Varangerhalvön, Norges nordöstligaste utpost, är ett arktiskt fågelparadis. Här möter kalfjället Norra ishavets karga kust. Det är enkelt att uppleva fågellivet – oavsett om vi rör oss på tundran, skådar längs kusten eller besöker de dramatiska fågelbergen. Du slipper långa transporter eller krävande vandringar för att komma nära naturen. Tack vare det nordliga läget är fågelrikedomen imponerande. Många av de arter som finns i de svenska fjällen förekommer även här – men arter som brushane, myrspov, berglärka, rödstrupig piplärka, snösiska och lappsparv är ofta betydligt lättare att se och fotografera just på Varanger. Dessutom har vi fantastiska fotomöjligheter av kustarter som toppskarv, kustlabb, tretåig mås, spetsbergsgrissla, lunnefågel och havsörn. Sammantaget gör detta Varanger till ett idealt resmål för en Skåda med kamera-resa. Under denna resa fokuserar vi inte bara på att se så många arter som möjligt. Vi lägger också stor vikt vid att fotografera dem. Du får tid och möjlighet att ta riktigt bra fågelbilder, och reseledaren delar med sig av tips och råd kring fågelfotografering. Det är dock inte en renodlad fotoresa, och vi kommer inte att använda fotogömslen.
För att maximera tiden bland tundrans fåglar och fågelbergens spektakulära miljöer kommer vi inte att besöka tajgaskogarna i norra Norge eller Finland på denna resa. Är du ändå intresserad av dessa miljöer kan det finnas möjlighet att lägga till några extra dagar på egen hand (utan svensk reseledning). Kontakta i så fall kontoret för mer information om det.
29 maj. Ankomst till Kirkenes. Tid beroende på flyganslutningar. Om tidigt transporterar vi oss till Vardö redan denna dag, om sent övernattar vi i Kirkenes.
30 maj. 3,5 timmars bilfärd till Vardö. Skådarstopp längs Varangerfjorden, till exempel vid Varangerbotn, Skallelv, Kramvik och Kiberg – fina rastplatser för vadare och sjöfågel. Chans att se myrspov, brushane, mo-, kust-, kärr- och skärsnäppa, samt bergfink och gråsiska. Rastande praktejder och alförrädare är möjliga. Framemot kvällen kommer vi fram till Vardö – Nordnorges äldsta stad och en av de äldsta på cirkumpolära Arktis-området. På hamnhusen intill hotellet häckar det tretåig mås. Natt i Vardö.
31 maj. Heldag på Hornöya. Vi tar en egen båt ut hit från Vardö en tid som vi själva bestämt så vi slipper vara beroende av de fasta turerna. Hornöya är en fantastisk fågellokal, och här kommer vi att kunna ta hur många bra bilder som helst av lunnefåglar, sillgrisslor, tordmular och toppskarvar. Även enstaka spetsbergsgrisslor häckar här. Här går vi på stigar rakt igenom fågelkolonierna, och det går till och med att fotografera fåglarna med mobilkamera! Uppe på ön häckar både rödstrupig piplärka och vinterhämpling, och med tur kan man se jaktfalk och havsörn jaga. Uppifrån branterna vid fyren är det lätt att fotografera flygande lunnefåglar, tordmular och sillgrisslor som kommer in för landning på fågelberget nedanför. Du får hjälp av reseledaren att ställa din kamera så att flyktbilderna blir lyckade. Fram emot kvällen återvänder vi till Vardö och besöker några fågellokaler på Vardöya, bland annat Sunddammen där vi kan få fina vadarbilder. I vattnet kring Vardöya ligger ibland vitnäbbad islom och praktejder. Natt i Vardö.
1 juni. Vi inleder morgonen på Barvikmyran, häcklokal för bland annat kustlabb, dalripa och smalnäbbad simsnäppa. Vi kör sedan norrut mot den ödsliga utposten Hamningberg. Längs vägen gör vi stopp och spanar av kust, vikar och åmynningar vid Persfjord och Sandfjord efter rastande praktejder och vitnäbbad islom ute i Barents hav. Vi försöker se och få bilder av rödstrupig piplärka och snösiska. Valar är möjliga på denna sträcka. Väl uppe vid Hamningberg är allt möjligt, kanske ser vi någon raritet här. På vägen tillbaka söderut besöker vi en strand vid Svartnes för vadarfotografering. Därefter en timmes körning till Vadsö. Natt på Vadsö hotell.
2 juni. Idag utforskar vi fjällhedarna och småvattnen vid Komagvaerdalen och Hollamyra. Här finns det gott om labbar, både kust- och fjäll-. Därtill dalripa, brushane, småspov, berglärka, blåhake, rödvingetrast och lappsparv. Dessutom grå- och snösiska som man får ha lite tålamod med innan de sitter still. Vi räknar med fin fotografering under dagen. Har vi tur kanske vi får se sten-, pilgrims- eller jaktfalk. Ute vid kusten besöker vi sedan Komagvaerned, en udde med stenig hed som är täckt av risvegetation. Här får vi ytterligare chanser på foto av kustlabb och brushane och kanske roskarl. Sjöorrar och ejdrar rastar i vattnet utanför. Framemot kvällen får vi chanser att fotografera havsörn som brukar sitta här och där längs med vägen. Dessutom möjlighet att fotografera vadare på någon strand utmed Varangerfjorden. Natt i Vadsö.
3 juni. Vi ger oss iväg tidigt, före frukost, till Vadsöya med målsättning att fotografera smalnäbbade simsnäppor, ljungpipare och myrspovar. Efter frukost på hotellet beger vi oss en mil österut till Ekkeröya – ett magnifikt fågelberg med uppemot 20000 par tretåig mås. Dessutom tobisgrisslor och toppskarvar i vattnet utanför samt chans att se skärpiplärka och skärsnäppa. Vi får fantastiska möjligheter att fotografera tretåig mås: dels porträttbilder när de sitter på fågelberget, dels flyktbilder när de flyger till och från berget. Mellan Ekkeröya och fastlandet finns en strand där vi fotograferar vadare, t ex små-, kust-, kärr- och skärsnäppa, sandlöpare samt myrspov. Lunch i Vadsö. Därefter kör vi västerut längs Varangerfjorden mot Austertana och gör skådarstopp längs vägen vid bland annat Vestre Jakobselv och Nesseby för att spana rastande sjöfågel, måsar och vadare. Kring hotellet i Austertana försöker vi få bilder av blåhake före middagen. Natt i Austertana.
4 juni. Under sennatten beger vi oss till kalfjället vid Gednje, en halvtimmas körning från vårt boende. Så här dags brukar brushanarna vara aktiva och målsättningen är att få fina bilder av dem. Blåhake, rödvingetrast och lappsparv sjunger. Fjällabbar drar förbi. Berglärkor hukar på barmarksfläckarna. Ljungpipare, mosnäppor och kärrsnäppor spelar. Här och där i småvattnen ligger smalnäbbad simsnäppa, smålom, storlom och alfågel. Chans på fjällpipare. Vi räknar med finfina fotomöjligheter här uppe och har med oss frukost- och lunchpaket för att kunna stanna på kalfjället en bra bit fram på dagen. Därefter kör vi tillbaka till Austertana och fortsätter ut till Tanaälvsdeltat där vi tillbringar eftermiddagen. Här ser vi spelande mosnäppa, rastande vadare och sjöfågel. Vi jobbar på att få bilder av vadare och rödstrupig piplärka. Natt i Austertana.
5 juni. Tidig avfärd från Austertana mot Kirkenes flygplats för att komma i god tid till flyget, körtid 2,5 timme. Ingen skådning inplanerad, men kommer styras av flygtiderna.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR VI HOPPAS SE OCH FOTOGRAFERA
Alfågel, sjöorre, bergand, dalripa, småspov, myrspov, ljungpipare, smalnäbbad simsnäppa, brushane, mosnäppa, småsnäppa, kärrsnäppa, sandlöpare, skärsnäppa, tretåig mås, fjällabb, kustlabb, lunnefågel, tordmule, spetsbergsgrissla, sillgrissla, tobisgrissla, smålom, storlom, toppskarv, havsörn, fjällvråk, berglärka, blåhake, rödvingetrast, rödstrupig piplärka, bergfink, gråsiska (inklusive underarten snösiska) och lappsparv.
Dessutom chans på: praktejder (på håll), alförrädare (på håll), fjällripa, fjällpipare, vitnäbbad islom, pilgrimsfalk, jaktfalk, stenfalk, ringtrast och snösparv.
På resan räknar vi med att se cirka 80 fågelarter, och du bör kunna få bilder av merparten av dessa.
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Av däggdjur kommer vi att se ren, skogshare och troligen räv. Med tur får vi dessutom se fjällräv. Längs östra Varangers kust finns det chans att se knölval och späckhuggare. Att vandra vid fågelbergen i Ekkeröy och på Hornöya är en fin upplevelse i sig.
STRAPATSER
Resan går i medeltempo med tidiga morgnar och någon sen kväll. Vi har förstås mer tid i fält än att sitta i fordonen, ofta kör vi 30–40 minuter för att komma till en lokal och vandrar runt där. Du behöver ha god balans, framförallt på Hornöya och i samband med landstigning där.
MAT
Maten i Norge är lik den vi äter i Sverige, men vi provar på det lokala köket med exempelvis renkött och fisk. Grönsaksutbudet är dock begränsat då odlingsmiljön på 70:e breddgraden är extrem och alla grönsaker måste transporteras hit. Däremot är det inga problem att ordna vegetarisk kost, och det finns glutenfritt. Ibland kommer vi att vara ute tidigt på morgonen. Det blir fågelskådning före frukost en morgon. Ett par morgnar tar vi med oss frukostpaket ut. De flesta dagar tar vi med oss lunchpaket som vi äter i fält. Huvudmålet äter vi på kvällen på våra hotell eller på en restaurant i närheten. Då kryssar vi också av arterna vi har sett under dagen. På förra resan fick maten betyget 3,8.
LOGI
(Dessa hotell är planerade men kan bytas ut pga omständigheter utanför vår kontroll. Standarden är alltid likvärdig.)
• Thon Hotell ifall vi behöver bo i Kirkenes mht till ankomsttider
• Austertanakrystallen
• Scandic Vadsö
• Vardö Hotell
På förra resan fick boendet betyget 4,2.
TRANSPORTER
I minibuss som körs av reseledaren. På förra resan fick transporterna betyget 4,8.
VÄDER
Arktiskt kustklimat. Det kommer finnas snö och is kvar i fjällen, hur mycket beror på vårens framskridande. Vid havsnivå kan det storma och natttemperaturerna kan gå ner till strax över nollan, medan dagarna ligger på 10–15° C, undantagsvis varmare.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer