Kuwait ligger vid vägskälet där Europas/Asiens flyttfåglar möts på sina flyttningsresor vår och höst. Tidigare ansågs Kuwait vara västra Palearktis sista utpost österut mot arabiska halvön och i takt med att fågelskådningen ökade på 1990-talet och framåt blev det lilla landet ett attraktivt resmål för att se arter som är svåra att se längre västerut i Mellanöstern. Vi upprepar vår succéresa från 2023, då vi bland annat fick se en ny art för landet förutom alla specialiteterna som hägerpipare, hypokolius, sokotraskarv med flera.
STRAPATSER
De blir relativt måttliga, landet är relativt plant och vi går på hårt underlag. Vi skådar hela dagarna, från gryning till skymning men bor på ett och samma hotell. Morgnarna kan vara rätt kyliga så här års vilket kan vara bra att känna till.
MAT
Internationellt kök med inslag från Mellanöstern och Asien. Antingen äter vi frukost på hotellet vid 0700 men några dagar kan det bli avfärd 0600 med frukostpaket. Vatten finns i våra fordon under dagarna. Maten fick betyget 4,6 på senaste resan.
LOGI
Vi bor på ett och samma hotell av god turistklassstandard i Kuwait City under hela resan. Boendet fick betyget 4,2 på senaste resan.
TRANSPORTER
I minibuss eller hyrfordon som körs av reseledaren. Då landet är relativt litet den längsta körsträckan strax över en timme. Transporterna fick betyget 4,3 på senaste resan.
VÄDER
Räkna med soliga och varma dagar men kyliga morgnar. Temperaturer mellan 5 och 28 grader. Vid denna tid finns också liten risk för för regn och häftiga åskskurar.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR
Dvärgrördrom, silkeshäger, revhäger, natthäger, större skrikörn, ormörn, kejsarörn, stäppörn, örnvråk, stäppvråk, svartvingad glada, stäpphök, shikra, tofsbivråk, hägerpipare, rödflikvipa, sumpvipa, sporrvipa, ökenpipare, tibetpipare (fd mongolpipare), tereksnäppa, myrsnäppa, gråhuvad purpurhöna, armenisk trut, tundratrut (heuglini och barabensis), svarthuvad trut, långnäbbad mås, mindre iltärna, tofstärna, sandtärna, skäggtärna, sokotraskarv, långstjärtsduva, hypokolius, gråfiskare, smyrnakungsfiskare, indisk blåkråka, blek tornseglare, svartkronad finklärka, sandökenlärka, båglärka, större piplärka, vattenpiplärka, rödstrupig piplärka, citronärla, brinkmajna, brun majna, afghanskriktrast, blåtrast, persisk stenskvätta, vitkronad stenskvätta, isabellastenskvätta, sorgstenskvätta, vitgumpad buskskvätta, ökenvarfågel, isabellatörnskata, turkestantörnskata, masktörnskata, ökensångare, östlig sammetshätta, tajgasångare, rödgumpad bulbyl, vitkindad bulbyl, solsparv (gulstrupig stensparv). Dessutom god chans på rariteter och mindre vanliga arter som mindre flamingo, hedpiplärka, finschstenskvätta, stäppvipa, bergtaijgasångare, lite beroende på väderförhållanden.
29 november. Ankomstdag och transport till vårt hotell. Beroende på ankomsttid utforskning av hotellets omgivningar.
30 november. Idag börjar vi vid ett övernattningsställe för hypokolius där vi räknar in dem när de flyger ut till sina födosökningsplatser. Vi skådar också vid kusten på vadare och måsar och hoppas tidvattnet är gynnsamt för att se hägerpipare. Runt omkring oss är det got om större skrikörnar och vi ser de första gråhuvade purpurhönsen och kungsfiskare m fl våtmarksarter. Vi avslutar dagen vid en fram där vi skådar vitgumpade buskskvättor, även den kaspiska rasen ses här, citronärlor och dit tofsbivråkar brukar flyga in för natten.
1 december. Morgonskådning i en närbelägen park, där vi hoppas se olika sträckgäster och kanske med lite tur kaveldunsångare. Vi lägger in en del kustskådning också för fler vadare och vi avslutar dagen på samma plats som föregående dag för att se vad som flyger in där i kvällningen.
2 december. Denna dag inleder vi på en ranch, där målarterna är indisk blåkråka förutom sträckgäster. Sedan letar vi stenskvättor och har vi tur hittar vi fischstenskvätta som är sällsynt. Vi satsar också på lärkor under dagen och kommer se gott om ökenvarfåglar.
3 december. Idag kör vi till en oas som är en magnet för rariteter. Vi hoppas på bergstajgasångare och eksångare samt blek dvärguv. Ofta kommer örnar och stäpphökar ner för att dricka. Det blir också lite jordbruksskådning för mindre sånglärka, större piplärka, dvärglärka, korttålärka och stäpphökar.
4 december. Idag har vi en timmes körning norrut till en farm där vi letar efter specialiteterna afghanskriktrast och rödflikvipa. Har vi missat indisk blåkråka finns god chans på den också.
5 december. Ännu en dag med småfågelskådning i jordbruks- och ökenmarker. Svartkronad finklärka är en av arterna vi skall få in och det finns tillfälle att gå igenom fler stenskvättor efter rariteter samtidigt som vitvingade och skäggtärnor omger oss. Stäppvipa och ormörn finns också god chans på.
6 december. Vi fyller på artlistan med ev arter vi tidigare inte sett, som t ex persisk stenskvätta och fisnchstenskvätta. Vi har också chans på ökenfink som är svår i Kuwait. Denna dag läggs upp beroende på vad vi missat tidigare och hålls flexibel.
7 december. Avresedag.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag
del i dubbelrum enligt programmet
alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna
chaufför till fordonen
klimatkompensation
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer