Varangerhalvön, den nordöstligaste landmassan i Norge, är mycket speciell. Här går kalfjället ned till Norra ishavet. Den rika, marina miljön gör att man enkelt kan njuta av fåglarna på den kala tundran, ishavskusten och fågelbergen utan att behöva sitta i långa transporter eller vandra miltals. Det nordliga läget gör att koncentrationen av fåglar är enastående och det varma fotoljuset under de långa, ljusa arktiska nätterna gör fågelfotograferingen fantastisk. De flesta fågelarter som finns i svenska fjällen finns här. Dessutom är myrspov, småsnäppa, rödstrupig piplärka, snösiska och berglärka lättare att se här än i de svenska fjällen.
På denna resa nöjer vi oss inte med att se Varangers fåglar som bra som möjligt – vi har också fokus och gott om tid att fotografera fåglarna. Du ska kunna komma hem med riktigt bra fågelbilder och får tips och råd av reseledaren om fågelfotografering. Däremot är det inte en renodlad fotoresa, vi kommer exempelvis inte att sitta i fotogömslen. För att ha gott om tid till fotografering av tundrans och fågelbergens fåglar kommer vi inte besöka tajgalokaler i norra Norge/Finland på denna resa. Men om du är intresserad kan det gå att ordna tilläggsdagar (utan svensk reseledning) för detta på något lämpligt ställe. Kontakta kontoret i så fall.
STRAPATSER
Det blir långa dagar på denna resa då det ju är ljust dygnet om. Fåglarna är väl så aktiva under nätterna och fotoljuset är som finast då. Så vi ger oss ut i fält någon eller några nätter och tar igen sömnen mitt på dagen. Detta styrs lite beroende på väder och lokal fågeltillgång, och planerna görs upp på plats. Transporterna, förutom från ankomstflygplatsen där det handlar om två och en halv timma om man inte stannar, är relativt korta. Eftersom vi kan köra till de flesta platser blir det inga långa vandringar, men räkna med 3-4 km/etapp med stenigt/sankt underlag och lite höjdskillnader. Som högst är vi på cirka 650 meter. Du behöver alltså ha kondition för att bära din utrustning och gå upp emot en halvmil.
MAT
Maten i Norge är lik den svenska. Givetvis skall vi någon dag prova renkött och självklart finns det tillgång till fisk. Grönsaksutbudet är kanske inte lika stort som vi är vana vid hemifrån, då odlingsmiljön är rätt extrem, men det finns glutenfritt och vi kan ordna med vegetariskt. Maten som ingår är från middag ankomstdagen till frukost avresedagen.
LOGI
Hotellnätterna kan komma att kastas om lite i ordningsföljd.
– Austertanakrystallen
– Vardö Hotel
– Vadsö
TRANSPORTER
I minibuss eller hyrfordon som körs av reseledaren.
VÄDER
Ombytligt. Dagstemperaturen kan ligga på mellan strax över nollan och 20 grader. Allt beror på hur långt våren kommit. Det kan också vara strålande sol och hårt ljus, och då kanske vi tar tillfället i akt och vilar. Det kommer ligga fläckar av snö kvar när vi är på fjället. Vind kan förekomma, liksom regn. Liten risk för dimma. Ofta är vädret lokalt, så man kan köra undan till bättre väder.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR VI HOPPAS SE OCH FOTOGRAFERA
Dalripa, fjällripa, vitnäbbad islom, smålom, storlom, toppskarv, havsörn, fjällvråk (varierar med åren), stenfalk, pilgrimsfalk, jaktfalk (med tur), stjärtand, bergand, alfågel, sjöorre, praktejder, brushane, mosnäppa, småsnäppa, kärrsnäppa, sandlöpare, skärsnäppa, grönbena, smalnäbbad simsnäppa, kustlabb, fjällabb, tretåig mås, silvertärna, lunnefågel, spetsbergsgrissla, sillgrissla, tobisgrissla, tordmule, rödstrupig piplärka, skärpiplärka, berglärka, blåhake, rödvingetrast, gråsiska (även snösiska), lappsparv och snösparv.
DÄGGDJUR
Av däggdjur kommer vi se räv och många skogsharar, flera med delar av den vita dräkten kvar. Med tur får vi se fjällräv och längs kusten, speciellt från Vardö österut är det god chans på knölval och späckhuggare. Vissa år också gnagare, men det kan inte förutsägas långt i förväg.
DAG FÖR DAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
7 juni. Ankomst efter lunch till Kirkenes. Cirka 4 timmars bilfärd till Austertana. Strax före vi kommer fram spanar vi av några klippor längs vägen ifall det finns jaktfalk i området i år. Kanske hinner vi också med ett stopp i Tanaälvens flodmynning där vi får bekanta oss med spelande mosnäppor och de första rödstrupiga piplärkorna. Natt i Austertana. Värdinnan Unni tillhör en av de stora same-familjerna här och är shaman, samt författare och har mycket att berätta om samelivet, om vi inte är för trötta.
8 juni. Under sennatten beger vi oss till kalfjället vid Gednje, en halvtimmas körning från vårt boende. Så här dags brukar brushanarna vara aktiva. Därefter frukost och besök vid Tanaälvsdeltat och därefter cirka två timmars körning till vårt nästa boende. Vi gör stopp på vägen vid bl a Varangerbotn och Jakobselvas mynning. Alförrädare och praktejder är möjliga, framför allt honor och ungfåglar. Vi besöker fågelberget vid Ekkeröya på vägen med tretåiga måsar och, i vattnet utanför, tobisgrisslor. Här finns också en strand där vi fotograferar vadare, t ex små-, kust-, kärr- och skärsnäppa, sandlöpare, och kanske myrspov. De tretåiga flyger längs med stranden till berget och det finns goda möjligheter till flyktfoton här och testa sitt autofokus. Natt i Vadsö eller Vardö.
9 juni. Idag utforskar vi fjällhedarna och småvattnen vid Komagvaer-dalen. Här finns det gott om labbar, både kust- och fjäll-. Därtill smalnäbbade simsnäppor, blåhakar, samt grå- och snösiskor som man får ha lite tålamod till innan de sitter still. Vi räknar med fin fotografering under dagen. Har vi tur kanske vi får se sten-, pilgrims- eller jaktfalk. Kanske alla tre! Dalripor är vanliga. På kvällen får vi fler chanser att fotografera vadare på någon strandlokal. Natt i Vadsö eller Vardö.
10 juni. Dagen läggs upp lite efter utbytet föregående dag, väder, fågeltillgång och hur vad vi har fått för bilder. Vi planerar att besöka silvertärnekolonin vid Skallelv. Vi vill kanske lägga mer tid i Komagvaer-dalen igen, eller utforska nya områden som Vadsö och Nesseby. Natt i Vadsö eller Vardö.
11 juni. Idag styrs skådningen lite utefter vad vi sett innan och vädret. Kanske gör vi ett eftermiddagsbesök vid Barvikmyr-komplexet med sina kustlabbar, simsnäppor och ripor. I närheten av Vardö besöker vi en strand för vadarfotografering. På en annan lokal i närheten häckar mosnäppa. Natt i Vardö.
12 juni. Heldag på Hornöya. Här går vi, på stigar, mitt i kolonierna av sillgrisslor, tordmular och lunnefåglar. Även enstaka spetsbergsgrisslor häckar här. Här går det till och med bra att fotografera fåglar med mobilkameran! På ”baksidan” av fågelberget slipper man doften av alkkoloni och där häckar både rödstrupig piplärka och vinterhämpling.. Vi tar en egen båt ut hit på tider som vi bestämt, så vi slipper vara beroende av de fasta turerna. I själva Vardö häckar tretåig mås på hamnhusen, och i vattnet ligger ibland vitnäbbad islom. Vikarna runtomkring är bra för vadare, så vi gör nya försök att få fantastiska vadarbilder. Natt i Vardö.
13 juni. Vi inleder morgonen på Barvikmyra och tar oss sedan till utposten Hamningberg, med stopp längs kusten och i vikar på vägen. Nya tillfällen att fotografera rödstrupig piplärka. Kanske ser vi valar eller någon raritet på vägen. Praktejder är också möjlig på denna sträcka. Natt i Vardö hotell.
14 juni. Avfärd från Vardö efter frukost till Kirkenes, eventuellt med stopp på vägen.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck
del i dubbelrum enligt programmet
transporter mellan start- och slutpunkt på resan
flygplatstransfer då du anländer vid den tid som gäller för resan
båttur till Hornöya
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna
chaufför till fordonen
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
flygplatstransfer ifall du väljer att komma på annan tid än samlingstid (kan dock ingå om flygförbindelser omöjliggör att gruppen anländer samtidigt)
hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer