Särskilda villkor: Slutbetalning skall ske 120 dagar före avresa och är ej återbetalningsbar. Säkerställ att ditt avbeställningsskydd täcker detta belopp. Förhöjd anmälningsavgift 19 500 kr.
Nu upprepar vi våra succéresor till Nya Zeeland – Aotearoa, men utökar med några dagar, bland annat för att ge oss realistiska chanser att se eller höra samtliga fem kiwiarter som finns på ön!
Under nästan tre veckor färdas vi över Nordön, Sydön och Stewart Island och kommer att få se de flesta av de unika fåglar som är möjliga att se i landet. Vi besöker även tre mindre öar och några naturreservat som predatorbefriats för att ge de mest känsliga inhemska arterna en överlevnadschans. Nya Zeeland har en mångfasetterad natur och denna resa blir fylldbåde fågel- och andra naturupplevelser. Vi kommer att få se fantastiska träd, ormbunkar, insekter, delfiner. Kanske valar och sjölejon. Landet är inte artrikt sett till fågellivet, men endemismen är omfattande. Nästan hälften av de häckande arterna är unika för Nya Zeeland! Vi kan räkna med att få se över 140 fågelarter under resan, inräknat alla introducerade arter. Ca 50 av arterna vi kommer i kontakt med är endemiska häckfåglar för landet. Dessutom är farvattnen runt Nya Zeeland bland de bästa i världen för havsfågelskådning. Totalt är ett tvåsiffrigt antal båtturer inräknat i programmet!
För dig som vill uppleva ett stort stycke annorlunda och fantastisk natur och det bästa och vackraste av det unika Nya Zeeland är detta resan för dig. Närkontakt med en lång rad unika fåglar och 9 arter albatrosser under de upprepade båtturerna ut till havs, gör detta till en svårslagen resa.
STRAPATSER
Detta är en fågelskådningsresa i medeltempo med relativt långa dagar i fält men inte i något järnhårt tempo. Under hela resan färdas vi i gemensam buss som körs av vår lokala natur- och fågelguide. Firman vi anlitat för just den här resan har under många år specialiserat sig på resor för fågelskådare. Det blir flera längre transporter på fina vägar om totalt som mest 7 timmar i bussen per dag. Vi gör dock regelbundna pauser för skådning och fika. På i första hand några av öarna vi besöker kan det bli promenader på bortåt 3-4 km. Oftast är dock promenadavstånden betydligt kortare och i allmänhet i enkel terräng. På några ställen är terrängen mer kuperad eller blockrik (vid Rock Wren) och vid båtturen till Bluemine Island sker ilandstigningen via en smal stege. Vi informerar alltid tydligt i förväg vad som väntar vid de olika besöksmålen. Morgnarna är i allmänhet tämligen tidiga, särskilt om det väntar en längre resdag eller om någon enskild målart, tidvatten eller båtavgång ska prickas. Varje eftersök av kiwifåglar kräver kvällsutflykter som kan avslutas så sent som efter midnatt, men annars avslutas skådardagen normalt sett med god marginal innan vår middagstid på kvällen.
MAT
Vi äter för det mesta en egeninhandlad frukost innan dagens resa påbörjas. Många av luncherna köper vi på en kallade Bakery, och äter dem på någon plats utomhus. På kvällen intas alltid en ordentlig måltid på restaurang. Under 1990-talet genomgick de nyzeeländska restaurangköken en metamorfos från engelsk kalvstek med sås till ett mycket varierande och välsmakande internationellt kök av hög klass och med rikliga portioner. Man är glad i kött i olika former, t ex stekar, och äter mycket lamm. Fisk- och skaldjursrätter är också populära. Det är god kvalitet på den inhemska ölen och inte minst de egna vita vinerna är världsberömda.
LOGI
Vi bor på lämplig belägna hotell av turistklasstandard, undantaget någon enstaka natt (se dagsprogrammet nedan) där vi behöver bo enklare då det inte finns fler lämpliga boenden intill där vi skådar. Besked om vilka hotell kommer i det sista utskicket inför resan.
TRANSPORTER
Gemensam buss.
VÄDER
Vädret är som regel soligt och varmt, oftast 15-25° på dagarna, någon gång kanske varmare. Kvällarna är på Nordön är oftast ljumma och behagliga och inte ens morgnarna särskilt kyliga. Nordön har i allmänhet ett betydligt varmare klimat än Sydön och en årsnederbörd på ca 1 300 mm (Sverige ligger i snitt på ca 800 mm/år). Sydön har stora variationer i nederbörd. Från att ha ett av världens mest nederbördsrika områden i de sydvästra delarna, upp till 7 000 mm/år (!) till Dunedin på ostkusten som ligger på ca 300 mm/år. I Fiordland kommer vi nästan garanterat att råka ut för regn och eventuellt på Stewart Island. Särskilt i Fiordland kan det dessutom bli riktigt kyligt. Var mycket noggranna med solskydd.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR
Little och Greater Spotted, Southern Brown, Northern Brown och Okarito Kiwi, Fiordland, Yellow-eyed och Little Penguin, New Zealand Grebe, 9 arter albatross bl a Wandering och Royal Albatrosses, Northern och Southern Giant Petrel, White-chinned, Grey-faced, Black, Westland Black och Cook´s Petrel, Sooty, Flesh-footed, Buller´s, Hutton´s och Fluttering Shearwater, Cape Petrel, Fairy Prion, Mottled Petrel, New Zealand och White-faced Storm Petrel, Common Diving Petrel, Australasian Gannet, 8 arter skarv bl a New Zealand King Shag, White-faced Heron, Australasian Bittern, Royal Spoonbill, Paradise Shelduck, Blue Duck, Grey och Brown Teal, New Zealand Scaup, Swamp Harrier, Weka, Banded Rail, Spotless Crake, Purple Swamphen (Pukeko), South Island Takahe, South sland Pied och Variable Oystercatcher, White-headed och Black Stilt, Wrybill, New Zealand, Banded och Black-fronted Dotterel, Sharp-tailed Sandpiper, Red-necked Stint, Far Eastern Curlew, Brown Skua, Kelp Gull, Red-billed och Black-billed Gull, Grey Ternlet (Noddy), Fairy, Black-fronted och White-fronted Tern, New Zealand Pigeon, Yellow-crowned, Orange-fronted (Malherbe’s) och Red-crowned Parakeet, Kea, Kaka, Shining Bronze-cuckoo och Long-tailed Cuckoo, Sacred Kingfisher, Morepork, New Zealand Falcon, Rifleman, New Zealand Rock Wren, Grey Warbler, Fernbird, Silvereye, Grey Gerygone, Yellowhead, Whitehead, Brown Creeper, Tomtit, New Zealand Fantail, Stitchbird, North Island och South Island Saddleback, North Island Kokako, Tui, New Zealand Bellbird och New Zealand Pipit.
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Förutom fåglar får vi uppleva Nya Zeelands fantastiska natur med dramatiska kustlinjer, höga berg, dimhöljda sydbokskogar med trädormbunkar och också ett öppet odlat och betat landskap. Vi kommer få se många olika arter träd och buskar, ett tiotal dagfjärilsarter, en handfull trollsländor, de märkliga insekterna weta, vi har chans att få se tuatara (bryggödla) och torde få se New Zealand Fur Seal, New Zealand Sea Lion, Hector’s Dolphin och Dusky Dolphin. Vi har också chans att få se Short-beaked Common Dolphin, Common Bottlenose Dolphin, späckhuggare och andra valar.
DAG FÖR DAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
27 oktober. Resan startar på Aucklands internationella flygplats dit vi anländer mycket tidigt på morgonen. Vi blir upphämtade och åker genast norrut. Har vi tidvattnet (flod) på vår sida startar vi vid Mangere för att se på vadare och få en första chans på arter som New Zealand Dotterel och Wrybill. Vi besöker också Muriwai på västkusten, en dryg timmes körning från Auckland. Här finns en av tre fastlandskolonier med Australasian Gannet. Vi kommer att ha fåglarna alldeles inpå oss så det blir fina fotolägen. Vi fortsätter sedan till Warkworth, där vi kommer att bo två nätter. Medger tid och ork det så kommer vi besöka Tawharanui Regional Park, ett predatorfritt reservat inte särskilt långt bort, där vi har chans att se Tui, Grey Gerygone, New Zealand Pigeon och Bellbird, men också mer exklusiva arter som Brown Teal, North Island Saddleback, Whitehead, North Island Robin och till och med Takahe. Natt i Warkworth.
28 oktober. Havsfågeltur med båt i Haurakibukten. Vi utgår från Sandspit och letar efter Buff-banded Rail innan vi åker ut mot Little Barrier Island. Vid flera tillfällen ”chummar” vi, vilket innebär att man slänger ut fiskrens till havsfåglarna. De lockas då till båten vilket ger mycket fina fotomöjligheter! Flera endemiska petreller och liror häckar på öarna i farvattnen här. Så vi har goda chanser att se Black Petrel och Cooks Petrel liksom Flesh-footed, Buller’s och Fluttering Shearwater. Bland övriga havsfågelarter vi ska titta efter kan nämnas den återuppståndna New Zeeland Storm-petrel, White-faced Storm-petrel (fregattstormsvala), Little Shearwater, Sooty Shearwater, Fairy Prion och Common Diving Petrel. Vi har även chans att få se våra första albatrosser, delfiner och valar. Middag i Warkworth, sedan gör vi en nattlig tur till Tawharanui Regional Park för att försöka få se eller höra Northern Brown Kiwi och ugglan Morepork. Natt nära Warkworth.
29 oktober. Nytt besök på morgonen i Tawharanui Regional Park om vi har viktiga arter kvar att se där. Resan fortsätter sedan via tidvattensområdena Mangawhai och Waipu till Whangarei. Vi bör kunna utöka artlistan med endemerna Variable Oystercatcher, Red-billed Gull, och White-fronted Tern. Främsta målart är Fairy Tern, klassad som Nya Zeelands ovanligaste häckfågel med bara runt 40 par. Stopp vid inlandsvatten bör kunna ge chans på New Zealand och Australian Little Grebe. Sen eftermiddag anländer vi till vårt nästa boende, vid Whangarei/Ruakaka.
30 oktober. Resans andra havsfågeltur, denna gång utgår vi från Marsden Cove, en liten bit söderut från vårt boende. Hamnpirarna här erbjuder ofta resans bästa chanser på Eastern Reef Egret. Havsfågelturen som följer innebär ny chans på New Zealand Storm-petrel och meparten av de arter som var möjliga i Haurakibukten. Men här har vi också chans på Pycroft’s och Grey-faced Petrel och kanske Brydes fenval. Efter båtturen reser vi tillbaka tillbaka söderut för ännu en natt i Warkworth.
31 oktober. Idag tar vi en båt ut till fantastiska Tiritiri Matangi Island. På denna lilla rovdjursbefriade ö väntar tre för resan unika fågelarter: Stitchbird, sydötakahe och North Island Kokako. Men listan på intressanta arter här är lång. Här finns bland annat North Island Saddleback, Whitehead, Brown Teal, Fernbird, Rifleman, Bellbird, Tui, Red-crowned Parakeet och Brown Quail. Vi övernattar i resans förmodat enklaste logement. Detta för att ge oss chans att få se eller höra Little Spotted Kiwi efter mörkrets inbrott. Annat vi letar efter inkluderar bland annat hopprätvingen wētā punga, ugglan Morepork och den hotade bryggödlan (Tuatara).
1 november. Efter morgonskådning och frukost blir det Water taxi till fastlandet igen. Resan går nu söderut genom Auckland och till tidvattensområdena kring Miranda. Dessa utgör några av Nya Zeelands finaste vadarlokaler. Så listan på vadare och andra våtmarksfåglar lär bli lång med en blandning av fåglar som vi känner igen hemifrån och Nya Zeelands inhemska vadararter. Här hoppas vi få se Wrybill, South Island Pied Oystercatcher, New Zealand Dotterel, men också stora antal myrspovar, kustsnäppor och vi har även goda chanser på fler arter av arktiska vadararter, som sibirisk tundrapipare, spetsstjärtad snäppa och rödhalsad snäppa. Inte osannolikt gör vi även vårt första möte med den minskande Black-billed Gull här. Natt i Miranda.
2 november. Transport cirka fyra timmar till Turangi. Längs vägen besöker vi Pureora Forest, en tempererad regnskog med trädormbunkar. Vacker natur, men också hemvist för flera arter som är unika för Nya Zeeland. Den stora papegojan Kaka är relativt vanlig här. Andra arter vi letar efter är Yellow-crowned Parakeet, Shining Cuckoo, Long-tailed Cuckoo, North Island Robin, Tomtit, Rifleman och svårfunna New Zeeland Falcon. Innan inkvartering hinner vi även besöka de södra delarna av Lake Taupo för att titta efter New Zealand Grebe, Little Black Shag, New Zealand Scaup och Fernbird. Nära Turangi spanar vi efter den sällsynta Blue Duck. Natt i Turangi.
3 november. Vi börjar dagen tidigt för att försöka få se Australasian Bittern och Spotless Crake vid Lake Taupo. Misslyckades vi med Fernbird och Blue Duck under gårdagen ges dessa en ny chans. Detta är fortsättningsvis först och främst en transportdag då vi kan njuta av landskapet men vi stannar även längs vägen för att titta efter New Zeeland Pipit. Framåt sena eftermiddagen besöker vi Manawatu Estuary utanför Foxton som är ytterligare en fin lokal för vadare. Där hoppas vi få nya chanser på den säregna Wrybill, men även Banded Dotterel. Natt i Foxton.
4 november. Vi börjar tidiga morgonen med kort besök vid någon näraliggande lokal för ytterligare chanser på vadare och våtmarksarter som Grey Teal. Vi fortsätter sedan söderut längs den vackra Kapitikusten mot Wellington. Från Wellington utgår en spännande färjetur över Cook Strait till Picton på Sydön. Vi har cirka tre och en halv timme på oss att från däck spana efter fåglar som White-capped och Salvin’s Albatross, Northern Giant Petrel, Fairy Prion, Westland Petrel, Fluttering och Sooty Shearwater, samt Spotted Shag. När vi närmar oss kusten på Sydön, Marlborough Sounds, blir vattnet lugnare och med lite tur får vi se Common Diving Petrel och Little Penguin. Natt i pittoreska Picton.
5 november. Direkt efter frukost är det dags för en båttur med en mindre båt ut i skärgården i Queen Charlotte Sound utanför Picton. Våra två främsta mål för morgonen är den endemiska skarven King Shag och Orange-fronted Parakeet. Den senare är svårsedd, men möjlig på den lilla ön Blumine Island, som vi landstiger på under någon timme. Här finns också South Island Saddleback, South Island Robin och Weka. Under båtturen kommer vi att spana efter Australian Gannet, Fluttering Shearwater, Flesh-footed Shearwater, Common Diving Petrel, kustlabb och den lilla endemiska Hector’s Dolphin och Weka. På eftermiddagen kör vi ner till Kaikoura på östkusten, men gör förmodligen stopp längs vägen för Black-fronted Tern och vid Lake Elterwater för Hoary-headed Grebe och flera andra våtmarksarter. Längs den vackra kustvägen stannar vi kort för att titta på nyazeeländska sjölejon. Medger tiden det så gör vi ett försök på minervauggla i anslutning till kvällens restaurangbesök. Natt i Kaikoura.
6 november. Idag väntar en av världens bästa havsfågelturer (om vädret tillåter). På förmiddagen gör vi en 3-4 timmar lång båttur ute vid kontinentalsockeln som börjar några kilometer ut från Kaikoura. Det finns chans på fem arter albatross, New Zeeland Wandering (Gibson’s), Northern and Southern Royal, Salvin’s och White-capped Albatross. Dessutom Northern Giant Petrel, Cape Petrel, Westland och White-chinned Petrel, den mycket lokalt förekommande Hutton’s Shearwater, grålira, Short-tailed Shearwater, Fairy Prion och flera andra havsfågelarter. De flesta fåglarna kommer ända fram till båten när skepparen slänger ut sitt ”chum”. Efter en god lunch i hamn är det återigen dags för en båttur ut till havsfåglarna. Vi hoppas även få se Dusky Dolphin och valar, t ex kaskelott. Den som istället vill ta det lugnt kan på egen hand ta en promenad längs kusten. Natt i Kaikoura.
7 november. Detta blir en kontrasternas dag! Vi lämnar boendet tidigt och kör söderut mot sydöns största stad, Christchurch, Strax norr om ligger Ashley Estuary där vi har chans att se lite nya arter, däribland knölsvan, och med en stor portion tur den sällsynta Black Stilt, som vi gör senare försök på också. Resan viker sedan av inåt land och vi kommer få nya chanser på Black Tern, Wrybill och Black-billed Gull längs vägen. När vi närmar oss bergen möter vi skogar där vi eftersöker arter som South Island Robin, Rifleman, Brown Creeper, Yellow-crowned Parakeet och Tomtit. Till slut når vi den alpina terrängen i Arthur’s Pass, hemvist för papegojan kea. Vi checkar in på vårt boende inte alltför långt bort. På kvällen gör vi ett försök att åtminstone få höra Great Spotted Kiwi.
8 november. Vi beger oss västerut, över Arthur’s Pass och vidare mot den vackra västkusten. Dagens aktiviteter bestäms lite av vad vi dittills lyckats se, och vi kan besöka skogsområden för att leta efter några av Sydöns endemiska arter, såsom Brown Creeper, Fernbird (Sydöns underart) och weka, eller leta efter kea och njuta av utsikten i mer alpina områden. När vi närmar oss vår destination Franz Josef (3,5 h restid) kan vi stanna och beundra utsikten över Franz Josef-glaciären, eller åka ut till kusten med chans på ägretthäger och Royal Spoonbill i kustlagunerna. Vi anländer till vårt boende utanför Frans Josef runt sen eftermiddag för en stunds vila. Efter middagen ger vi oss ut för att leta efter Okarito Brown Kiwi, den mest sällsynta av de tre brunkiviarterna, med kanske så lite som 400 fåglar kvar. Vi torde kunna höra Moorepork också.
9 november. Via platser som Monro Beach och Haast Pass rör vi oss söderut mot Wanaka. Det är en total restid om cirka 4,5 h. Vilka och antalen stopp vi gör bestäms delvis av hur sen gårdagskvällen blev. Fiordland Crested Penguin häckar så här års och vi bör kunna se några längs vägen. Nära Haast finns skogar med chans på arter som kaka, Yellow-crowned parakeet, Rifleman, Tomtit, Brown Creeper, Long-tailed cuckoo och med en stor portion tur, New Zealand Falcon. Framåt eftermiddagen checkar vi in i vårt boende i Wanaka. I omgivningarna finns chans på exklusiva arter som grönfink och gråsiska!
10 november. Tidig morgon och idag väntar en lång resdag via Homer Tunnel och Eglinton Valley till Te Anau, totalt 6,5 h i restid. Samtidigt kommer vi röra oss i fantastiska marker för fågelskådning och vi får njuta av enastående vyer. Längs vår resväg har vi chans på New Zealand Falcon, Pacific Black Duck, Blue Duck, Black-fronted Tern och New Zealand Pipit. Nära Milford Sound lägger vi en hel del tid vid Homer Tunnel för att försöka se en av resans mest svårsedda arter – Rock Wren, som vi inte får fler chanser på. Utsikterna är väderberoende och vi måste vara medvetna om att detta är ett av landets mest regnrika områden! I omgivningen finns även Kea. Medger tiden det besöker vi vackert belägna Milford Sound, annars väntar främst skådning i sköna sydbokskogar, med chans på fåglar som Yellow-crowned parakeet, Rifleman, Brown Creeper, South Island robin, Tomtit och Long-tailed Cuckoo. Natt i Te Anau.
11 november. Efter frukost kör vi till Bluff varifrån vi tar färjan över till New Zeelands sydligaste ”fastlands-ö”, Stewart Island (Rakiura), där vi skall bo de två kommande nätterna. Under överfarten passar vi på att skåda havsfåglar. Här finns chans på exklusiva arter som Southern royal, white-capped, och Salvin’s Albatross, Mottled petrel, Common diving-petrel, Fairy prion, grålira och Brown Skua – men vindarna bestämmer förutsättningarna. Vi bör under alla omständigheter se fåra första Foveaux shag under överfarten. När vi anländer checkar vi in på det hotell vid vilket reseledaren under förra resan hit återfann nattfjärilen Frosted Phoenix, som då hade varit försvunnen i 65 år! Kort efter incheckning ger vi oss av till närliggande Ulva Island med en liten båt. Detta är ännu en predatorfri ö och hemvist för några av Sydöns specialiteter som vi troligen inte sett fram till nu, som Yellowhead, Weka (av den lokala minsta rasen) och South Island Saddleback, men även de lite mera vanliga skogsarterna Yellow-crowned och Red-crowned Parakeet, Rifleman och Brown Creeper. Tillbaka i Oban äter vi middag på hotellet. Sedan väntar en av resans höjdpunkter när vi skall ut och leta efter Southern Brown Kiwi i mörkret. Natt i Oban.
12 november. Idag väntar ännu en båttur. Hur långt ut och vart vi far beror mycket på vädret. Prickar vi rätt så kan listan på fåglar bli lång. Vi har chans på Fiordland Crested Penguin, Yellow-eyed Penguin, White-capped, Salvin’s, Southern Royal, Buller’s Albatross, Brown Skua, Cape, Cook’s och Mottled Petrel, Grey-backed Storm-petrel, Foveaux Shag samt Broad-billed och Fairy Prion. Väl tillbaks finns lite tid för egna upptäckter i de fina närområdena med många skogsarter representerade. Beroende på utfallet med Southern Brown Kiwi kvällen innan så kan det också bli aktuellt med en ny kiwiexpedition denna kväll. Natt i Oban.
13 november. Vi tar färjan tillbaka till Bluff och åker därefter till Oamaru. Vad vi har kvar att se kommer avgöra vilka resestopp vi gör. Det finns våtmarker värda ett besök, vid Cannibal Bay kan vi spana efter New Zealand Sea Lion och Hector’s Dolphin om vi missat dem, eller så kan vi besöka säkraste platsen för Northern Royal Albatross. Nära Oamaru avslutas dagen under alla omständigheter med besök vid Katiki Point Lighthouse där Yellow-eyed Penguin häckar och någon plats för resans sista skarvart – Otago Shag. Natt i Oamaru.
14 november. Början av dagen en innebär en längre resa från Oamaru till Twizel (4 ½ timmes körning). Vi beger oss in i landet, till en av de torraste delarna av Sydön – Mackenzie-bassängen. Här upplever vi fantastiska glaciärmoränsfärgade sjöar, berg och röda tussockgräs. Dagens huvudfokus är världens mest sällsynta vadare – Black Stilt. Världspopulationen uppgår till cirka 200 vilda fåglar. I omgivningarna finns även dvärgsumphöna, och längs de klara vattendragen häckar Wrybill, Banded Dotterel, Black-billed Gull och Black-fronted Tern. Längs vägen kommer vi att hålla ögonen öppna efter New Zealand Falcon som regelbundet ses i detta område. Är vädret klart kanske vi lyckas se Nya Zeelands högsta berg, Mount Cook (Aorangi). Natt i Twizel.
15 november. Efter frukost åker vi mot Christchurch (cirka tre timmar bort). En sista chans på några av gårdagens arter vid Lake Ellesmere, om vi missat några, eller om det finns några ansamlingar av övervintrande vadare inom räckhåll. Resan avslutas sedan på Christchurchs internationella flygplats efter kl 15 på eftermiddagen.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag
del i dubbelrum enligt programmet
alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
flera båtturer
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna
chaufför till fordonen
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
flygplatstransport om man anländer på annan tid än då majoriteten av gruppen kommer
hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer