STRAPATSER
Det blir tidiga morgnar, med skådning före frukost. Det blir ljust cirka 05.30. Vi kommer göra en del promenader, oftast under 1 km, men upp till 2 km, och de kan ske i terräng, varför du inte bör ha nedsatt kondition för din ålder.
MAT
Frukost på hotellet, men det kan vara skådning före frukost kring hotellet på morgnarna eller en kort bilfärd bort eftersom fågelaktiviteten är som bäst då. Tvårätters middag äter vi på hotellet och har då vår genomgång. Lunch intas som matpaket.
VÄDER
Temperaturen ligger normalt kring 20°C på eftermiddagen, eller lite däröver, men flera grader lägre respektive flera grader högre kan inte uteslutas. Svalare speciellt på morgonen. Regn kan förekomma, men normalt är det uppehållsväder.
HÖJDPUNKTER – FÅGLAR
Fåglar som förekommer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern anges med svenska namn, övriga med engelska så att du snabbt skall kunna hitta dem i fälthandböckerna.
Berghöna, medelhavslira, scopolilira, toppskarv, silkeshäger, ägretthäger, purpurhäger, natthäger, rallhäger, dvärgördrom, bronsibis, svart stork, vit stork, mindre sumphöna, större flamingo, rostand, ormörn, dvärgörn, örnvråk, balkanhök, styltlöpare, skärfläcka, rödvingad vadarsvala, sporrvipa, tjockfot, svartbent strandpipare, dammsnäppa, långnäbbad mås, svarthuvad mås, medelhavstrut, skäggtärna, vitvingad tärna, sandtärna, minervauggla, tornuggla, hornuggla, dvärguv, mellanspett, biätare, blåkråka, härfågel, turturduva, nattskärra, alpseglare, aftonfalk, eleonorafalk, rödfalk, rödhuvad törnskata, svartpannad törnskata, masktörnskata, tofslärka, korttålärka, trädlärka, klippsvala, rostgumpsvala, fältpiplärka, rödstrupig piplärka, gulärlor av olika vackra underarter, halsbandsflugsnappare, sydnäktergal, medelhavsstenskvätta, isabellastenskvätta, svarthakad buskskvätta, trädnäktergal, grässångare, cettisångare, rödstrupig sångare, mästersångare, olivsångare, eksångare, balkansångare, nötskrika av underarten anatoliae, sommargylling, klippnötväcka, Krüpers nötväcka, trädgårdsträdkrypare, balkanmes, spansk sparv, gulhämpling, stensparv, kornsparv, rostsparv, häcksparv, gulgrå sparv, svarthuvad sparv.
HÖJDPUNKTER – NATUR
Östlig jättesmaragdödla, levantsjögroda, taggsvansagam, östlig lövgroda, turkisk gecko, kaspisk bäcksköldpadda, kärrsköldpadda, vattensnok, rutsnok, öresvin, persisk ekorre, segelfjäril, sydlig tryfjäril.
DAG FÖR DAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
2 maj. Efter ankomst plockar vi ut vårt bagage och våra hyrfordon och kör en dryg timme till den lilla fiskeorten Skala Kalloni, centrum för fågelskådare i andra halvan av april och början av maj. Inkvartering på ett strategiskt beläget hotell strax väster om byn, med den lilla våtmarken Kalloni Pool alldeles intill. På kvällen tar en ljudlig konsert vid. Levantsjögrodorna och östliga lövgrodorna är då i sitt esse och med lite tur kan en turkisk gecko upptäckas på hotellets väggar.
3 maj. Vi börjar dagen med morgonskådning vid Kalloni Pool, en fin liten våtmark alldeles utanför hotellet. Eksångare är vanlig där och kanske hör vi också någon trast- och cettisångare. Styltlöpare ses ofta och ibland även rallhäger. Många flyttande fåglar rastar eller födosöker i våtmarken och i hotellträdgården brukar sydnäktergalen sjunga. Därefter äter vi en god grekisk frukost på hotellet. Sedan tar vi med oss lunchpaketen och vi far till Achladeri Forest, på andra sidan av bukten, en känd lokal för Krüpers nötväcka. Denna lilla nötväcka har sin enda förekomst i Europa på Lesbos och en annan, mindre grekisk ö. Den är knuten till turkisk tall, Pinus brutia, som är den helt dominerande tallen på Lesbos. Vid de datum då vi är på Lesbos bör ungarna fortfarande matas i boet, eller nyligen vara utflugna, vilket kan göra vår uppgift att hitta dem lite lättare. I tallskogen finns även trädlärka, trädgårdsträdkrypare, gulhämpling och häcksparv. Vi kan också hoppas på bra obsar på den vackra masktörnskatan. När vi skådat färdigt i Achladeri Forest ägnar vi resten av dagen åt några fina våtmarker på vägen tillbaka mot Skala Kalloni – Kalami våtmark, Alykes och de östra delarna av Kalloni saliner. Vid Kalami och Alykes kan vi förvänta oss flera arter hägrar, som silkes-, purpur- och rallhäger, kanske dvärgskarv, samt rostand. Kaspisk bäcksköldpadda är vanlig och vi bör också få se levantsjögroda och kanske någon mindre skorpion. I området kring Alykes är kornsparv mycket vanlig och flera arter rovfågel kan dra över, som aftonfalk och ormörn. Kalloni saliner är ett mycket omfattande område med ett stort antal dammar för utvinning av salt från havsvatten. Vi besöker idag de östra delarna, där det brukar finnas mängder av större flamingo, samt silkeshäger och styltlöpare. Stora mängder vadare, t ex små- och spovsnäppa, grönbena, svart- och gluttsnäppa, samt brushane kan också rasta vid denna tid på året, på sin väg norrut. Efter en dag med spännande skådning återvänder vi till hotellet för en paus före middagen.
4 maj. Det blir lite morgonskådning vid Kalloni Pool, för de som önskar. Därefter frukost på hotellet, varefter vi åker västerut och gör ett första stopp vid trevägskorsningen Sigri – Eressos – Andissa, kallad Isabella Crossing. Där letar vi efter isabellastenskvätta, som häckar i området, men även östlig medelhavsstenskvätta och vanlig stenskvätta finns i området och erbjuder kul bestämningsutmaningar! Vi åker vidare till den gamla vulkanen Ipsilou som för si så där 20 miljoner år sen lade omgivningarna i aska. På toppen finns idag ett kloster och i detta finns några kortare stammar av förstenade träd som hämtats från en naturpark i närheten, enligt uppgift de enda fossilerade träden i Europa. Vi tar en titt på klostret och spanar av sluttningarna och lufthavet. På vulkanens östra respektive västra sluttningar finns en del träd och buskar, som drar till sig flyttande tättingar, t.ex. sommargyllingar och halsbandsflugsnappare. Målarten vid Ipsilou är dock framför allt gulgrå sparv, som brukar ha ett litet bestånd på de branta sluttningarna – en av de få förekomsterna av denna sparv i Europa. Även rostsparv, stensparv, samt blåtrast och klippnötväcka finns i området! Därefter åker vi till den lilla hamnstaden Sigri på västkusten, där vi intar läckerheterna i vår lunchlåda. Vi fortsätter sedan norrut, nära kusten, till byn Faneromeni där vi bland fikon- och olivlundar och små öppna fält, kan finna rastande flyttfåglar, som biätare, men även har chans på blåkråka. Svarthuvad sparv bör ha återvänt från sitt vinteruppehåll i Indien och förhoppningsvis hittar vi en eller flera sjungande hanar av denna vackra art. Chans att få se eleonorafalk finns också! Vi förflyttar oss därefter ut till Faneromenis strand där vi spanar ut över havet. Medelhavslira i stora mängder brukar sträcka förbi en bit ut här och även en och annan scopolilira brukar finnas med i flockarna. Så småningom återvänder vi till Skala Kalloni och vårt hotell för middag.
5 maj. Före frukost tar vi en promenad till närbelägna Christou River, med ett fint, flackt floddelta. Här brukar bland annat finnas den lokalt häckande gulärlan av rasen feldegg, olika småvadare, inklusive svartbent strandpipare, samt tjockfot. Efter frukosten åker vi till östra sidan av Skala Kalloni för ett besök vid Tsiknias River. Här har vi god chans på alpseglare och rostgumpsvala, samt ormörn och aftonfalk. I och vid floden finns kaspisk bäcksköldpadda och levantsjögroda och ibland östlig jättesmaragdödla, samt diverse rastande vadare. Vi kör vidare till de fågelfyllda salinerna vid västra Kalloni Saltpans, som hyser bland annat stora mängder av större flamingo, samt diverse vadare och tärnor. Aftonfalkar och biätare kan sitta på el-ledningar och buskar i närheten och vi har även chans på den allt sällsyntare rödstrupiga piplärkan, som kan rasta vid våtmarkerna, på sin väg norrut. Vid salinerna och de intilliggande våtmarkerna rastar både svart och vit stork, bronsibis, diverse vadare, inklusive sporrvipa. God chans på skägg- och vitvingad tärna, sandtärna, samt rödvingad vadarsvala. Nära stranden finns ett torrare område med fältpiplärkor och korttålärkor och även viss chans för trädnäktergal bland tamariskerna. Efter fältlunch och avslutande skådning i västra delarna av Kalloni Saltpans åker vi upp i bergen till utsiktspunkten ”Raptor Point” för att leta rovfåglar. Vi har god chans på bland annat örnvråk och ormörn, samt svart stork och vit stork, men platsen är också en av de bättre för dvärgörn och med lite tur kan balkanhök sträcka förbi! Så småningom återvänder vi mot Skala Kalloni, men gör ett stopp längs vägen för att leta dvärguv på dagkvist. Därefter åter till hotellet för en paus före middagen, som denna kväll eventuellt kommer intas på en fiskrestaurang vid hamnen i Skala Kalloni.
6 maj. Tidig morgontur till Metochi Lake, en liten sjö med kaspiska bäcksköldpaddor och mycket fågel. Lokalen är bra för natthäger och mindre sumphöna, eventuellt också dvärgrördrom och med stor tur möjligen dvärgsumphöna. Diverse sångare sjunger i vassarna och övriga omgivningar, med viss chans på olivsångare. Tillbaka till hotellet för frukost. Vi far sedan norrut mot Molivos, där vi besöker en större vattenreservoar, Petra-reservoaren. Där kan vi förvänta oss rostand, smådopping, diverse vadare och medelhavstrut. Vi åker sedan längs en mycket vacker bergsväg, norr om Lesbos högsta berg, Lepetimnos. Vi gör några skådarstopp på lämpliga ställen och hoppas bland annat på balkansångare och en del andra, för resan nya småfåglar. Därefter bär det nedför till den pittoreska hamnbyn Skala Sikaminea, där vi intar vår lunchlåda och blickar ut över Medelhavet, mot Turkiets kust. Vi fortsätter så småningom på den lilla kustvägen mot Eftalou och spanar av havet efter medelhavslira och scopolilira, samt medelhavstrut och toppskarv. Vi gör ett stopp nära havet, strax söder om Molivos, där vi tittar efter rastande småfågel, samt biätare, med mera. Därefter vidare söderut och ett stopp vid ”Raptor Point” för span efter rovfåglar och termikseglande storkar, med mera. Middag på hotellet och därefter besök i byn Skala Kalloni där vi hoppas få se tornuggla.
7 maj. Efter frukost gör vi på nytt ett besök vid Kalloni saliner, Lesbos bästa fågellokal! Vi fokuserar på att hitta arter vi hittills inte sett, eller arter som vi kanske inte sett så bra tidigare. Kanske hittar vi långnäbbad och svarthuvad mås, krushuvad pelikan eller smärre flockar av rastande skägg- eller vitvingade tärnor? Vi börjar vid de västra salinerna och fortsätter sedan till de östra salinerna och Alykes. Efter fältlunch återvänder vi till Kalloni och lägger lite tid på shopping av t ex vin, oliver, fårost, olivtvål, med mera, som kan vara trevligt att ta med sig hem. Därefter sent eftermiddagsbesök vid Metochisjön för att på nytt spana efter dvärgrördrom, sumphöns och diverse småfåglar.
8 maj. Före-frukost-skådning nära hotellet. Efter frukost kör vi mot norr och nordost. Det blir stopp i bergen på ett par ställen för rovfågelspaning, då vi hoppas på fina obsar på ormörn och kanske örnvråk och någon balkanhök. Strax söder om Napi gör vi en kortare vandring till en pittoresk gammal stenbro, med mycket småfågel och fjärilar i omgivningarna. Här finns chans på bland annat mästersångare och rödstrupig sångare, samt balkanmes. Strax söder om Mandamos tar vi av på småvägar i ett pastoralt, bergigt landskap, med smärre odlingar och fårskötsel, oliv- och ekdungar. Åter chans på mästersångare, balkanmes, rödhuvad törnskata, härfågel, sommargylling, turturduva och översträckande biätare! Under sena eftermiddagen återvänder vi till hotellet.
9 maj. Dags att lämna Skala Kalloni och Lesbos för denna gång. Beroende på när flyget går måste vi kanske åka tidigt, eller så hinner vi kanske skåda lite, t ex en bit söder om flygplatsen. Vår gemensamma resa slutar på Mytilenes flygplats med incheckning på flygplatsen. Men vi har naturligtvis sällskap så länge vi kan!
FÖLJANDE INGÅR
• helpension med alkoholfri dryck från till
• del i dubbelrum enligt programmet
• transporter mellan start- och slutpunkt på resan
• flygplatstransfer då du anländer vid den tid som gäller för resan
• dricks till restaurang, hotell och guider
• reseledning från AviFauna
• chaufför till fordonen
• artlista före resan
• artlista/reserapport efter resan
• inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
• anslutningsresa till och från mötesplatsen
• flygplatstransfer ifall du väljer att komma på annan tid än samlingstid (kan dock ingå om flygförbindelser omöjliggör att gruppen anländer samtidigt)
• hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
• utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
• personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
• matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
• visum – i de fall det krävs
• dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
• reseförsäkring (obligatorisk att ha)
• avbeställningsskydd
• eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer