Osannolikt blå stora purpurhönor kliver omkring i vassen, en flock större flamingo skimrar rosa i solskenet och busiga blåskator yr omkring i pinjeskogen. En flock skedstorkar lyser vita och den skarpsynte finner huvudet av en bronsibis som sticker upp ur vassen. Trots att vi stått i timmar i fågeltornet finns nya fåglar att upptäcka i den lilla sjön. Plötsligt står en dvärgrördrom blickstilla i vassen alldeles framför oss. Här spelar både stor- och småtrapparna och rostgumpsvalorna, skatgökarna, biätarna och kalanderlärkorna är på plats på stäppen i Portugal. En dag tillbringar vi höjderna mot spanska gränsen. Där hoppas vi få se rovfåglar som hökörn, dvärgörn, ormörn, och kungsörn. Men även mindre fåglar som blåtrast, rostgumpsvala och rostsångare. En annan dag sitter vi på Europas allra sydvästligaste hörn, Cabo Sao Vicente, och spanar ut över Atlanten. Här kompletteras listan med havsfåglar som storlabb och havssula, kanske också någon lira. Men vi kommer även njuta av Medelhavets flora. Följ med AviFauna till Portugal och tjuvstarta vårvärmen för året!
STRAPATSER
Denna resa går i lugnt-medeltempo och innebär inte några större strapatser för den som har normalkondition och rör sig utan besvär.
MAT
Frukost på hotell och lunch på restaurang eller som lunchpaket (oftast) beroende på dagsplanerna. Middag blir trerätters på restaurang, alkoholhaltig dryck tillkommer. Förra årets resenärer gav maten betyget 4,3.
LOGI
(Dessa hotell är planerade men kan bytas ut pga omständigheter utanför vår kontroll. Standarden är alltid likvärdig)
Vi bor på hotell av turistklasstandard. Hotellen är noga utvalda för att ligga lättillgängligt för skådning. Förra årets resenärer gav hotellen betyget 4,4.
Följande hotell är planerade:
Alcochete senare besked om detta
Pousada de Sagres
Vila Galé Tavira
Quinta do Vau, Mertola
TRANSPORTER
I minibuss eller hyrfordon som körs av reseledaren och, om flera fordon, av AviFaunas personal. Förra årets resenärer gav transporterna betyget 4,7.
HÖJDPUNKTER – FÅGLAR
(Fåglar som förekommer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern anges med svenska namn, övriga med engelska så att du snabbt skall kunna hitta dem i fälthandböckerna).
Rödhöna, rödhuvad dykand, havssula, balearisk lira, dvärgrördrom, silkeshäger, ägretthäger, kohäger, rallhäger, bronsibis, skedstork, vit stork, svart stork, större flamingo, svartvingad glada, gåsgam, grågam, ängshök, hökörn, kungsörn, dvärgörn, spansk kejsarörn, ormörn, purpurhöna, småtrapp, stortrapp, långnäbbad mås, svarthuvad mås, rödnäbbad trut, sandtärna, svartbukig flyghöna, minervauggla, tornuggla, härfågel, blek tornseglare, blåkråka, kalanderlärka, lagerlärka, korttålärka, blåtrast, rödfalk,, iberisk varfågel, cettisångare, sammetshätta, rostsångare, glasögonsångare, grässångare, herdesångare, rödhuvad törnskata, iberisk blåskata, alpkråka, svartstare, spansk sparv, svarthuvad vävare, gulkronad eldvävare, helenaastrild, klippsparv.
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Vi kommer även njuta av Medelhavets flora. Så här års sprakar ängarna i olika färger. Det doftar gott från vild lavendel och cistus. Vi går en promenad i den medeltida staden Mertola och tar del av Algarves matkultur som innehåller mycket vilt och, inte minst, köttet från de svarta iberiska ollonsvinen.
DAGFÖRDAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
9 april. Resan börjar på flygplatsen i Lissabon. Vi kör cirka 1 timme till vårt första boende. På vägen dit gör vi några stopp och får se våra första större flamingo, hägrar och andra våtmarksfåglar. Natt i Alcochete
10 april. Vi börjar dagen med att utforska de spännande fåglarna runt Alcochete. Vi har god chans att se svartvingad glada, rallhäger och gulkronad eldvävare samt en massa nya medelhavsarter. Sedan bär det söderut till hamnstaden Sagres dit vi når efter tre timmars bilfärd. Väl framme i Sagres tar vi in på ett hotell intill havet .Vi hinner säkert med en liten vandring innan kvällens middag på vårt hotell. Natt i Sagres.
11 april. Vi börjar dagen med att åka till Cabo de São Vicente, Europas sydvästligaste utpost, där vi spanar efter havsfåglar. Vi får säkert se någon havssula och kanske balearisk lira och storlabb. Innanför kusten finns spännande buskmarker där vi letar efter småfåglar som glasögonsångare, lagerlärka och blek tornseglare. Här finns också alpkråka och fältpiplärka. Natt i Sagres.
12 april. Idag skall vi åka till Tavira som är vår bas de två kommande dagarna. På vägen dit stannar vi vid Lagoa dos Salgados, en våtmark vid kusten. Här har vi chans på att se bronsibis, vitögd dykand och inte minst skedstork som söker föda på sitt karakteristiska vis med att vispa med näbben från sida till sida. Vi besöker även Fonte Benémola där vi bland träd och buskar kan hitta iberisk gransångare och herdesångare. Kanske blommar några orkidéer ännu? I den lilla vasskantade San Lorenzosjön, som man överblickar från ett fågeltorn, klättrar dvärgrördrom på vasstråna, purpurhöna kliver omkring i vattenbrynet och de osannolikt vackra blåskatorna far omkring i skränande flockar mellan pinjetallarna. Här finns även flockar med större flamingo och rastande vadare. Vi avslutar dagen vid salinerna i Tavira. Förutom olika vadare hoppas vi få se rödnäbbad trut och långnäbbad mås. Natt i Tavira
13 april. Strax väster om Tavira finns ett vidsträckt och fågelrikt lagunområde, Ria Formosa. När tidvattnet är lågt åker vi en guidad båttur för att komma närmare vattenfåglarna. Kanske träffar vi på sandtärna och långnäbbad mås härute? Vi får också ta del av det traditionella vattenbruket i deltat. Vi vandrar också på grusvägar i salinområdet. Natt i Tavira.
14 april. Idag är det dags att fara till den medeltida staden Mertola som är vår bas de sista dagarna. Därefter åker vi till området runt Castro Verde där vi möts av ett platt stäpplandskap där horisonten ligger långt bort. Den främsta målarten här är stortrapp men vi kan även stöta på småtrapp, svartbukig flyghöna, kalanderlärka och lagerlärka. När vi sett oss mätta på stäppfåglarna riktar vi blicken uppåt: här finns även gott om rovfåglar som röd- och brun glada, svartvingad glada och inte minst spansk kejsarörn. Vi spanar även efter den näpna minervaugglan. Vi avslutar dagens skådning med en promenad strax söder om Mertola där vi har chans att få se den ovanliga hökörnen. Efter att ha checkat in på vårt trevliga B&B går vi till en restaurang som serverar lokala rätter, bland annat vilt. Natt i Mertola.
15 april. Idag skall vi utforska höjderna och korkekskogarna nära den spanska gränsen. Runt den stora floden Guadiana finns det gott om rovfåglar. Här skall vi kika efter gås- och grågam, men även ståtliga örnar som dvärgörn, kungsörn och kejsarörn. Vi skall även ta en promenad inne i Mertola som med sin ringmur och medeltida byggnader är ett skyddat kulturarv. Här finns häckande rödfalk, rostgumpsvala och blåtrast. Nere vid floden trivs kungsfiskare och iberisk blåskata. Natt i Mertola.
16 april. Resan avslutas på flygplatsen i Lissabon. Beroende på tider för flygavgångar hinner vi eventuellt med någon fågellokal på vår tre timmars färd norrut.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag
del i dubbelrum
alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
dricks till restaurang, hotell och guider
en båttur
reseledning från AviFauna
chaufför till fordonen
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren väljer att inte delta i gruppens program
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer