AviFauna Naturresor och miljön

På våra resor måste man ofta flyga för att få uppleva exotiska miljöer och sällsynta arter. Vi är fullt medvetna om effekterna av flygens utsläpp och är förstås också bekymrade om klimatet och miljön. Samtidigt är ekoturism till fjärran länder en förutsättning för att bevara biologisk mångfald och öka artskydd i länder som saknar eller har ofullständig lagstiftning kring naturskydd. I många fall är det dessutom ekonomiskt lönsamt för lokalbefolkning, både kort- och långsiktigt, att arbeta som fågelguider, driva lodger och tillhandahålla annan service till långväga ekoturister än att odla grödor som exporteras i flera led och som påverkar den ursprungliga miljön, floran och faunan.  I många länder saknas idag inhemsk ekoturism som kan ge samma intäkter som vi från mer väl beställda länder kan ge.

 

 

Vad vi gör för att minimera miljöpåverkan och arbeta hållbart

 

Vi ställer krav på de lokala operatörer vi arbetar med att de skall leva upp till ekoturismprinciper. Vi ställer också krav på att man betalar skatter och arbetsgivaravgifter, har tillstånd för sin verksamhet och i de naturreservat/nationalparker man verkar i och att man inte använder vilda djur eller barnarbetare i sin verksamhet.

 

Vi prioriterar boenden som drivs ekologiskt och serverar närproducerat även om de är dyrare.

 

Vi klimatkompenserar.

 

Skydd för vilda djur inom turism

I samarbete med World Animal Protection har AviFauna tagit ställning mot användning av vilda djur i underhållningsbranschen. Detta är tyvärr ett vanligt förekommande fenomen inom turismen och vi som reseföretag vill vara med och verka för bättre djurvälfärd.

Som ansvarstagande reseföretag med starkt engagemang inom hållbarhet bryr vi oss inte bara om människors välfärd utan även djurens.

Varje år över hela världen hålls hundratusentals djur i fångenskap och utsätts för misshandel, både psykiskt och fysiskt, för att underhålla turister. Vare sig djuren tas från det vilda eller föds upp är deras välfärd begränsad. För flera arter finns även risk för utrotning genom utbredd tjuvjakt.

Sorgligt nog är många turister som älskar djur inte medvetna om djurplågeriet bakom kulisserna och bidrar omedvetet till att djur lider när de betalar för underhållning som elefantridning och elefantshower, fotograferar sig med lejon och tigrar eller simmar med delfiner.

Därför har vi förbundit oss att skydda vilda djur genom att avstå från att sälja, erbjuda och marknadsföra aktiviteter där vilda djur far illa. Vi vill stoppa djurplågeriet för vilda djur och i stället erbjuda ansvarsfulla och djurvänliga alternativ till våra kunder.

Läs mer om World Animal Protections arbete för djuren och om djurvänlig turism här.

 

En harpyja i Panama. En av många fåglar som skyddas tack vare ekoturister. Foto: Erik Hirschfeld