. Skall du resa med oss i Sverige och har rätt att vistas i landet behöver vi inte ditt pass.

AviFauna gör alla sina reserapporter/artlistor i systemet iGoTerra https://igoterra.com/. Om du är en betalande iGoTerra-medlem kan vi enkelt ordna så att de arter vi ser på resan hamnar på din lista.

Ange på anmälningsblanketter sådant som du tror kan vara bra att veta, speciellt vad gäller allergier och särskilda kostbehov. Om vi inte fått veta detta före avresa kan vi inte garantera att vi kan uppfylla dem.

Om du inte skrivit något speciellt får du dela rum med den person som är med på din bokning. Annars kommer du få dela rum med en person av samma kön, det är det enda önskemålet vi kan tillgodose.  Vi kan inte uppfylla önskemål om din rumskamrats sovvanor eller personlighet. Vill du vara helt säker på att sova ostörd bör du boka enkelrum. Om du är lättstörd rekommenderas du att ta med öronproppar. Om du har önskemål om att dela rum med någon som inte är med på din bokning, utan har bokat separat, vill vi att även den personen bekräftar det till oss.

Om någon av er blir sjuk på resan försöker vi ordna enkelrum men det är inget vi kan garantera och du får stå för kostnaden beroende på vilken kategori du tillhör i Kundklubben.

Normalt inte då resan bygger på att gruppen bor ihop och vi helst säljer alla platserna med boende. Ibland kan vi dock ordna det tätt inpå resan, så fråga oss. 

Normalt inte då vi har kostnader för t ex minibuss med en plats som inte nyttjas. Ibland kan vi dock ordna det tätt inpå resan, så fråga oss. 

Vi tillhandahåller inte avbeställningsskydd. Kontrollera om du har det på din hemförsäkring eller kreditkortsförsäkring.

För din egen skull om något händer måste du ha en reseförsäkring för att få åka med på våra resor.

Det är mycket viktigt att du kontrollerar med ditt försäkringsbolag vad som ingår på försäkringen. Det är stora skillnader mellan både hem- och kredtikortsförsäkringars villkor. I några fall finns maxbelopp för hur mycket ersättning du kan få, vilket du behöver ha koll på speciellt vid dyra, långväga resor. I andra fall kanske du måste ha en speciell försäkring om du skall utanför Europa. Några bolags försäkringar täcker inte länder där det i någon geografisk del finns avrådan på att resa, även om vi inte ens kommer vara nära det området.

Kontakta ditt försäkringsbolag. De flesta försäkringar kräver intyg av anledningen för att man skall ha rätt till ersättning vid en avbokning. De frågar också AviFauna om inbetalda belopp, datum och de villkor du tagit del av. Ersättningen blir en fråga mellan dig och försäkringsbolaget, men AviFauna tillhandahåller de bevis på bokning och inbetalningar som försäkringsbolaget behöver.

Detta behöver vi för att kunna ge dig god service om något inträffar på din resa där du behöver använda din försäkring. Vi kan då hjälpa dig att kommunicera med försäkringsbolaget, och vi kan också vidarebefordra försäkringsnumret till SOS International vilket gör det smidigt för att du skall få hjälp.

Om du måste avboka en resa eller flygbiljett vill vi alltid ha din avbokning skriftligt i mail till admin@avifauna.se så fort som möjligt. Om du inte hunnit betala din beställda flygbiljett eller slutbetalningsdatum för resan passerats när du avbokar kommer vi ha en fordran på dig. Om du inte betalat anmälningsavgift inom 14 dagar från bokningen, och det är mer än 74 dagar kvar till avresa, har vi ingen fordran på dig och du förlorar din plats.

Från AviFauna kan du se fram emot följande information efter din bokningsbekräftelse, som skickas ut samtidigt som du bokar. Om ni är flera på varje bokning får du skicka denna vidare till dina medresenärer, då systemet bara skickar ut mail till den som bokat resan. Då resan har uppnått minimiantal (om det inte redan angetts på hemsidan).
Det här kan variera beroende på hur långt i förväg ni kunder bokar, men senast 6 månader före avresa hör vi av oss med en statusuppdatering till alla inbokade. Då det är dags att boka flygbiljett vilket ofta sker 3-9 månader före avresa. Tiden varierar på destination och bokningsläge. Artlista med förväntade arter skickas ut då resan uppnått minimiantal. Eftersom systematiken ändras frekvent kan en uppdaterad artlista skickas ut några veckor före avresa. Om du vill följa artgenomgångarna på resan skall du ta med din artlista. Utskick inför resan med hotell, deltagarlista, kontaktnummer etc skickas ut några veckor före avresa. 

Om du har frågor om resan är du mycket välkommen att maila oss enligt följande: Resetekniska saker som biljetter, bokningar, betalning etc admin@avifauna.se. Eller telefon 0706–10 44 45 tisdag och torsdag 9-11. Frågor om resans upplägg och fåglar/djurKontakta reseledaren direkt. Adressuppgifterna/telefonnummer finns här 

Maila admin@avifauna.se. Eller ring på telefon 0706–10 44 45 tisdag och torsdag 9-11.

Nej, eftersom vår telefon oftast är vidarekopplad till den som sköter kontoret går inte det. Men vi ser mail lika snabbt.

Det beror på att kontorstelefonen är vidarekopplad och du ser våra privata nummer när vi ringer tillbaka. Lägg inte in de numren i din telefonbok, utan använd vårt vanliga nummer när du ringer tillbaka så får du alltid prata med den som sköter kontoret och är insatt i din resa.

Det är inte att rekommendera för snabba svar då vi inte kan bevaka dessa kontinuerligt som vi gör med mailadressen.

Allt du behöver veta om din anslutningsresa med AviFauna

Du kan välja att flygbiljetten till resmålet ingår i paketresan och att AviFauna då bokar den mot en administrativ kostnad. Då får du hjälp med ombokning och uppdatering vid förseningar och Paketreselagen skyddar dig även för flygbiljetten. Oftast går biljetterna inte att boka om såvida flygbolaget inte orsakat inställda flyg/ändrat flygtider, men om du vill ha en ombokningsbar biljett kan vi köpa det mot en högre kostnad.

Om du köper flygbiljett själv bör du inte göra det förrän vi gett klartecken att resan blir av och specificerat ankomsttid och plats. Du ansvarar själv för att hantera förseningar och ombokningar av din biljett. Vi rekommenderar att du kontrollerar noga om t ex bagage ingår i biljetten och vad du har för ombokningsmöjligheter. Vi rekommenderar också att du inte köper din biljett genom internetsajter som förmedlar flygbiljetter, då det kan bli problem med kontakt då du behöver hjälp.

När du köper biljett genom oss kommer du få ett förslag på restid och pris innan vi köper biljetten åt dig. När du accepterat förslaget, i mail, anses det att du beställt biljetten och kostnaden läggs in i din bokning för betalning. Om du avbokar resan men inte hunnit betala biljetten till oss kommer vi ändå ha en fordran på dig på flygbiljettsbeloppet.

Ja, det kan vi absolut göra och vi tar gärna den dialogen när det är dags att boka flyg.

Ibland kan vi göra det mot en administrativ avgift om 1500 kr utöver kostnaderna om det inte påverkar huvudresans eller gruppens program.

De flesta flygbolag tar numera betalt om man vill välja sittplats. Om du inte väljer sittplats bestämmer flygbolaget var du skall sitta.

Ofta kan man boka en plats för detta, mot en tilläggskostnad, men flygbolaget har rätt att placera om dig ändå när du checkar in. Även om du betalat. Detsamma gäller om du valt en plats vid nödutgång. Om du vill vara helt säker på extra benutrymme bör du köpa en dyrare Economy Premium-biljett, som finns på flera flygbolag på långflygningar, eller en business-biljett.

Vi rekommenderar att du installerar flygbolagets app innan avresa så att du kan nås dygnet om av flygbolaget vid förseningar och uppdateringar. Och/eller att du loggar in på flygbolagets hemsida och kontrollerar att dina kontaktdetaljer finns inlagda.

Vi har valt att inte dela upp flygbokningar i enskilda biljetter i de fall då flera reser samtidigt och med samma flygningar. Anledningen till detta är att flygbolagen vid eventuella förseningar eller ombokningar då tydligt kan se att ni reser som en grupp, vilket ökar möjligheten att ni ombokas tillsammans och kommer fram samtidigt till resmålet. Hade varje resenär haft en individuell bokning hade risken funnits att ni vid störningar i trafiken hade ombokats på olika flighter, eventuellt med olika mellanlandningar och ankomsttider. Detta hade kunnat påverka hela resans upplägg negativt, samt varit opraktiskt och besvärligt för dig som resenär. Hos vissa bolag går det inte att checka in online enskilt då det finns flera namn på samma biljett. Vid incheckning på flygplatsen är det dock alltid möjligt att checka in enskilt, även om man ingår i en gemensam bokning.

Nej, det kan vi inte. Vi kan bara rekommendera vart du skall vända dig.

Privata fordon är inte försäkrade för yrkesmässig transport. Därför ordnar vi inte samåkning. Däremot, i de fall en reseledare hämtar ett av AviFauna hyrt fordon på annan ort än där resan börjar kan vi låta dig som bor längs vägen åka med  för en ringa kostnad. Vi tittar på det när vi börjar planera resans upplägg och ser var de bokade bor.

Allt det praktiska inför  din avresa med AviFauna

AviFauna ger inga medicinska råd om vaccinationer, utan du bör vända dig till vaccinationscentral. Vi har ett samarbete med Svea Vaccin över hela landet och rekommenderar att du tar kontakt med dem eller läser på deras hemsida “inför resan”. Om du visar upp din AviFauna-bokning får du dessutom 10% rabatt på nödvändiga vaccinationer inför din resa där. Även Folkhälsomyndigheten och WHO ger vaccinråd.

På flera resmål behövs visum eller ESTA eller motsvarande. Du får råd från AviFauna vart du skall vända dig för det för att få det mest prisvärt och pålitligt. Vi använder alltid Staternas officiella sidor för ansökningar. Därutöver finns en uppsjö kommersiella sidor med domänadresser som liknar officiella adresser där du kan köpa visum/ESTA till en ofta betydligt dyrare kostnad. Vi kan inte hjälpa dig om du valt en annan sajt än den vi rekommenderat. På ett fåtal resmål kan visum ingå i resans pris, och det står då angivet.

Om du vill köpa med dig souvenirer eller köpa något i landet kan det, beroende på land, vara god idé att ha med sig kontanter. USD eller Euro är att föredra. Automater för kontantuttag finns det olika av i olika länder, vi rekommenderar att du växlar/tar ut från kort när du ankommer till flygplatsen eller tar med dig sedlar hemifrån. I förvånansvärt många länder tas kortbetalningar emot även utanför städer. Vi skriver mer om detta i sista utskicket inför resan, så du får aktuell information beroende på vart du reser.

Artlistan sammanställs av reseledaren när resan uppnått minimiantal. Vi använder systemet iGoTerra för den, och är du betalmedlem där ordnar vi så att arterna vi ser automatiskt hamnar på ditt konto också. Artlistorna innehåller fågelnamnen på engelska (så att du kan matcha med appar/litteratur), latin och svenska. Då fågelarternas taxonomi ständigt är i gungning kommer ibland en uppdaterad artlista före avfärd. Det är denna lista du skall ta med om du vill fylla i själv under artgenomgångarna.

Ja, det kan tänkas. Det är svårt att göra en helt komplett artlista och vi får ofta både lägga till arter och uppleva att några arter som är med inte ses. När artlistan görs av reseledaren utgår hen alltid från föregående resa, men tittar också i andra reserapporter, kollar ebird och vi har ofta även material från vår lokale agent att använda. Vi har valt att bara försöka ta med realistiska arter på artlistan.

Här bör du ha med handkikare, kamera, mediciner, powerbanks och sådant du kan behöva om bagaget skulle bli någon dag försenat. Bestämmelser kan variera mellan olika flygplatser och flygbolag och du måste själv informera dig vad som gäller inför avresa. Ofta, men inte alltid, får man ha handbagage på hatthyllan och en liten datorväska under stolen framför sig. Men se respektive flygbolag för exakta regler på din flygning. Vätskor skall vara max 100 ml och packas i öppningsbara, genomskinliga påsar. Det kan vara god idé att ha det du verkligen behöver och inte kan köpa på plats för något dygn finns i handbagaget, ifall huvudbagaget blir försenat. Du är välkommen att fråga kontoret om råd.

Här bör du packa stativ, du kan med fördel lägga tubkikaren väl inpackad och annat som du skall ha på resan. Du får aldrig ha powerbanks i huvudbagaget och det finns restriktioner på annan elektronik och vätskor. Se flygbolagets regler. Det kan vara bra att ha med sig packpåsar för smutstvätt, plastpåsar, silvertejp för reparationer, toalettrulle och, om du kommer sakna något snacks hemifrån, snacks eller godis. Tänk noga igenom klädsel. På de resor vi färdas i bilar/hyrfordon är det bra om du packar i mjuka väskor som lätt kan stuvas, eller i mindre men hårda väskor.

Bara som handbagage, inte som incheckat bagage. Det här måste du själv kontrollera med det flygbolag du flyger med samt att styrkan på batteriet/powerbanken håller sig inom den tillåtna nivån.

Ja, det finns det och då det kan variera mellan märken (mobiltelefoner t ex) och strömkällor behöver du själv kontrollera det med det flygbolag du reser med. Ofta får du kryssa i en ruta innan incheckning på att du inte tar med ombord förbjuden elektronik, men det kan vara en god idé att förbereda sig och kontrollera det hemifrån innan du reser.

Normalt inte, och vi kan inte ge några generella anvisningar till vad som gäller. Om du vill försöka är det på egen risk. Och du bör ha med någon form av skyddande emballage ifall du måste checka in det.

Normalt inte men vi reser till några länder där det kan behövas. Kontoret hjälper då med råd och anvisningar till hur du skall göra och vi kan behöva serienummer på optiken.

I vissa länder får viss utrustning, t ex värmekikare, införas enbart med speciella tillstånd. Det kan också finnas elektroniska komponenter i sådan utrustning som det är straffbart att exportera utanför EU. Om du har någon sådan produkt i ditt bagage och orsakar förseningar vid inresa/utresa får du själv bekosta anslutning till resten av gruppresan. Vi rekommenderar att du avstår från att ta in specialutrustning i ditt handbagage eller incheckade bagage.

Vi tillåter inte att drönare används på våra resor eftersom de dels stör andra deltagare i gruppen och att de drar till sig myndigheternas intresse och kan skapa förseningar för hela gruppen.

För mediciner kan det krävas tillstånd att ta in det i landet liksom läkarintyg. Även detta ligger på ditt ansvar att informera dig om vad som gäller.

Vissa flygbolag tillåter inte personer med gips att flyga utan läkarintyg. Om du köpt biljett genom AviFauna hjälper vi till att reda ut vad som gäller.

Normalt kan du göra det inom Schengen, men utanför måste du ha giltigt pass. Vi rekommenderar att man har med sig både nationellt ID-kort (om man har det) och pass på resorna och förvarar de åtskilda.

I UDs app Resklar kan man anmäla sig till den s k svensklistan för den tid man är i ett land. Det kan vara klokt att göra det då vi reser i avlägsna områden, då det t ex kan ge UD en indikation om det finns svenska medborgare i områden som drabbas av naturkatastrofer.

Vi rekommenderar att du är på plats minst 2 men helst 3 timmar före avresa. För vissa destinationer kan längre tider behövas.

Du mailar admin@avifauna.se, försöker ringa på kontorstelefonen 0706-10 44 45 samt kontaktar reseledaren, vars kontaktdetaljer du fått i utskicket före resan. För din försäkrings skull bör du också besöka läkare/vårdscentral och skaffa läkarintyg.

Åker du i grupp med kunder som vi köpt biljetten för prioriterar vi att hjälpa de som köpt biljetter genom AviFauna i första hand, i andra hand dig som köpt egen biljett. Om du köpt biljett genom oss kontaktar du kontoret och får hjälp där om flygbolaget inte löst det åt dig på plats. Du meddelar också reseledaren om din försening, antingen direkt (speciellt på tider då det är natt i Sverige) eller via kontoret under dagtid. Är ingen reseledare med på anslutningsresan får du lösa ombokning och kommunikation med flygbolaget själv. Du kan ha rätt till ersättning vid försenat flyg och du kan följa hur man gör på denna sida  när du kommit hem. Det finns också tjänster som erbjuder detta mot en kostnad av ersättningen, men det finns ingen anledning att nyttja dess då processen är snabb och enkel, även om flygbolagen kan ta upp till 6 månader innan de betalar ut.

Om bagaget försenas är flygbolaget skyldiga att leverera det till där du befinner dig om du lämnat flygplatsen. I vissa länder är ambitionsnivån på detta lägre, varför det är viktigt att du står på dig. Reseledaren, förutsatt att hen är med när du anländer, hjälper till med detta.

Under resan med AviFauna

Åker du i grupp med kunder som vi köpt biljetten för prioriterar vi att hjälpa de som köpt biljetter genom AviFauna i första hand, i andra hand dig som köpt egen biljett. Om du köpt biljett genom oss kontaktar du kontoret och får hjälp där om flygbolaget inte löst det åt dig på plats. Du meddelar också reseledaren om din försening, antingen direkt (speciellt på tider då det är natt i Sverige) eller via kontoret under dagtid. Är ingen reseledare med på anslutningsresan får du lösa ombokning och kommunikation med flygbolaget själv. Du kan ha rätt till ersättning vid försenat flyg och du kan följa hur man gör på denna sida  när du kommit hem. Det finns också tjänster som erbjuder detta mot en kostnad av ersättningen, men det finns ingen anledning att nyttja dess då processen är snabb och enkel, även om flygbolagen kan ta upp till 6 månader innan de betalar ut.

Om bagaget försenas är flygbolaget skyldiga att leverera det till där du befinner dig om du lämnat flygplatsen. I vissa länder är ambitionsnivån på detta lägre, varför det är viktigt att du står på dig. Reseledaren, förutsatt att hen är med när du anländer, hjälper till med detta.

Dricks ingår i alla våra resor  så det behöver du inte. AviFaunas reseledare är avlönad och ska inte heller ha dricks.

Det är viktigt att om du har någon reklamation under resans gång meddelar reseledaren det direkt. Han eller hon kommer göra allt som är möjligt för att komma tillrätta med problemet och informerar kontoret hemma. När du är hemma igen kommer du bli kontaktad omgående av kontoret för en uppföljning.

Sannolikt kommer det inte hända då AviFauna är professionella och lyhörda och tar våra högt värderade kunders åsikter på stort allvar. Skulle det ske ändå ser vi fram emot en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden och deras yttrande i tvisten, som vi alltid följer. Vi hjälper dig gärna med den reklamationen.

– Prata tyst i fält och var uppmärksam på vad reseledaren/-arna berättar
-Sätt din kamera på ljudlöst om du fotograferar och visa hänsyn till de andra deltagarna
-När du tittat på en fågel i tubkikaren, ta ett några ordentliga steg åt sidan så nästa person snabbt kan komma fram
-Lämna aldrig gruppen utan att informera reseledaren
-Lyssna noga på samlingstider

Nej, vi tillämpar rotering i bilarna. Någon gång kanske det kan gå om gruppen går med på det, men du bör ha med motmedel mot åksjuka och kan inte räkna med att alltid få sitta på någon speciell plats.

Använd gärna hotellets kassaskåp om ni skall återvända dit. Ta kopior på ditt pass och flygbiljett och sprid ut dem i ditt bagage så du åtminstone har en kopia ifall passet förkommer.

Din reseledare kommer skicka hem små korta texter och bilder till kontoret som lägger ut dem på Facebook och Instagram. Tipsa gärna dina bekanta och familj att följa AviFauna Naturresor där.

På resan är AviFaunas reseledare = AviFauna. Du tar allt som dyker upp och som du har frågor kring med denne. Om hen inte kan svara kontaktar denne kontoret hemma åt dig.

– se till att resan genomförs enligt det utlovade programmet
– se till att alla som är med på resan får fullgott utbyte
– hantera dig om du är missnöjd med något
– organisera incheckning på hotell och matbeställningar (delegeras ibland till lokal reseledare)
– samla gruppen och gå igenom program, programmets innehåll och hålla artgenomgångar dagligen
– vara länken mellan lokal guide/arrangör och dig som deltagare
– skicka text och bild till sociala medier
– informera kontoret hemma om onormala omständigheter
– ansvara för att en reserapport tas fram efter resan

Efter din resa med AviFauna

När du kommit hem blir du ombedd att fylla i en enkät om resan. Vi strävar alltid efter att bli bättre och värdesätter dina synpunkter, som vi diskuterar med våra reseledare på den årliga reseledarträffen, väldigt mycket. Vi har 75-80% svarsfrekvens på våra enkäter, och ser ditt svar som mycket viktigt för att fortsätta kunna göra kvalitetsresor.

Några veckor efter att du kommit hem får du en reserapport från resan. Den baserar sig på artgenomgångarna under resan och innehåller en dagboksdel och en artlista på vad ni sett, som blir till ett fint minne från resan. Den kan också användas inför kommande resa som förberedelsematerial. Tiden för att sammanställa reserapport kan variera något beroende på antalet arter och resans komplexitet, men det brukar ske inom två månader från hemkomst. För att spara plats och mail inte skall fastna skickar vi ut lågupplösta reserapporter. Om du vill ha en högupplöst skickar vi gärna det. Maila oss bara.

Vi har inte med deltagarlistor i rapporten pga GDPR. Vill du hålla kontakt med dina medresenärer efter resan får ni komma överens om det på själva resan och skapa en egen adresslista. Vi lämnar inte ut några kontaktuppgifter ur våra system.

Hur AviFauna tänker

Vi följer noga de globala resetrenderna bland fågelskådare innan vi bestämmer vart vi ska åka. En del resor upprepar AviFauna med jämna mellanrum. När vi upprepar en resa läser vi alltid igenom enkäterna från förra resan och fintrimmar den kommande resan baserad på den.

Vi följer alltid UDs rekommendationer och vi ordnar inga resor till områden som det är avrådan på. Vi kan åka till ett land som har avrådan i en del av landet, men inte i det område vi planerar befinna oss i. Om en avrådan uppstår efter att en resa är bokad/betald ställer vi in och återbetalar alla medel.

SRF är branschorganisationen för researrangörer. För AviFauna hjälper medlemskapet oss att omvärldsbevaka, få professionella tips och råd om nya lagar som berör oss och ger oss ett stort nätverk med liknande företag. För dig som kund innebär det ökad trygghet, vi är skyldiga svara på dina mail inom en arbetsdag, vi får inte arrangera resor till osäkra länder och vi får tillgång till professionella försäkringar för vår verksamhet. Dessutom måste vi följa ARNs utslag om vi har en tvist med dig.

Vi följer alltid GDPR fullt ut och om du inte vill att ditt namn skall förekomma på till exempel deltagarlistor respekterar vi det. Vi skickar alltid mail med dolda mottagare tills vi vet att alla som anmält sig är ok med att namnen delas i resegruppen. Du har också möjlighet att meddela oss om du inte vill vara med på bilder på AviFaunas sociala medier. Om andra deltagare tar bilder av dig på resan blir det en fråga mellan dig och fotografen.

Vi vill gärna anlita lokala företag när vi handlar upp ett researrangemang. Vårt mål är att för minst 90% av våra  pengar ska stanna i landet vi reser till och komma det lokala samhället till godo. Men vi har också krav på att de lokala företag vi arbetar med betalar skatt i landet, följer landets lagar och är registrerade som företag. Vi jobbar inte gärna med enskilda guider,
med kontor i fickan. Vi anställer hellre en lokalinfödd guide än en utlandsfödd lokalguide på resorna. Och vi tillåter inte att man nyttjar barnarbetskraft eller behandlar djur som används i verksamheten (t ex elefanter) illa.

AviFauna reser med max 12 personer på en resa och antalsintervallet som står på resan är det som gäller, vi försöker aldrig ta med en extra person. Ibland kan vi dock genomföra resor med färre än angivna minimiantalet. I länder där vi skådar mycket i tät skog är vi aldrig fler än 8 personer, när vi skådar i öppna marker kan vi vara upp till 12. I något fall kan vi utöver detta ha med någon enstaka personal från oss, t ex när en reseledare skall lära sig ett resmål, men de hjälper i så fall till på resan och skall ses som assisterande guide och kunna hjälpa dig att få den upplevelse du har betalt för. Det går att resa billigare med större grupper, men AviFauna anser att kvalitén för dig som kund blir lidande på det.

På vissa resmål blir det betydligt dyrare med en buss då det skall till en chaufför som skall ha hotell och mat. Men där vi kan samlar vi vår grupp i en buss. Men en buss kan inte heller ta sig fram till alla platser vi vill till, så ibland får vi kombinera med andra fordon ändå. På andra resmål använder vi hyrfordon, och då använder vi våra egna hyresavtal med stora hyrbilsfirmor för att få ett lägre pris och en bättre service.

Vi lägger in dricks i resans pris för vi tycker att har man betalt en semester skall man inte behöva fundera på sådana tråkiga saker.  Genom det här förenklar vi dricksprocessen och kan  styra dricksbeloppen bättre så de motsvaras av prestation och fördelas rättvist. Skulle något bli över använder vi det till de projekt vi stöttar (och berättar om i nyhetsbreven).

På flera av våra resor har vi en lokal guide med för att effektivt kunna ha aktuell information om både arter, status på fågellokaler och vägar. Själva resans upplägg görs av den lokale guiden i samråd med AviFaunas reseledare.

Vi har valt att ha en egen reseledare med på våra resor för att dels visa fåglarna, dels för att snabbt på plats se till att resan sker som vi beskrivit samt kunna lösa eventuella svårigheter som uppstår. Dessutom skall AviFaunas guide hålla i artgenomgångarna och stå för ledarskapet i gruppen.