Stora Karlsö är inte som någon annan plats i Sverige. Likt vulkaner stiger platåbergen Stora- och Lilla Karlsö upp ur havet väster om Gotland. Detta är Sveriges enda fågelberg och här häckar majoriteten av alla sillgrisslor i Östersjön. På stenstränderna nedanför ligger ejdrar och strandskator på sina bon alldeles intill stigen. Större delen av ön är karg buskmark där höksångare och rosenfinkar gärna häckar. På norrsidan är ön lite mer beväxt och vissa år häckar östliga tättingar som lundsångare och mindre flugsnappare i den lilla skogen längsmed klippbranten. Öns unika fågelliv är känsligt och besöktrycket hålls medvetet mycket lågt.
Hoburgen är Gotlands sydspets och likt Ottenby på Öland en fantastisk udde under våren. Hit sugs flyttfåglarna som färdas norrut över Östersjön och varje år upptäcks flera rariteter. Området bjuder på en stor variation med såväl havsfåglar som tättingar, vadare och änder. Sällsynta häckfågelarter som kungsörn, ängshök, sommargylling och höksångare är möjliga att se på den här delen av resan.
STRAPATSER
Trots sitt namn är Stora Karlsö en ganska liten ö. Att gå runt den tar ett par timmar. Men för att vara en liten ö är den ändå ganska stor – med gott om klippskrevor för sjöfåglar och buskar för tättingar att ha som boplatser. Det kommer vara ett lugnt tempo och gott om tid att studera och fota alkor och sjöfåglar på nära håll från stigarna. Det förekommer nivåskillnader där vi går. Så här års är tidiga morgnar bra för fågelaktiviteten, och vi kan i några fall skåda före frukost.
MAT
Frukost på våra boenden som ligger nära fåglarna, samma sak med lunch eller som lunchpaket medan kvällsmålet intas där vi bor.
LOGI
Vi har två boenden på denna resa, två nätter på vandrarhemmet på Stora Karlsö och två nätter på Pensionat Holmhällar. Delad toalett och dusch kan förekomma. Enkelrummen är relativt små.
TRANSPORTER
I minibuss eller hyrfordon som körs av reseledaren.
VÄDER
Planera för svenskt juniväder, dvs beredskap för olika typer av väder.
HÖJDPUNKTER – NÅGRA FÅGLAR
Sillgrissla, tordmule, svärta, ejder, silvertärna, småtärna, kentsk tärna, skräntärna, svarttärna, silltrut, havstrut, kustlabb, roskarl, storspov, skärfläcka, strandskata, större strandpipare, enkelbeckasin, morkulla, havsörn, kungsörn, brun kärrhök, tornfalk, lärkfalk, nattskärra, vattenrall, skogsduva, näktergal, sommargylling, mindre flugsnappare, halsbandsflugsnappare, rosenfink, höksångare, lundsångare, kärrsångare, törnskata, stenskvätta, buskskvätta, gulärla, skärpiplärka.
HÖJDPUNKTER – NATUR OCH KULTUR
Vi hoppas kunna få en presentation av forskningsprojektet Baltic seabird project på Stora Karlsö eller vara med vid ringmärkning vid topplokalen Hoburgen. Båda avhängiga av verksamheten på platserna. Blomstervandring med orkidéer som flugblomster, nattviol och brudsporre, besök vid Lars Jonssons museum och medeltidskyrkan i Vamlingbo, samt våra fina boenden med raukar intill.
DAG FÖR DAG – ändringar kan ske i ordningsföljden beroende på väder, fågeltillgång och logistik.
11 juni. Samling i Visby och gemensam färd ner mot Djupvik och färja över till Stora Karlsö. Eftermiddagsskådning vid fågelklipporna runt fyren och vandring längs stenstränder och skogen runt vårt boende. Middag och övernattning på Stora Karlsö.
12 juni. Dagen ägnas åt att leta och lyssna efter tättingar bland öns buskmarker och klippbranter och att studera alkor på nära håll. Vi vandrar runt större delen av ön där vi också tittar på fossiler och orkidéer så som krutbrännare och tvåbladig orkidé. Alla mål mat och övernattning på Stora Karlsö.
13 juni. Efter frukosten bär det av mot Gotland och vi tar oss söderut längs öns västkust. På vägen stannar vi till vid ett par fågellokaler. Lunch äter vi på caféet vid konstnären Lars Jonssons museum i Vamblingo som vi givetvis också besöker. I den lilla byn finns också en vacker medeltidskyrka med ett av sveriges äldsta och mest välbevarade väggmålerier i. På kvällen besöker vi de klassiska fågellokalerna Faludden och Stockeviken där bland annat rödspov häckar. Middag och boende på mysiga och klassiska Holmhällar. Efter middagen på hotellet finns möjlighet att åka ut på lite kvällskonsert med nattskärra och enkelbeckasinspel och kanske också någon busksångare eller annan ostlig nattsångare.
14 juni. Denna morgon besöker vi ringmärkningen vid den klassiska lokalen och Gotländska sydspetsen Hoburgen och får möjlighet att skåda på topplokalen några timmar. Vi undersöker intilliggande vikar och uddar och ser vad för sjöfågel och vadare vi stöter på. Lunch i fält och på eftermiddagen besöker vi Muskmyr och Mjölhatteträsk för att få in lite skogs -och sötvattenrelaterade arter på resan. Middag vid Holmhällar.
15 juni. Efter frukost bär det av norrut, men som skådare nyttjar vi givetvis tiden i bilen till att granska landskapet och stannar till vid ett par lämpliga lokaler på vägen. I Visby äter vi en gemensam avslutningslunch före vi fortsätter resan hem.
FÖLJANDE INGÅR
helpension med alkoholfri dryck och middag från middag 11 juni till frukost 15 juni
del i dubbelrum enligt programmet
alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
dricks till restaurang, hotell och guider
reseledning från AviFauna
chaufför till fordonen
klimatkompensation
artlista före resan
artlista/reserapport efter resan
inträden för det som ingår i programmet
FÖLJANDE INGÅR INTE
anslutningsresa till och från mötesplatsen
hotellnätter utöver reseprogrammets datum (t ex pga anslutningsflyg)
personliga utgifter såsom klädtvätt, telefon och alkoholhaltiga drycker och ev dricks för dessa
matersättning eller andra utgifter om deltagaren inte kan delta i gruppens program
utgifter orsakade av förseningar till anslutningspunkten
visum – i de fall det krävs
dricks för ev personlig service/personliga utgifter som t ex hjälp med eget bagage
reseförsäkring (obligatorisk att ha)
avbeställningsskydd
eventuella medicinska tester eller intyg som behövs för inresa.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer