I september vaknar Kapstadens natur långsamt till liv efter vintern, våren gör sitt intåg och det är en härlig tid att njuta av det rika fågellivet och behaglig temperatur för att vandra. Vi kommer att röra oss i några av de finaste områdena och bästa fågellokalerna som Western Cape har att erbjuda. Fynboslandskapet, unikt för Sydafrika, blommar under våren och i det täta växttäcket lever flera endemiska arter. Den dramatiska kusten bjuder på spektakulär vandring med chans att se valar och under vår båttur kommer albatrosser och liror att svepa förbi båten. Vi besöker en koloni med pingviner och en morgon ska vi vara med på ringmärkning. En vandring upp på Taffelberget i Kapstaden ingår förstås liksom ett besök i den stora och fågelrika Kirstenbosch Botanical Garden på bergets sluttning. Vi kommer att bo bra och äta gott. Vinprovning hos en av de lokala vingårdarna ingår också. Är du sugen på att se mer av vindistrikten finns möjlighet att boka en förlängning av resan.
STRAPATSER
Vi kommer att vandra som mest runt 10 kilometer på en dag. Det kommer på flera ställen att vara kuperat, men inte brant, förutom om man vill gå upp på Taffelberget, där delar av stigen består av naturliga stentrappor och höjdskillnaden är 650 meter. Det finns dock möjlighet att åka linbana upp och ner. Eftersom vi skådar när vi vandrar kommer tempot att vara relativt lågt med många stopp, men du behöver ändå kunna gå minst 10 km i terräng utan problem. Det kommer inte att bli några riktigt tidiga morgnar, förutom om man vill vara med på ringmärkning en av dagarna. Bortsett från kortare kvällspromenader för att lyssna efter ugglor och nattskärror är det inte några aktiviteter inplanerade på kvällarna.
MAT
Maten i Kapstaden är en blandning av lokala och internationella smaker, starkt influerad av både afrikanska, europeiska och asiatiska kök. Eftersom staden ligger vid kusten är färsk fisk och skaldjur en stor del av matkulturen. En lokal favorit är bobotie, en mustig köttfärsrätt med kryddor och torkad frukt, som ofta serveras med ris och chutney. Någon kväll bjuds vi på grillat, en sydafrikansk “braai” där kött som boerewors, lamm och nötkött tillagas över öppen eld.
I området runt Kapstaden finns några av världens bästa vinregioner, såsom Stellenbosch och Franschhoek, vilket gör att vi kan njuta av fantastiska viner till maten. Särskilt känt är Pinotage, Sydafrikas egen blå druva.
LOGI
Dessa hotell är planerade men kan bytas ut pga omständigheter utanför vår kontroll. Standarden är alltid likvärdig.
Vida Nova Retreat
The Lab Robertson
De Hoop Collection
Moonglow Guesthouse
Extradagar:
Wild Mushroom Boutique Hotel
TRANSPORTER
I en mindre buss som körs av en chaufför.
VÄDER
I september är det vår i Kapstaden, eftersom Sydafrika ligger på södra halvklotet. Vädret börjar bli mildare och varmare efter vintern, men det kan fortfarande vara lite ostadigt. Dagstemperaturerna ligger oftast mellan 15–22°C, skön temperatur för vandring! Det kan förekomma lite nederbörd eftersom september är slutet av regnperioden, men det blir gradvis torrare ju längre in i månaden man kommer. Vindarna kan vara ganska starka, särskilt nära kusten.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR
Artnamnen anges i allmänhet på engelska för att du enklare skall hitta dem i till exempel böcker. Vi kommer att se många speciella afrikanska fågelarter som vävare, solfåglar, pingviner och en hel del sydafrikanska endemer. De arter som finns enbart runt Kapstaden är Cape Bulbul, Orange-breasted Sunbird, Cape Sugarbird, Southern Black Korhaan, Agulhas Long-billed Lark, Cape Long-billed Lark och Cape Siskin. Nästan-endemer som vi har chans att se är: Grey-winged Francolin, Cape Rock Thrush, Pied Starling, Forest Canary, Jackal Buzzard, Black Harrier, Cape Spurfowl, Cape Clapper Lark, Large-billed Lark, Cape Grassbird, Cloud Cisticola, Karoo Prinia, Fiscal Flycatcher, Cape White-eye, Southern Tchagra, Southern Double-collared Sunbird, Cape Weaver och African Penguin. Dessutom kommer vi att se en del speciella havsfåglar, som Shy Albatross, Black-browed Albatross, White-chinned Petrel, Great Shearwater, Wilson’s Storm Petrel och Cape Gannet under båtturen.
HÖJDPUNKTER – NATUR
I september imponerar blomsterprakten med vildblommornas mattor i gult, lila och orange, särskilt längs västkusten och många proteor, som King Protea, Sydafrikas nationalblomma, blommar med sina stora, karaktäristiska blommor. En höjdpunkt i dubbel bemärkelse är turen upp på Table Mountain, varifrån utsikten över Atlanten och Kapstaden är fantastisk. Vid Cape Point och De Hoop möts vi av dramatiska kustlinjer och öppna vyer, och med lite tur får vi syn på valar som passerar nära land. Bara en timme bort lockar vindistrikten Stellenbosch och Franschhoek med grönskande vinrankor och charmiga vingårdar. Det är en tid då naturen är som vackrast och Kapstaden visar upp både sin vilda och sofistikerade charm.
DAG FÖR DAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
21 september. Direkt vid ankomsten till flygplatsen i Kapstaden blir du varmt välkomnad av AviFaunas reseledare tillsammans med vår kunniga lokala guide. En bekväm transfer tar oss till vårt charmiga hotell, vackert beläget bland lummiga trädgårdar på Taffelbergets natursköna sluttningar. På eftermiddagen ger vi oss ut på en första upptäcktsfärd i den färgstarka staden Kapstaden. Vi promenerar genom de historiska Company Gardens, stadens gröna hjärta, där vi redan nu kan få de första glimtarna av spännande fågelarter som Hartlaub’s Gull, Redwinged Starling och Olive Thrush. Vi rundar av dagen med middag och en god natts sömn i idylliska Hout Bay – redo för nya intryck och upplevelser! Natt i Hout Bay.
22 september. Idag beger vi oss norrut längs den vackra västkusten och vårt första stopp blir den lilla pärlan Tienie Versfeld Nature Reserve. Om regnet har varit på vår sida kan vi redan nu mötas av ett färgsprakande hav av vårblommor. Vi gör en stillsam promenad på cirka en kilometer över de mjukt böljande kullarna, där vi spanar efter typiska gräsmarksarter som Large-billed Lark, Red-capped Lark, Cloud Cisticola, Common Quail, Yellow Bishop och Cape Longclaw. Vid den lilla dammen i reservatet kan också något oväntat dyka upp – kikarna hålls nära till hands!
Därefter väntar en av resans stora höjdpunkter: West Coast National Park, ett paradis för fågelskådare och en av Western Capes mest välkända fågellokaler. Här möts vi av en hel del vadare och har chans att få se flera sydafrikanska specialiteter, däribland den hotade Black Harrier och Southern Black Korhaan. Vi följer en vacker vandringsslinga på cirka 9 km ut mot de dramatiska sanddynerna vid havet.
På vägen tillbaka till Kapstaden avslutar vi dagen på bästa sätt, med en vinprovning på vingården Groote Post, där goda viner och vackra vyer samsas i fin harmoni. Vi återvänder till vårt hotell i Hout Bay för ännu en avkopplande kväll. Natt i Hout Bay.
23 september. Vi inleder dagen med ett besök vid det välkända Strandfontein Water Treatment Plant, ett oväntat men fantastiskt fågelområde med ett nätverk av grunda vattenspeglar och vassbälten. Cape Teal och Cape Shoveler syns ofta i stort antal. Andra stående favoriter inkluderar Common Moorhen, Red-knobbed Coot, både Greater och Lesser Flamingo, Avocet och Black-winged Stilt. På en av dammarna finner vi ofta öppna lerbankar där Kelp Gull och Hartlaub’s Gull brukar trivas.
Efter en spännande morgon bland våtmarkerna tar vi oss vidare till en av världens mest spektakulära botaniska trädgårdar, Kirstenbosch Botanical Gardens. Mest känd för sin unika samling av sällsynta fynbosväxter, men också ett utmärkt område för att få se flera av de mer vanliga bergs- och skogsendemerna bland fåglarna. På de högre sluttningarna, där Erica och Protea växer i överflöd, spanar vi efter ikoniska arter som Cape Sugarbird och den färggranna Orange-breasted Sunbird. I de mer skuggiga delarna av trädgården kan man ofta se Cape Spurfowl, Southern Boubou och Cape Batis. Vi ger oss ut på en härlig vandring i trädgården, där landskapet växlar mellan prunkande blomsterhav, frodiga skogspartier och vidsträckta vyer från den kända Canopy Walkway – en höjdpunkt i dubbel bemärkelse! I dessa skogspartier kan vi ha tur att se eller höra African Paradise Flycatcher och de diskreta men vackra Cinnamon Doves. Vandringslederna kan stundtals vara lite branta, men vi tar oss upp i lugn takt, med kikaren i högsta hugg och naturupplevelserna som sällskap.
På kvällen samlas vi åter för en välsmakande middag på vårt trivsamma hotell, där dagens upplevelser delas över god mat och gott sällskap. Vi avslutar med att tillsammans gå igenom dagens artlista. Natt i Hout Bay.
24 september. Vi inleder morgonen med en fascinerande fågelupplevelse, ringmärkning. Vid en av områdets våtmarker får vi på nära håll se hur fåglar försiktigt fångas in, ringmärks och studeras innan de släpps fria igen. Det här är en unik chans att se arter som Southern Masked Weaver, Cape Weaver, Lesser Swamp Warbler och Cape Bulbul på riktigt nära håll, få möjlighet att hålla i dem och lära sig om detaljer som ruggmönster och ruvfläck.
På eftermiddagen, om vädret tillåter, väntar ett av Kapstadens mest ikoniska äventyr, en vandring uppför Taffelberget via Platteklip Gorge. Vandringen tar cirka 1,5–2 timmar. Stigningen är jämn men krävande, utan tekniska moment som klättring eller exponering för höjder. Det är dock en fysisk utmaning som kräver god kondition. Speciellt i början kan vi träffa på arter som Cape Sugarbird, olika Sunbirds och andra arter knutna till fynbosvegetationen. Även om fågelrikedomen minskar en bit upp, är naturupplevelsen magnifik och vyerna över Table Bay och Robben Island är inget mindre än spektakulära. För den som känner att vandringen upp kan bli för tuff finns det möjlighet att åka linbana upp, och även ner. På bergsplatån kan vi stöta på arter som Red-winged Starling, Familiar Chat, Rock Kestrel, White-necked Raven, olika Swifts och, med lite tur, den lokala endemen Cape Siskin. Natt i Hout Bay.
25 september. Efter en god frukost tar vi farväl av Vida Nova Retreat och påbörjar vår resa genom det böljande vinlandskapet mot Robertson, 2,5 timmar bort. Robertson är en charmig småstad omgiven av berg, vingårdar och rik natur och framåt dagen checkar vi in på det trivsamma boendet the Lab Robertson. På eftermiddagen promenerar vi vid floden där är fågellivet rikt och varierat och arter som Bar-throated Apalis, Bokmakierie, Karoo Prinia, Southern Grey-headed Sparrow och African Stonechat är vanliga besökare bland buskagen. Längs floden och de omgivande lucernfälten håller ofta olika änder, gäss, hägrar och andra våtmarksarter till. Ett särskilt spännande inslag i området är de rovfåglar som observerats här. Några exempel är Common och Jackal Buzzard, samt eleganta arter som Booted och Martial Eagle, Lanner och Peregrine Falcon, African Fish Eagle och African Marsh Harrier.
När mörkret faller kring huset kan vi kanske få höra det gälla skriet från Barn Owl, ropen från Spotted Eagle-Owl och de mjuka, rytmiska lockropen från Fiery-necked Nightjar. Natt i Robertson.
26 september. Från Robertson kör vi idag mot kusten, så långt söderut man kan komma i Afrika. Efter ett par timmar kommer vi fram till De Mond Nature Reserve som bjuder på fantastisk fågelskådning längs lagunens stränder och i den närliggande fynbosvegetationen. På vägen dit kan vi stöta på Denham’s Bustard, Blue Crane, Pied Starlings och Cape Crow. Väl framme vid De Mond väntar ett rikt fågelliv med både vadare och olika tärnor, förhoppningsvis har även de eftertraktade Damara Terns anlänt. Här trivs även hägrar, ägretter och olika andfåglar. Under denna tid på året gör ofta Black Harriers besök i området. En annan sällsynt och spännande art vi kan få syn på är Southern Tchagra. Dagens vandring blir en cirka 2 km lång stig längs strandkanten – eller en längre rundvandring bland sanddynerna i fynbosen (förutsatt att bron över lagunen är farbar).
Vi gör en kort avstickare till Cape Agulhas, Afrikas sydligaste punkt. Här möts indiska oceanen och Atlanten i ett dramatiskt landskap.På eftermiddagen fortsätter vi till De Hoop Nature reserve. där vi bor i charmiga och rustika stugor mitt i naturen. Natt i De Hoop Village.
27 september. Idag går färden till Koppie Alleen, en skyddad kuststräcka där vi kommer att vandra mot Wyoming, den sista 7 km-etappen av den berömda Whale Trail. September är en av de bästa månaderna för att se valar här, framför allt sydkapare och delfiner, men ibland även knölvalar och Brydes val. Nere på stranden promenerar African Black Oystercatcher och White-fronted Plover mellan vågorna och i luften seglar måsar, tärnor och Cape Gannets förbi, medan Cape Wagtail håller till vid parkeringen och olika fynbosarter trivs i sanddynernas vegetation. Efter vandringen gör vi ett stopp i Potberg för att få uppleva något riktigt unikt: Western Capes sista häckande koloni av den hotade Cape Vulture. En 2 km tur- och returvandring tar oss upp till en platå med utsikt över kolonin. Natt i De Hoop Village.
28 september. Idag går färden tillbaka mot Kapstaden (ca 3,5 timmar) och vidare till Cape of Good Hope National Park. Vårt första stopp blir vid Olifantsbos, ett område känt för fin fågelskådning. Här har vi chans att se färgsprakande Malachite Sunbird och andra solfåglar, samt vadare som Sanderlings nere vid stranden. Vi vandrar sedan vid Godahoppsudden där nästan 250 fågelarter har observerats. Cape of Good Hope Trail är en välskött och lättillgänglig vandringsled som slingrar sig 3 km längs klipporna mot den kända skylten vid Cape of Good Hope, Afrikas sydvästligaste punkt. Natt i Simonstown.
29 september. Vi lämnar Simonstown tidigt på morgonen, kl. 07.00, för en båttur längs den dramatiska kusten i False Bay. Vi åker i små grupper, max 8 gäster per båt, vilket ger en mer personlig upplevelse. Vi börjar med att runda Cape of Good Hope och styr sedan ut i sydvästlig riktning, mot djupvattnen utanför Cape Point, i jakt på fiskebåtar. Dessa trålare ligger ofta ute till havs i upp till sju dagar och bearbetar sin fångst ombord. Överblivna rester slängs överbord vilket lockar till sig tusentals havsfåglar och det finns goda möjligheter att se Shy Albatross, Black-browed Albatross, White-chinned Petrel, Great Shearwater, Wilson’s Storm Petrel och Cape Gannet. Efter en lunch ombord vänder vi åter mot False Bay och gör ett stopp vid Partridge Point, där vi ser en häckande koloni av Cape Cormorants samt en liten ö bebodd av Cape Fur Seals. Det är dessutom ganska vanligt att få syn på lekfulla delfiner och, med lite tur, även valar som passerar revet. Natt i Simonstown.
30 september. På morgonen upplever vi pingvinkolonin vid Boulders Beach, där vi på nära håll får träffa dessa små personligheter. Efter detta väntar transfer till flygplatsen och hemresa.
Extradagar
För dig som väljer att stanna i Sydafrika ytterligare några dagar reser vi drygt en timme till Stellenbosch, den Sydafrikanska vinhuvudstaden, med fantastiska omgivningar. Efter en liten rundtur i staden checkar vi in på vårt hotell i utkanten i en lantlig idyll, omgiven av vinrankor och olivlundar. Natt i Stellenbosch.
1 oktober. Heldag i Franschhoek, en pittoresk stad 20 km österut, är känd för sina gamla vingårdar och kap-dutch-arkitektur. Här hittar man en stark vintradition och vacker natur. På vingården Boschendal blir det vinprovning och picknicklunch med lokala delikatesser i skuggan av de höga tallarna på gården. Under dagen gör vi också en kortare vandring. Natt i Stellenbosch.
2 oktober. Vi besöker den berömda vinregionen Paarl i Western Cape. Efter ett besök vid Taal Language Monument, går vi den 1,3 km långa vandringsleden bland bulliga granitklippor upp till Paarl Rock. Det lutar mycket uppåt, men belöningen på toppen är en fantastisk utsikt över Paarl-dalen. Vi stannar en stund i Meulwater Wildflower Garden där Protea Canary finns, men inte alltid är så lätt att upptäcka. Efter vandringen njuter vi av vinprovning och lätt lunch på en av de vackra Kap-Dutch vingårdarna i Paarl, innan vi återvänder till hotellet för avkoppling. Natt i Stellenbosch.
3 oktober. Efter en härlig frukost i lugn och ro är det dags att ta farväl av vårt äventyr och bege oss mot flygplatsen för hemresan. Beroende på flygets avgångstid kanske vi hinner njuta av en sista stund i naturen med en stunds skådning och en liten promenad.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck från middag 21 september till frukost 30 september.
helpension med alkoholfri dryck från middag 21 september till frukost 3 oktober om du bokar extradagarna
del i dubbelrum enligt programmet
en vinprovning (två till under extradagarna) transporter mellan start- och slutpunkt på resan
flygplatstransfer då du anländer vid den tid som gäller för resan
båttur
ringmärkning
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna och lokal fågelguide
chaufför till fordonen
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
flygplatstransfer om du väljer att komma på annan tid än samlingstid (kan dock ingå om flygförbindelser omöjliggör att gruppen anländer samtidigt)
hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om du inte kan delta i gruppens program
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa
Vi rekommenderar att du låter AviFauna boka flyg åt dig. Vi hjälper gärna till mot en expeditionsavgift. Medlemmar i vissa Kundklubbsnivåer har lägre eller avgiftsfri bokning av flygbiljett. Gå med i kundklubben efter din första resa!
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer