Detta är en resa till de två endemrikaste länderna i Västindien. Huvudresan går till mytomspunna Jamaica och förlängningen till Dominikanska Republiken med sin rika biodiversitet.
Jamaica… bara namnet framkallar bilder av Bob Marley, James Bond, vita sandstränder, turkosa vatten och palmer som svajar i brisen. Denna stora ö i Karibien har allt från våtmarker och grönskande tropiska skogar till torra savanner, vilka tillsammans erbjuder ett hem åt imponerande 28 endemiska fågelarter och en stor mängd regionala specialiteter. Jamaica har faktiskt bland de flesta endemerna i världen räknat per ytenhet. Under 7 fantastiska dagar finns det gott om tid att tillbringa tid tillsammans med var och en av dessa spektakulära endemiska fåglar. Vi kommer att besöka södra Jamaicas våtmarker, de torra skogarna i söder, tätt skogbevuxna höglandsområden i Blå Bergen och de frodiga skogarna i Portland. Tidpunkten är även bra för nordamerikanska migranter, och lågt räknat kan vi förvänta oss att se över 110 fågelarter, varav hela 36 arter är begränsade till denna del av Västindien! Det avslappnade tempot på resan ligger helt i linje med kulturen på denna ö, som pulserar till en reggaerytm och är fylld med underbar doft av kryddor från otaliga lokala restauranger. Riktigt god mat och en oförglömlig kulturell upplevelse väntar. Jamaica är en ö som sprudlar av liv – verkligen ett måste för alla fågelskådare!
Extradagarna på Dominikanska Republiken
Dominikanska Republiken är utan tvekan den mest varierande ön i regionen, med de högsta bergen, de största sjöarna och de längsta floderna. Naturmiljöerna omfattar från öken till regnskog och tack vara den stora landmassan finns här det största antalet endemer i regionen. Även om Hispaniola, ön där Dominikanska Republiken täcker två tredjedelar, är den näst största ön i Karibien kan de 31 endemiska fågarna ses utan alltför lågna körningar eller inrikesflyg. Följ med på detta fågeläventyr!
STRAPATSER
Det blir huvudsakligen kortare promenader under 2 km, vid något tillfälle i svårare terräng, men oftast på stigar. På vissa ställen kan det finans chiggers, som motverkas genom att byxbenen stoppas ner i sockorna och insektsmedel används.
MAT
Vi har lagt möda på att maten skall representera det lokala, karibiska köket. Det blir ofta fisk och kyckling, och vegetarianer hittar också mycket gott att äta. Frukost intas på vårt boende eller i fält, beroende på dag. Lunch försöker vi oftast sitta på en lokal restaurang, men kan förekomma som lunchpaket. Middagen blir å hotellet. Någon måltid kan intas lite senare än vad man är van vid, fåglarna styr det. Om du är beroende av måltider på speciella tider, eller har svåra allergier mot vissa födoämnen, rekommenderas att du tar med eller handlar in något att komplettera med.
LOGI
Vi bor på hotell av turistklasstandard, utvalda för att ligga med skådning runt omkring där det går.
TRANSPORTER
I minibuss eller fordon med lokal chaufför. På Jamaica är den längsta transportsträckan två och en halv timma, på Dominikanska Republiken cirka fyra och en halv timme.
VÄDER
Tropiskt med värme och också någon chans för regnskur.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR
Jamaica (huvudresan): Jamaican Mango, Red-billed Streamertail, Black-billed Streamertail, Chestnut-bellied Cuckoo, Jamaican Lizard Cuckoo, Ring-tailed Pigeon, Crested Quail-Dove, Jamaican Owl, Jamaican Tody, Jamaican Woodpecker, Black-billed Amazon, Yellow-billed Amazon, Jamaican Elaenia, Jamaican Pewee, Sad Flycatcher, Rufous-tailed Flycatcher, Jamaican Becard, Blue Mountain Vireo, Jamaican Vireo, Jamaican Crow, White-chinned Thrush, White-eyed Thrush, Jamaican Euphonia, Jamaican Spindalis, Jamaican Blackbird, Arrowhead Warbler, Orangequit, Yellow-shouldered Grassquit, West Indian Whistling Duck, Black-capped Petrel, White-crowned Pigeon, Scaly-naped Pigeon, Plain Pigeon, Key West Quail Dove, Antillean Nighthawk, Antillean Palm Swift, Vervain Hummingbird, Antillean Mango, Loggerhead Kingbird, Greater Antillean Elaenia, Black-whiskered Vireo, Caribbean Martin, Golden Swallow, Red-legged Thrush, Rufous-throated Solitaire, Antillean Euphonia, Greater Antillean Bullfinch, Greater Antillean Grackle, Stolid Flycatcher.
Dominikanska Republiken (extradagar) American Flamingo, West Indian Whistling-Duck, Roseate Spoonbill, Ridgway’s Hawk, American (Hispaniolan) Kestrel, Antillean Palm-Swift, Hispaniolan Woodpecker, Antillean Piculet, Hispaniolan Nightjar, Hispaniolan Nightjar, Least Paraque, Northern Potoo, Chuck-will’s-widow, Plain Pigeon, White-fronted Quail-Dove, Scaly-naped Pigeon, Burrowing Owl (troglodytes), Ashy-faced Owl, Broad-billed och Narrow-billed Tody, Hispaniolan Mango, Vervain Hummingbird, Hispaniolan Emerald, Golden Swallow, Hispaniolan Lizard-Cuckoo, Bay-breasted Cuckoo, Hispaniolan Parrot, Hispaniolan Parakeet, Hispaniolan Pewee, Flat-billed Vireo, White-winged Warbler, Green-tailed Warbler, Hispaniolan Oriole, La Selle Thrush, Red-legged Thrush, Palm Chat, Black-crowned Palm-Tanager, Eastern Chat-Tanager, Western Chat-Tanager, Hispaniolan Trogon, Hispaniolan Spindalis, Greater Antillean Grackle (niger),Hispaniolan Palm Crow, White-necked Crow, Antillean Siskin, Rufous-throated Solitaire (montanus), Hispaniolan Euphonia, Greater Antillean Bullfinch (affinis),Hispaniolan Crossbill
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Vi kommer se ett par av de äldsta europeiska bosättningarna i nya världen, höra karibisk musik, äta karibisk sea-food och promenera på kritvita stränder med turkost vatten. Förutom fåglar kan vi glädja oss åt en mycket divers flora och ett gäng reptiler, såsom iguaner. Ute till havs finns knölvalar och delfiner så här års, men det kräver en del spaning för att lokalisera dessa.
1 december. Ankomst till Norman Manley International Airport utanför landets huvudstad Kingston, intill byn Port Royal (en gång den största och mest betydelsefulla i Karibien!), transporteras vi till vårt hotell för att checka in. Efter vår välkomstmiddag, den första av många läckra måltider med karibiska smaker, kommer vi direkt in i skådarläge, genom att bege oss ut med våra pannlampor för att leta efter ugglor och potoos. Högt upp på listan över målarter kommer Jamaican Owl och Northern Potoo.
2 december. Avresa tidigt på morgonen för att dra nytta av de svalare temperaturerna och den höga fågelaktiviteten. Vi tar oss till de torra buskmarkerna på södra delen av ön, som vid första anblicken kan tyckas vara ganska ogästvänlig och karg, men har faktiskt varit lagligt skyddad sedan 1999 och av goda anledningar. Detta vidsträckta område i hjärtat av Hellshire Hills är en naturlig tillflyktsort och sista fäste för den endemiska jamaicanska leguanen – en kvarleva från forna tider, och en art som på grund av människan nu är kritiskt hotad (och vid ett tillfälle till och med ansågs vara utdöd). Det är här vi kommer att möta våra första jamaicanska endemer, nämligen Jamaican Vireo, Jamaican Mango och Yellow-shouldered Grassquit. Andra målarter i området inkluderar den nära-endemiska Stolid Flycatcher såväl som Greater Antillean Bullfinch, och det är också en av endast två platser på ön där Bahama Mockingbird kan hittas. Även om det till och med har förekommit obekräftade rapporter om iakttagelser av Jamaica Pauraque här har det inte varit någon verifierad observation sedan 1860-talet. Men ändå, man vet aldrig… Vi tar tillfället i akt, när vi är i närheten av flera orörda våtmarker, att utforska dessa givande platser och leta efter övervintrade vadare, inklusive mindre gulbena och flera amerikanska Calidrisvadare. Änder och hägrar frekventerar också dessa dammar – såsom amerikansk bläsand, Reddish Egret, Glossy Ibis och Little Blue Heron. Efter lunch på ett lokalt matställe tar vi oss till de internationellt kända Blue Mountains, vår bas för de kommande två nätterna. Vi stannar längs vägen på en plats som bör kunna erbjuda närobsar av en av öns två endemiska Amazon-arter: gulnäbbad amazon. Den är något större än sin svartnäbbade motsvarighet. Denna tjocka papegoja är en studie i färg och de individuella variationerna i livfullheten i dess komplexa fjäderdräkt gör varje observation unik. Efter middagen gör vi ett nytt försök på endemerna Jamaican Owl och Northern Potoo (i fall vår första natts utflykt misslyckades).
3 december. Blue and John Crow Mountains är nyligen utsedda till världsarv. Denna nationalpark är en fristad för fåglar, och fågelskådningen i detta område är inget annat än häpnadsväckande. Medan högsta berget är 2 256 m, så kommer vår fågelskådning koncentreras till den berömda fågelvägen Hardwar Gap,
ungefär halvvägs upp till Blue Mountain Peak. Här kommer vi att rikta in oss på den knepiga Crested Quail-Dove och den hotade Jamaican Blackbird. Den förstnämndes hemsökande sång (som ger den det lokala smeknamnet ”bergshäxa”) kommer från den täta skogen som kantar vägarna längs vilka den ibland kan ses promenera. De sistnämnda, som tillhör ett eget släkte Nesopar, föredrar de trassliga vinstockarna och bromeliorna under lövtaket, och detta är en av de bästa platserna på ön för denna speciella (och ganska säregna) Icterid. Andra arter som vi kommer att hålla utkik efter idag inkluderar Chestnut-bellied Cuckoo (lokalt känd som ”gubbfågel”) och Jamaican Lizard-Cuckoo, Blue Mountain Vireo, Jamaican Elaenia, Rufous-tailed Flycatcher, Jamaican Woodpecker och den charmiga Jamaican Tody (som ofta erbjuder närkontakt). Det är också här vi kommer att ha våra bästa obsar av den majestätiska Red-billed Streamertail, en endem och tillika öns nationalfågel. Om eftermiddagen ges vi möjlighet att uppleva den unika kulturen ibland kaffefarmerna och naturligtvis prova vad som allmänt anses vara några av de smakrikaste kaffesorterna på planeten. Utsikten över kaffefälten är också helt häpnadsväckande. Efter att ha spenderat hela dagen i Blue Mountains, är det mycket möjligt att vi har sett hälften av öns endemer när vi tar oss tillbaka till vår lodge för en smakrik hemmalagad middag!
4 december. Efter att ha vaknat till aromer av det nybryggda Blue Mountain-kaffe som vi såg produceras igår njuter vi av en lugn frukost innan vi fortsätter vår utforskning av den omgivande molnskogen. Endemiska ”kusiner” White-chinned och White-eyed Thrush borde visa sig fint, och den overkliga sången av Rufous-throated Solitaire borde hjälpa oss att lokalisera denna ganska skygga endemiska underart. Den spektakulära unikt färgsatta Jamaican Spindalis gör den lätt att känna igen, och den endemiska Arrowhead Warbler finns också tillförlitligt i detta område.
På förmiddagen reser vi sedan åt nordost genom den natursköna Buff Bay River Valley och längs norra kusten till församlingen Portland. Efter en lokal lunch slår vi oss ner i våra stugor för att njuta av en avslappnad eftermiddag.
5 december. Från december till april häckar White-tailed Tropicbirds på Jamaica, och vi åker tidigt på morgonen för att njuta av luftakrobatiken hos denna eleganta havsfågel innan vi tar oss till den endemrikaste platsen i hela Karibien – den ojämförliga Ecclesdown Road! Här kommer vi att koncentrera vår fågelskådning på arter som ännu inte har setts, inklusive den andra av öns endemiska Amazon-arter svartnäbbad amazon, den kolsvarta Jamaican Crow, och den härliga endemiska Black-billed Streamertail – nu begränsad till östligaste delen av ön, där den med eftertryck försvarar sitt revir från intrång av sin rödnäbbade kusin! Dessutom bör den endemiska Orangequit ge utmärkta obsar här. Andra endemiska fåglar här inkluderar Jamaican Becard, Jamaican Pewee, Sad Flycatcher, Ring-tailed Pigeon och Jamaican Euphonia. Nära-endemerna Greater Antillean Elaenia och Vervain Hummingbird finns också här.
6 december. Om vi ännu inte har haft turen att upptäcka den strikt nattaktiva Jamaican Owl, gör vi ett före-gryningen-utflykt i ett sista försök på denna medelstora endem. Par har setts häckande i Portland-området, och med lite tur kommer vi att få en glimt. Vi far sedan tillbaka till Ecclesdown Road, där vi hoppas kunna täppa till eventuella luckor eller bara njuta av den enorma mångfalden som finns i denna magnifika tropiska regnskog, och hålla våra ögon öppna för det stora utbudet av nordamerikanska sångare och andra tättingar, inklusive svartvit skogssångare, amerikansk rödstjärt, Cape May Warbler, nordlig parula, blåryggig skogssångare, gulstrupig skogssångare, prärieskogssångare, indigofink, brokig kardinal, den i skrivande stund sverigeaktuella Baltimoretrupialen och många många fler som övervintrar på ön. Efter lunch i våra stugor skådar vi oss sedan tillbaka till Kingston, och när solen går ner njuter vi av en avskedsmiddag och minns alla de arter vi har stött på under den senaste veckan.
7 december. Transport till flygplatsen och flyg hem.
Extradagarna Dominikanska Republiken
7 december. Medan resten av gruppen åker hem stannar du kvar i Kingston och har egen tid. Middag och natt i Kingston.
8 december. Hotellfrukost och därefter lite skådning i våtmarker där vi ser nordamerikanska vadare och änder som inrättar sig för övervintring. Vid lunchtid flyg till Las Américas International Airport och transport till vårt hotell i Santo Domingo.
9 december. På morgonen besöker vi den botaniska trädgården nära vårt hotell. I denna tysta oas kan vi se de första endemerna och den lustiga Palm Chat som bygger enorma bon för sina kolonier. Vi besöker också en samlingsplats för Hispaniolan Parakeet. Därefter kör vi till Sierra de Bahoruco och installerar oss på vårt hotell.
10 december. Morgonskådning i regnskog. Här finns en av landets få magnoliaskogar och det största beståndet av den endemiska Manacle Palm. Efter lunch skådar vi längs en flod där båda endemiska tody-arterna finns. Efter lunch tar vi in på ett litet hotell intll fina fågelmarker för två nätter. Natt i Duverge.
11 december. Heldag i bergen där förstås Hispaniolan Crossbioll är en av höjdpunkterna, men vi gör också en kvällsskådning efter nattskärror och ugglor.
12 december. Vår sista morgon i Sierra de Bahoruco, då vi skådar på de arter vi dittintills inte sett. Sedan påbörjar vi färden tillbaka mot Santo Domingo och vi stannar till vid ett salinområde där vi skådar på övervintrare från Nordamerika. Vi besöker också Karibiens största sjö, 40 meter under havsytan, och hoppas på bland andra den endemiska Hispaniolan Palm Crow. Tidig middag på vårt hotell i Santo Domingo, för nästa morgon blir det tidig uppstigning.
13 december. Tidig start till Parque Nacional Los Haitises där den starkt hotade Ridgway’s Hawk finns. Det finns bara 200 individer kvar, och de är utsatta för hårt tryck i form av jakt och förstörelse av dess habitat. Därefter lunch i Sabana del Mar innan vi kör tillbaka til lSanto Domingo och sista övernattningen.
14 august. Avresedag, aktiviteter beroende på flygtider.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag från 1 december till frukost 7 december. För extradagarna alla måltider till frukost 14 december.
del i dubbelrum enligt programmet
alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna på Jamaica
Lokal, engelsktalande reseledare på Dominikanska Republiken
chaufför till fordonen
klimatkompensation
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
För Dominikanska Republiken
Flyg Kingston-Santo Domingo. Max 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage, men man kan köpa till upp till 32 kg incheckat bagage.
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer