Att få möta blicken hos en lunnefågel lämnar ingen oberörd, ser den glad eller ledsen ut, eller båda och? Följ med AviFauna till Runde och se för dig själv! Och få med dig fina bilder hem, då detta är en Skåda med kamera-resa! Du som inte upplevt ett fågelberg förut kommer att bli överraskad på denna resa. Mängden fåglar imponerar förstås, men att de låter så! Det var väldigt vad de har mycket att tala om när den fiskande partnern kommer tillbaka med mat. Storlabbarna uppe på bergsplatån har alltid vänligheten att tala om för oss om vi råkat komma för nära deras ungar och upplevelsen när vi sitter på grässlänten i den ljusa kvällningen och väntar på att lunnefåglarna ska komma tillbaka till sina ungar med mat är oslagbar. De flyger först några rundor utanför berget innan de bestämmer sig för att landa i vår närhet. Möjligheterna att få kanonbilder på dessa och andra oskygga arter är synnerligen goda, inte minst under de båda båtturerna, runt ön.
STRAPATSER
Tempot på denna resa är makligt men vi kommer promenera i fågelskådningstakt normalt upp till 5 km på dagarna med en stigning till max. 300 meter. En dag går vi längre, ca 8 km när vi går till de norra delarna.Att komma upp till platån på 300 meter brukar ta minst 40-60 minuter eftersom vi går sakta och lägger tid på att fotografera också. Självklart tar vi också pauser emellanåt. Den brantaste biten är asfalterad, inte så brant och endast 150 m lång. Men du bör ha tillräckligt god rörlighet för att inte försinka gruppen.
MAT
Rätt likt Sverige och det är troligt att det blir en del fisk. På vårt boende lägger man stor vikt vid att använda lokala råvaror i restaurangen. På dagarna blir det lunchpaket.
LOGISTANDARD
Vi bor i moderna tvårumslägenheter, med ett delat badrum i varje lägenhet.
TRANSPORTER
I minibuss eller hyrfordon som körs av reseledaren och, om flera fordon, av AviFaunas personal.
VÄDER
Räkna med varierande väder, från svenskt sommarväder när det är som bäst till maritimt med vindar och kanske också regn.
HÖJDPUNKTER – FÅGLAR
Lunnefågel, havssula, storlabb, toppskarv, tretåig mås, ringtrast,
havsörn, sillgrissla, tordmule, svart rödstjärt, skärpiplärka, vinterhämpling. Chans på skärsnäppa, pilgrimsfalk, stormfågel.
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Chans på utter, tumlare, gråsäl, knubbsäl.
HÖJDPUNKTER – FÅGLAR
Lunnefågel, havssula, storlabb, toppskarv, tretåig mås, ringtrast,
havsörn, sillgrissla, tordmule, svart rödstjärt, skärpiplärka, vinterhämpling. Chans på skärsnäppa, pilgrimsfalk, stormfågel.
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Chans på Utter, tumlare, gråsäl, knubbsäl.
DAGFÖRDAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, vilket är sannolikt på denna resa, fågeltillgång och logistik.
4 juli. Vi hämtar ut hyrbilar/-minibussar i Ålesund. Vidare färd mot Sulesund – Hareid-bilfärjan. Vi stannar i Ålesund stannar vi till i hamnen för att titta på tretåiga måsar som häckar på en byggnad. Så kör vi sista biten till Runde för vår inkvartering.
5 juli. Så fort havet är tillräckligt stilla åker vi en tur med båt runt Runde, d.v.s. det kan bli redan första fältdagen. Vädret avgör. Innan dess kan vi ha stött på vinterhämpling vid byn, de är stannfåglar på Norges västkust. Vi har även spanat lite över havet och kanske fått in någon kustlabb I kikaren. Havssulor ser vi gott om. Under båtturen får vi chans att se havssulor på närmre när vi passerar deras häckningskoloni. De brukar dyka efter fisk utanför ön och ibland prejas de av storlabb som vill komma åt deras byten. Vi ser lunnefåglar, sillgrisslor och tordmular på vattnet, i luften och i berget. Vi rundar fyren i nordväst och ser häckande toppskarvar. Vid det laget bör vi ha sett någon havsörn och kanske även någon pilgrimsfalk, vilka häckar här med några få par. Efter lite vila och därefter middag tar vi en kvällstur upp på berget för att ta emot lunnefåglarna när de kommer hem med mat till ungarna. Det häckar cirka 30 000 par här, så det är gott om fåglar i luften. Vi hoppas på en lugn och klar kväll med solen ännu uppe en bra bit över horisonten när de går in för landning. Vi dröjer oss kvar och njuter av tillvaron innan vi går tillbaka till boendet och håller kväll.
6 juli. Idag tar vi en rundtur uppe på den gräsklädda bergsplatån, men OM det är lugnt på havet tar vi den andra båtturen redan idag. Uppe på platån möter oss, förutom en väldigt fin vy utmed kusten och havet, en och annan storlabb vars ungar ligger spridda I terrängen. Nej, du behöver inte vara rädd för att råka trampa på någon, den vaktande föräldern talar om när du har kommit innanför säkerhetzonen. Storlabbarna. Vi går bort till Raudetinden I norr, 800 m, och kikar ner på Skarveura, stället där toppskarvarna häckar. De är väldigt oskygga, men här råder tillträdesförbud, liksom I fuglefjellet på nordvästra sidan, så vi får nöja oss med att se dem på lite håll. Vidare bort till Storehaugen och ut till Raudenipa, 1000 m. Nedåt höger har vi sett Runde fyr, men nu ska vi kika ned på havssulekolonin. Det är längre avstånd än när vi såg dem från båten, men ändå skönt att kunna stå och titta på dem i lugn och ro och se hur livet går till hos dem. Förutom de 3500 häckande paren här finns utanför ön ett par tusen yngre fåglar. Så går vi bort till Rundebranden, 400-500 m, för fältlunch, om det ligger rätt I tiden, njuter av maten, vyerna och synen av lunnefåglar och andra alkor. Lite längre åt sydost passerar vi Kaldekloven, 500 m, och går fram till Lundeeura, 300 m, för spaning. Kanske kommer en pilgrimsfalk förbi. Efter det går vi tillbaka till Kaldekloven och tvärar över ön till samma plats där vi gick upp, en sträcka på 1,5 km. Fler chanser på häckande storlabb.
7 juli. Den andra båtturen sker idag och vi hoppas på fina fotolägen. Före eller efter båtturen, beroende på när på dagen den turen ligger, tar vi en titt på öns nordöstra och sydöstra sida. Här finns en hel del växter att beskåda och med tur får vi syn på någon ringtrast eller stenfalk. Vi tar även en titt på hamnen. På kvällen tar vi en tur upp till lunnefåglarna för en värdig fältavslutning.
8 juli. Resedag. Kanske hinner vi med någon morgonskådning. Därefter bil-/minibussfärd tillbaka samma väg till flygplatsen utanför Ålesund där vår resa avslutas.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag
del i dubbelrum i lägenhet
alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
två båtturer förutsatt att vädret medger
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna
chaufför till fordonen
klimatkompensation
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa.
Vi rekommenderar att du låter AviFauna boka flyg åt dig. Vi hjälper gärna till mot en expeditionsavgift om 500 kr förutom vår leverantörs påslag. Medlemmar i kundklubbskategorin Regnskog betalar 250 kr i expeditionsavgift och medlemmar Världens Tak har 0 kr i expeditionsavgift. Gå med i kundklubben efter din första resa https://avifauna.se/om-avifauna/kundklubben/
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer