Följ med på denna rundresa vid den klassiska migrationsvägen Via Pontica vid Svarta havets strand i Bulgarien. Vi kommer ha god chans på över 250 fågelarter, där vi under nio dagar kommer att följa den spektakulära flyttningen av tusentals rovfåglar, pelikaner, storkar och småfåglar när de följer sträckstråket längs Svarta havets västra kust.
STRAPATSER
Vi håller lugnt till medeltempo på resan. Det kan bli både tidiga morgnar och lite sena kvällar. Vi kommer lägga oss om vinn att se många roliga fågelarter. Prioriteringen är att få se fåglarna så bra som möjligt och med fina möjligheter att fotografera. Alla platser vi ska besöka inklusive flygplats och hotell ligger samlat på en sträcka om ungefär 20 mil längs Svarta havets kust. Därför blir det få längre transporter annat än till och från flygplats, och fjärde dagen när vi kör från norra delen av området till den södra. Men även då handlar det maximalt om drygt två timmar i bilen och det kommer att bli tillfällen att stanna för en bensträckare. Vi kommer att promenera en del, men det handlar om kortare sträckor i mestadels platt terräng. Inga promenader väntas bli längre än 4 kilometer.
LOGI
Det blir bara två hotell på denna resa i:
Kavarna
Kraimorie
MAT
Bulgarisk mat har influenser från flera håll: både det egna balkanska köket, Medelhavet samt Turkiet/Mellanöstern. Det är ofta grytor, men också rätter som känns igen från exempelvis Grekland och Turkiet som moussaka, shish kebab, kofta. Mycket är grillat och det brukar finnas bra vegetariskt utbud. Lunchen blir antignen på restaurang eller som matpaket, beror lite på var vi skådar. Vi äter frukost på hotellen men vid något tillfälle kan få med oss frukostpaket ut i fält. Maten som ingår är alla måltider från middag första dagen till och med lunch sista dagen.
TRANSPORTER
Alla transporter sker med egen buss med chaufför.
VÄDER
Vädret är milt i Bulgarien i september, tänkt Medelhavet tidig höst: 15-25 grader dagtid, men på kvällen kan det bli svalt. Det är mestadels soligt, men regnskurar kan förekomma.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR
vitögd dykand, vaktel, svarthalsad dopping, medelhavslira, vit pelikan, krushuvad pelikan, toppskarv, dvärgskarv, dvärgrördrom, natthäger, rallhäger, silkeshäger, purpurhäger, vit stork, svart stork, bronsibis, skedstork, större flamingo, gåsgam, smutsgam, havsörn, kungsörn, kejsarörn, större skrikörn, mindre skrikörn, stäppörn, dvärgörn, ormörn, brun glada, ängshök, stäpphök, örnvråk, balkanvråk, aftonfalk, rödfalk, pilgrimsfalk, tartarfalk, mindre sumphöna, styltlöpare, tjockfot, rödvingad vadarsvala, svartbent strandpipare, myrsnäppa, dammsnäppa, tereksnäppa, rödspov, dubbelbeckasin, dvärgbeckasin, smalnäbbad simsnäppa, långnäbbad mås, medelhavstrut, kaspisk trut, svarthuvad mås, sandtärna, vitvingad tärna, skäggtärna, turturduva, berguv, minervauggla, alpseglare, blek tornseglare, härfågel, biätare, blåkråka, gråspett, balkanspett, mellanspett, korttålärka, kalanderlärka, rostgumpsvala, fältpiplärka, vattenpiplärka, rödstrupig piplärka, citronärla, isabellastenskvätta, östlig medelhavsstenskvätta, nunnestenskvätta, svarthakad buskskvätta, höksångare, vassångare, cettisångare, trastsångare, kaveldunsångare, brandkronad kungsfågel, mindre flugsnappare, balkanmes, skäggmes, pungmes, trädgårdsträdkrypare, svartpannad törnskata, rödhuvad törnskata, sommargylling, spansk sparv, häcksparv, kornsparv
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Vi kommer att se spektakulär natur i ett både kulturellt och geografiskt intressant område. Mycket av de gamla stäppområdena har försvunnit men här finns fortfarande små områden kvar.
Denna del av Balkan är också en övergång mellan väster och öster vilket kan ses både i flora och fauna, såväl som kulturellt.
DAG FÖR DAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
5 september. Ankomst och transfer till kustområdet Dobroudzha där vi inleder resan vid den nordligaste delen av den bulgariska Svarthavskusten. De tre första nätterna kommer vi att bo i kuststaden Kavarna cirka sju mil norr om Varna. Om vi kommer fram tillräckligt tidigt kommer vi kunna spana lite redan på eftermiddag och kväll, och sedan har vi två heldagar kring Dobroudzha. Det är en vidsträckt slätt, som gradvis rullar ned mot sanddyner och sjöar vid stränderna. Här hittar vid de sista lämningarna av den stora stäppen (eller den eurasiska stäppen), som tidigare omfattade en större del av området. Omgivningarna är en påtaglig flaskhals för fåglar på väg söderut och vi kan vänta oss se stora mängder fåglar. Natt i Kavarna.
6 september. Klipporna vid Cape Kaliakra och stäppen innanför. Sydgränsen av detta geografiska område utgörs av Cape Kaliakra med dramatiska klippor som tronar ut mot havet. Över havet kommer vi se toppskarv av den för Medelhavs-området lokala rasen desmarestii och migrerande havsfåglar. På de torra, öppna stäpperna kommer vi se kalanderlärka, korttålärka, tjockfot och många flyttfåglar som isabellastenskvätta, blåkråka, biätare, fältpiplärka, rödstrupig piplärka, samt flera arter lärkor, törnskator och fältsparvar. I buskage och undervegetation finns bland annat mindre flugsnappare och ett stort utbud av sångare, bland annat den i Sverige nu allt ovanligare höksångaren. Så här tidigt i september bör vi runt klipporna se nunnestenskvätta och alpseglare som ännu inte påbörjat sydflyttningen. Samtidigt kommer flyttande rovfåglar hela tiden passera över våra huvuden, som ormörn, dvärgörn, ängshök, stäpphök och balkanhök. Omkring dessa dagar ska de första sydsträckande aftonfalkarna kunna dyka upp. Här finns också stannfåglar som kalanderlärka, balkanspett, örnvråk och berguv. Natt i Kavarna.
7 september. Sjöarna Shabla och Durankulak. Morgonen fågelskådar vi runt Durankulak-sjön och den intilliggande kusten på spaning efter havsfåglar, sjöfåglar och flyttfåglar. Eftermiddagen viker vi till att utforska de närliggande Shabla-sjöarna på jakt efter fler våtmarksfåglar och migranter.
Vi kommer troligen få se stora mängder fåglar som dvärgskarv, dvärgrördrom, vitögd dykand, bronsibis, skräntärna, skäggtärna med flera. I grunda vikar och bankar kommer vi se många vadare som myrsnäppa, spovsnäppa, mosnäppa, dammsnäppa, svartsnäppa och svartbent strandpipare. Natt i Kavarna.
8 september. Resa mot södra Svarta havet med stopp i skogsområdet Kamchia. När vi kör vidare mot Svarta havet sydligare kust, kommer vi att stanna längs kustbandet för att utforska sanddyner och skogar runt floderna, och småningom östliga Balkans ekskogar. Här kommer vi ser mer flyttande rovfåglar och vi kan vänta oss se stannfåglar som mellanspett, balkanspett, gråspett, balkanmes, trädgårdsträdkrypare, häcksparv och många andra skogsfåglar. Vi gör också ett stopp vid Pomorie-sjön som är en av de bästa platserna för vadare och kustfåglar så här års. De följande fem nätter bor vi i den lilla staden Sarafovo i området Kraimorie söder om Burgas.
9-11 september. Dyulinski-passet och våtmarker och sjöar runt Bourgas. Resans andra del fokuserar på våtmarksområden runt Burgas, som är ett av Europas rikaste fågelområden och där vi bland annat kommer att besöka sjöarna Mandra, Atanasovsko och Vaya. Bland mycket spektakulärt kommer vi se enorma flockar med pelikaner, både vit pelikan och krushuvad pelikan som rastar här under höstflyttningen mot söder. Antalet stora fåglar som man kan se kretsande här, kan i Europa bara jämföras med Bosporen eller Gibraltar – vi kommer att se ändlösa flockar med tusentals vita storkar, mindre skrikörnar, ormvråkar (både rasen buteo som vi känner igen hemifrån men även rasen vulpinus som också kallad stäppvråk) samt bivråkar. Vi kommer också att se fiskgjusar, dvärgörnar, ormörnar, bruna glador, aftonfalkar, bruna kärrhökar, ängshökar, stäpphökar, balkanhökar i stora antal. Genom området passerar även fåtaligare gåsgam, kejsarörn, större skrikörn, stäppörn, röd glada, tartarfalk, pilgrimsfalk, eleonorafalk, samt rödfalk. Området är viktigt för ett stort antal fåglar som purpurhäger, rallhäger, mindre sumphöna, styltlöpare, myrsnäppa, mosnäppa, spovsnäppa, dammsnäppa, svartbent strandpipare, smalnäbbad mås, svarthuvad mås, dvärgmås, sandtärna, vitvingad tärna, svarttärna, skäggtärna och många andra flyttande vadare och insjöfåglar. Ovanligare fåglar ses regelbundet, bland annat har tereksnäppa setts nästan årligen de senaste åren. Vi kommer ta promenader inne bland saliner för att spana på vadare på närhåll, och någon eller några eftermiddag spenderar vi vid utkiksposter för rovfågelflyttningen. En eller flera av morgnarna tar vi uppe i Dyulinski-passet för att titta på sträcket. Detta är en utkikspunkt upp på de skogsklädda kullarna på östra Balkan med vyer mot stränderna nedanför. Senare under dagen rör vi oss ned mot Atanasovsko-sjön som är en grund saltlagun, där traditionella saliner fortfarande finns bevarade. Nätter i Kraimorie.
12 september. En av dagarna (troligen den sista heldagen) när vi bor i Bourgas-trakten kommer göra en längre utflykt med ett av målen att se få se kejsarörn om vi inte redan sett det. Beroende på väderförhållanden och vad vi sett hittills kan vi antingen köra cirka 45 minuter västerut till Karnobat Hills, där det är god chans att se kejsarörn och även brun glada, örnvråk och isabellastenskvätta. Huvudalternativet är en längre resa om knappt två timmar till Sakar Hills, längst ned i sydöst på gränsen till Turkiet. Områden domineras av mjuka kullar och öppna dalgångar. De mer höglänta delarna domineras av ädellövskog, men mest delen av området är stäppliknande med enstaka träd, buskar och åkerlappar. Området har under många år varit skyddat vilket gjort att habitatet bevarats. Region är glest befolkat, men endast ett rudimentärt vägnät och små bosättningar. Sakar Hills är hjärtat av den bulgariska populationen av kejsarörn med omkring 60 % av de häckande paren. Gör vi denna utflykt får vi möjlighet att besöka häckplatser för denna mycket exklusiva fågel. Andra målarter i området är brun glada, örnvråk och andra rovfåglar, samt balkanspett, isabellastenskvätta och häcksparv. Natt i Kraimorie.
13 september. Hemresa. Beroende på när flyg avgår tar vi sista morgonen till mer skådning i närheten av Bourgas eller på väg till flygplatsen.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag första dagen till frukost sista dagen.
del i dubbelrum enligt programmet
transporter mellan start- och slutpunkt på resan
flygplatstransfer då du anländer vid den tid som gäller för resan
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna
lokal guide vissa dagar
chaufför till fordonen
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
flygplatstransfer ifall du väljer att komma på annan tid än samlingstid (kan dock ingå om flygförbindelser omöjliggör att gruppen anländer samtidigt)
hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer