Det är inte lätt att förklara vad det är som gör Färöarna så speciellt. Kanske är det alla gröna nyanser från lysande grönt till olivfärgat. Eller är det folket som känner så mycket för sitt land och behållit många traditioner, samtidigt som de lever modernt? På Färöiska utkommer till exempel i snitt över 200 böcker omåret ut på det lokala språket, vilket är ett tecken på det. Sedan vill nog de charmiga lunnefåglarna ha ett ord med i laget! Eller stormsvalorna som vi hoppas besöka på en ringmärkning. För det är inte för sol och bad som man åker till denna isolerade övärld mitt i Atlanten. Följ med AviFauna till detta populära resmål!
HUR KOMMER RESAN GÅ TILL
Vi samlas i Vágar och äntrar hyrfordonen som väntar på oss. Vi tillbringar stora delar av dagen i fält, och någon kväll blir det också nattexkursion då vi skall besöka stormsvalornas häckningskolonier.
STRAPATSER
Strapatserna ligger på en medelnivå, det är backigt och vi kommer gå i terräng, ofta betad sådan. Självklart promenerar vi lite längre från våra fordon vid behov. Det kommer bli någon sen kväll, och det kan bli några tidiga morgnar också.
MAT
Vi låter oss smaka av den färöiska maten. Huvudmålet äts på kvällen, och det kan förekomma enkla lunchpaket då vi gör dagsturer.
LOGI
(Detta hotell är planerade men kan bytas ut pga omständigheter utanför vår kontroll. Standarden på ersättningshotell är alltid likvärdig)
På Nolsoy måste vi bo en natt i stugor för att ha nära till fågelupplevelserna, och där blir det lite enklare med delade badrum. Under tiden är där har vi kvar våra rum i Thorshavn, så vi kan ha kvar vårt bagage.
TRANSPORTER
I minibuss eller hyrfordon som körs av reseledaren och, om flera fordon, av AviFaunas personal.
HÖJDPUNKTER FÅGLAR
lunnefågel, stormsvala, storlabb, stormfågel, havssula, toppskarv, tretåig mås. Dessutom endemiska underarter av ejder, gärdsmyg, enkelbeckasin och stare.
HÖJDPUNKTER ANNAT
Vandring till Kallur fyr på ön Kalsoy. Båtexkursion till fågelbergen i Vestmanna. Ringmärkning av stormsvalor. Chans på valar och delfiner som grindval och atlantisk vitsiding. Arktiska fågelarter som svartnäbbad islom kan också dyka upp vid gynnsamma förhållanden. För den växtintresserade är resan också förlagd till tiden när blomsterprakten spirar på öarna.
6 juli. Res -och ankomstdagen tar vi det lugnt. Efter ankomst och uppsamling åker vi till hotellet där vi checkar in och äter middag. De som har energi och lust kan följa med på en kvällspromenad för att utforska Torshavn och den intilliggande naturen.
7 juli. Efter frukost tar oss ut mot lunnefågelkolonierna på Mykines. Ön är Färöarnas västligaste punkt och på båtresan över havet spanar vi givetvis efter fågel, valar och delfiner. Väl framme på ön gör vi en rundvandring på omkring fem kilometer där lunnefåglar häckar längsmed vandringsleden. De lokala rekommendationerna säger att besökare inte får gå närmre än två meter från lunnefåglarnas boplatser. Det behövs med andra ord inga jätteobjektiv för att få minnesvärda bilder med sig hem från denna ö. På vägen hem finns möjlighet att göra några stopp intill närliggande sjöar eller våtmarker.
8 juli. Efter frukost tar vi med oss lunchpaket och kör österut. När vi ankommer till Klaksvík har vi redan passerat tre öar och här tar vi bilfärja över till en fjärde. Kalsoy reser sig 788 meter över havet med hisnande bergsväggar. Vi kör till vägens ände i norr där vi påbörjar resans första vandring, ut mot Kallurs fyr. Fyren ligger fantastiskt placerad intill en av Färöarnas nordligaste utposter och utsikten härifrån, över havet och berget Borgarins klippbranter är hisnande. Sträckan vi vandrar är knappt två kilometer från parkeringsplatsen men går delvis upp och ned. Vi går i sakta tempo då vi både skådar och fotograferar längsmed stigen. Ute vid Kallurs fyr äter vi vår medhavda lunch och njuter av landskapets vyer. På vägen tillbaks mot färjan stannar vi på ett par utkiksplatser intill vägen och om vi har tid kan vi även undersöka två av Färöarnas ytterst få skogsdungar som ligger på Kalsoy och den intilliggande ön Kunoy.
9 juli. Idag blir det fågel- (och kanske val-) skådning till havs. Men på vägen ut mot färjan stannar vi först till vid ett par insjöar för att se om vi kan hitta några änder och lommar. Båten tar oss sedan ut i Vestmannasundet och in i olika klyftor och naturliga bergstunnlar där alkor och tretåig mås häckar på klipphyllorna. Storlabbar och stormfåglar kan komma på mycket nära håll och erbjuda fantastiska observations och fototillfällen. Lunchen blir troligtvis lagom att äta under båtturen. På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till Torshavn där vi gör oss redo för att byta boende för en natt. Vi åker över till ön Nólsoy där vi äter middag och kommer sova senare på natten. Men inte till att börja med, för det är på denna ö som vi under natten får följa med när stormsvalorna ska ringmärkas. Ett enastående tillfälle att få möte de små fascinerande atlantfåglarna på nära håll!
10 juli. Eftersom det blivit en sen natt tar vi en lugn morgon. Under dagen gör vi en kortare vandring på Nólsoy före vi åker tillbaka till vårt hotell i Torshavn på eftermiddagen. För dem som fortfarande har energi kvar på kvällen finns möjlighet att åka iväg till någon närliggande sjö eller våtmark för att lyssna efter beckasiner och leta efter andra vadare och sjöfågel.
11 juli. Före vi reser hem passar vi på att göra en sista vandring längsmed sjön Sørvágsvatn vars södra ände övergår i ett vattenfall som forsar ut i Atlanten. En vacker plats att avrunda resan på där vi också äter våra sista lunchpaket. Sträckan fram och tillbaka är sju kilometer.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag
alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
dricks till restaurang, hotell och guider
svensk reseledning från AviFauna
lokal guide på Mykines
lokal guide vid stormsvalekoloni
Två båtturer och en färjetur
chaufför till fordonen
klimatkompensation
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker
matersättning eller andra utgifter om deltagaren väljer att inte delta i gruppens program
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
medicinska tester eller intyg som behövs för inresa.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer